Suomen ruokajärjestelmän haavoittuvuus : keskinäisriippuvuuksien verkko toimintakyvyn haasteena
Kuhmonen, T., Penttilä, A., Kuhmonen, I., Selänniemi, M., Saarimaa, R., Savikurki, A., & Karttunen, K. (2023). Suomen ruokajärjestelmän haavoittuvuus : keskinäisriippuvuuksien verkko toimintakyvyn haasteena. Turun kauppakorkeakoulu. Tutu e-julkaisuja, 7/2023. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-249-596-9
Published in
Tutu e-julkaisujaAuthors
Date
2023Discipline
Kestävä liiketoiminta ja talous (painoala)ResurssiviisausyhteisöSustainable BusinessYritysten ympäristöjohtaminenSustainable Business and Economy (focus area)School of Resource WisdomSustainable BusinessCorporate Environmental ManagementCopyright
© 2023 Kirjoittajat & Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto
Suomen ruokajärjestelmän haavoittuvuus: keskinäisriippuvuuksien verkko toimintakyvyn haasteena (RUOKAVARMA) -tutkimuksessa arvioitiin ruokajärjestelmämme heikkouksia, ja niitä keinoja, joilla mahdollisiin ongelmiin voitaisiin vastata. Tutkimustuloksista ilmenee, että heikkouksia ja ongelmia on, mutta peli ei ole vielä menetetty. Ruokajärjestelmän moninaisuutta kehittämällä tulevaisuus on nykyisyyttä parempi. On myös hyvä huomata, että ruokajärjestelmä ei ole synonyymi ruokaketjulle, joka keskittyy lähemmin ruuantuotannon ketjuun ”maataloudesta elintarviketeollisuuden ja kaupan kautta kuluttajalle”. Koska nykyinen ruokajärjestelmä perustuu keskinäisriippuvuuksille, näistä aiheutuvat haavoittuvuudet ovat tavallaan järjestelmän hyväksytty ja sisäänrakennettu ominaisuus, vaikka tätä puolta halvan ruuan sekä tuonti- ja tukiriippuvuuden politiikasta ei olisikaan laajalti tiedostettu. Haavoittuvuudet eivät tule koko voimallaan esille niin kauan, kun toimintaympäristö on vakaa ja järjestelmässä ei ole merkittäviä sisäisiä häiriöitä. Jos haavoittuvuuksia halutaan vähentää, niiden tunnistaminen ja keskinäisriippuvuuksien roolin ymmärtäminen erilaisissa tilanteissa on välttämätön ensiaskel. Kun ruokajärjestelmän systeemisistä ominaispiireistä aiheutuvat haavoittuvuudet on tunnistettu, on mahdollista pohtia keinoja niiden vähentämiseksi esimerkiksi vaihtoehtoisissa tulevaisuuden toimintaympäristöissä. RUOKAVARMA-hanke toteutettiin Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa v. 2021–2023 yhteistyössä Jyväskylän yliopiston sekä e2 Tutkimuksen kanssa. Hankkeen rahoitti maa- ja metsätalousministeriö sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto, MTK.
...
Publisher
Turun kauppakorkeakouluISBN
978-952-249-596-9ISSN Search the Publication Forum
1797-1322Keywords
Original source
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-249-596-9Publication in research information system
https://converis.jyu.fi/converis/portal/detail/Publication/197605234
Metadata
Show full item recordCollections
- Elektroniset kirjat [556]
Related funder(s)
Ministry of Agriculture and ForestryFunding program(s)
OthersAdditional information about funding
RUOKAVARMA-hanke toteutettiin Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa v. 2021–2023 yhteistyössä Jyväskylän yliopiston sekä e2 Tutkimuksen kanssa. Hankkeen rahoitti maa- ja metsätalousministeriö sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto, MTK.License
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
Ruokajärjestelmän haavoittuvuus koronaviruspandemialle
Paloviita, Ari; Silvasti, Tiina; Kortetmäki, Teea; Puupponen, Antti (Suomen ympäristö- ja terveysalan kustannus oy, 2020) -
Reilua ruokaa tänään ja huomenna : suosituksia kestävän ruokajärjestelmän luomiseksi
Silvasti, Tiina; Paloviita, Ari; Kortetmäki, Teea; Huttunen, Suvi; Puupponen, Antti; Tikka, Ville (Jyväskylän yliopisto, JYU.Wisdom - School of Resource Wisdom, 2019) -
Regiimin kahlitsemat? Maanviljelijöiden toimijuus ja maatilojen resilienssi ruokajärjestelmän kestävyyssiirtymässä : Lectio praecursoria Jyväskylän yliopistossa 15.12.2023
Kuhmonen, Irene (Maaseudun uusi aika ry, 2024) -
Suomalaisen ruokajärjestelmän resilienssi, kriisit ja uusiutuminen
Kuhmonen, Tuomas; Kuhmonen, Irene (Maaseudun uusi aika ry, 2023)Resilientti ruokajärjestelmä kykenee turvaamaan jatkuvasti ravitsemuksen siitä riippuvaisille ihmisille. Tarkastelemme tutkimuksessamme Suomen ruokajärjestelmän kehitysdynamiikkaa resilienssin näkökulmasta aikavälillä ... -
Ruokajärjestelmän toimijoiden näkemyksiä reilusta ruokamurroksesta
Ervasti, Aino (2021)Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää Suomen ruokajärjestelmän toimijoiden näkemyksiä reilusta ruokamurroksesta. Reilu ruokamurros tarkoittaa ruokajärjestelmän rakenteellista kestävyysmurrosta sosiaalisesti ...