Suomalaisen ruokajärjestelmän resilienssi, kriisit ja uusiutuminen
Kuhmonen, T., & Kuhmonen, I. (2023). Suomalaisen ruokajärjestelmän resilienssi, kriisit ja uusiutuminen. Maaseutututkimus, 31, 19-53. https://doi.org/10.51807/maaseutututkimus.119984
Published in
MaaseutututkimusDate
2023Discipline
Kestävä liiketoiminta ja talous (painoala)Yritysten ympäristöjohtaminenResurssiviisausyhteisöSustainable BusinessSustainable Business and Economy (focus area)Corporate Environmental ManagementSchool of Resource WisdomSustainable BusinessCopyright
© 2023 Maaseutututkimus
Resilientti ruokajärjestelmä kykenee turvaamaan jatkuvasti ravitsemuksen siitä riippuvaisille ihmisille. Tarkastelemme tutkimuksessamme Suomen ruokajärjestelmän kehitysdynamiikkaa resilienssin näkökulmasta aikavälillä 1334–2022. Tunnistimme analyysissä kuusi regiimiä: laajentumisregiimi, edistysregiimi, karjatalousregiimi, esimoderni regiimi, modernisaatioregiimi ja globalisaatioregiimi. Regiimit ovat olleet polkuriippuvaisia ja vaihtuneet vain kriisien myötä, mutta samalla kriisit ovat johtaneet järjestelmän resilienssin menetykseen eri mittakaavoissa. Kussakin regiimissä ovat toistuneet uudelleenorganisoitumisen, kasvun, kangistumisen ja purkautumisen vaiheet. Kukin regiimi on vuorollaan ajautunut sisäisten kestävyysongelmien ajamana hauraaseen ja häiriöherkkään tilaan, jolloin ulkoiset tekijät ovat johtaneet regiimin luhistumiseen ja resilienssin menetykseen, mutta samalla mahdollistaneet järjestelmän suuntautumisen kokonaan uudelle polulle. Suurimmissa murroksissa tämä suunta on löytynyt edellisen regiimin kääntöpuolelta. Systeemisen muutoksen – kuten kestävyysmurroksen – hallitseminen siten, että järjestelmä kykenee myös murrosvaiheessa täyttämään tehtävänsä, on historian esimerkkien valossa haastava tehtävä.
...
Publisher
Maaseudun uusi aika ryISSN Search the Publication Forum
2670-2347Keywords
Publication in research information system
https://converis.jyu.fi/converis/portal/detail/Publication/183404224
Metadata
Show full item recordCollections
- Kauppakorkeakoulu [1382]
License
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
Regiimin kahlitsemat? Maanviljelijöiden toimijuus ja maatilojen resilienssi ruokajärjestelmän kestävyyssiirtymässä : Lectio praecursoria Jyväskylän yliopistossa 15.12.2023
Kuhmonen, Irene (Maaseudun uusi aika ry, 2024) -
Suomalaisen ruokajärjestelmän pitkän aikavälin transitiodynamiikka
Kuhmonen, Irene; Kuhmonen, Tuomas (Suomen maataloustieteellinen seura, 2022) -
Reilua ruokaa tänään ja huomenna : suosituksia kestävän ruokajärjestelmän luomiseksi
Silvasti, Tiina; Paloviita, Ari; Kortetmäki, Teea; Huttunen, Suvi; Puupponen, Antti; Tikka, Ville (Jyväskylän yliopisto, JYU.Wisdom - School of Resource Wisdom, 2019) -
Introduction to the special issue on just food system transition : Tackling inequalities for sustainability
Kaljonen, Minna; Kortetmäki, Teea; Tribaldos, Theresa (Elsevier, 2023)This special issue builds understanding of just transitions by looking at specific dynamics in food system transitions. The articles in the special issue apply a multi-dimensional understanding of justice, which stress ... -
Policy mixes for more vital legume value chains : Evaluation across competing policy frames
Kaljonen, Minna; Ott, Anna; Huttunen, Suvi; Kuusela, Assi-Jutta; Lonkela, Annika (Research Committee of Agriculture and Food of the International Sociological Association, 2021)Legumes receive increasing attention in sustainability transition research as they can contribute to more sustainable food systems. Previous research has established the need for policies relating to both production and ...