Näytä suppeat kuvailutiedot

dc.contributor.authorKuhmonen, Tuomas
dc.contributor.authorPenttilä, Atte
dc.contributor.authorKuhmonen, Irene
dc.contributor.authorSelänniemi, Marjatta
dc.contributor.authorSaarimaa, Riikka
dc.contributor.authorSavikurki, Anni
dc.contributor.authorKarttunen, Kaisa
dc.date.accessioned2024-01-18T08:25:58Z
dc.date.available2024-01-18T08:25:58Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.citationKuhmonen, T., Penttilä, A., Kuhmonen, I., Selänniemi, M., Saarimaa, R., Savikurki, A., & Karttunen, K. (2023). <i>Suomen ruokajärjestelmän haavoittuvuus : keskinäisriippuvuuksien verkko toimintakyvyn haasteena</i>. Turun kauppakorkeakoulu. Tutu e-julkaisuja, 7/2023. <a href="https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-249-596-9" target="_blank">https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-249-596-9</a>
dc.identifier.isbn978-952-249-596-9
dc.identifier.otherCONVID_197605234
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/92876
dc.description.abstractSuomen ruokajärjestelmän haavoittuvuus: keskinäisriippuvuuksien verkko toimintakyvyn haasteena (RUOKAVARMA) -tutkimuksessa arvioitiin ruokajärjestelmämme heikkouksia, ja niitä keinoja, joilla mahdollisiin ongelmiin voitaisiin vastata. Tutkimustuloksista ilmenee, että heikkouksia ja ongelmia on, mutta peli ei ole vielä menetetty. Ruokajärjestelmän moninaisuutta kehittämällä tulevaisuus on nykyisyyttä parempi. On myös hyvä huomata, että ruokajärjestelmä ei ole synonyymi ruokaketjulle, joka keskittyy lähemmin ruuantuotannon ketjuun ”maataloudesta elintarviketeollisuuden ja kaupan kautta kuluttajalle”. Koska nykyinen ruokajärjestelmä perustuu keskinäisriippuvuuksille, näistä aiheutuvat haavoittuvuudet ovat tavallaan järjestelmän hyväksytty ja sisäänrakennettu ominaisuus, vaikka tätä puolta halvan ruuan sekä tuonti- ja tukiriippuvuuden politiikasta ei olisikaan laajalti tiedostettu. Haavoittuvuudet eivät tule koko voimallaan esille niin kauan, kun toimintaympäristö on vakaa ja järjestelmässä ei ole merkittäviä sisäisiä häiriöitä. Jos haavoittuvuuksia halutaan vähentää, niiden tunnistaminen ja keskinäisriippuvuuksien roolin ymmärtäminen erilaisissa tilanteissa on välttämätön ensiaskel. Kun ruokajärjestelmän systeemisistä ominaispiireistä aiheutuvat haavoittuvuudet on tunnistettu, on mahdollista pohtia keinoja niiden vähentämiseksi esimerkiksi vaihtoehtoisissa tulevaisuuden toimintaympäristöissä. RUOKAVARMA-hanke toteutettiin Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa v. 2021–2023 yhteistyössä Jyväskylän yliopiston sekä e2 Tutkimuksen kanssa. Hankkeen rahoitti maa- ja metsätalousministeriö sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto, MTK.fi
dc.format.extent131
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isofin
dc.publisherTurun kauppakorkeakoulu
dc.relation.ispartofseriesTutu e-julkaisuja
dc.relation.urihttps://urn.fi/URN:ISBN:978-952-249-596-9
dc.rightsIn Copyright
dc.subject.otherSuomi
dc.titleSuomen ruokajärjestelmän haavoittuvuus : keskinäisriippuvuuksien verkko toimintakyvyn haasteena
dc.typereport
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-202401181372
dc.contributor.laitosKauppakorkeakoulufi
dc.contributor.laitosSchool of Business and Economicsen
dc.contributor.oppiaineKestävä liiketoiminta ja talous (painoala)fi
dc.contributor.oppiaineResurssiviisausyhteisöfi
dc.contributor.oppiaineSustainable Businessfi
dc.contributor.oppiaineYritysten ympäristöjohtaminenfi
dc.contributor.oppiaineSustainable Business and Economy (focus area)en
dc.contributor.oppiaineSchool of Resource Wisdomen
dc.contributor.oppiaineSustainable Businessen
dc.contributor.oppiaineCorporate Environmental Managementen
dc.type.urihttp://purl.org/eprint/type/Report
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_93fc
dc.description.reviewstatusnonPeerReviewed
dc.relation.issn1797-1322
dc.type.versionpublishedVersion
dc.rights.copyright© 2023 Kirjoittajat & Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto
dc.rights.accesslevelopenAccess
dc.type.publicationreport
dc.relation.grantnumberVN/6859/2020
dc.subject.ysotoimintakyky
dc.subject.ysoruokajärjestelmät
dc.subject.ysoomavaraisuus
dc.subject.ysoruokaturva
dc.subject.ysohaavoittuvuus
dc.subject.ysoruokahuolto
dc.subject.ysoverkostot
dc.format.contentfulltext
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p10213
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p37958
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p14687
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p6687
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p25011
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p6688
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p5570
dc.rights.urlhttps://rightsstatements.org/page/InC/1.0/
dc.relation.funderMinistry of Agriculture and Forestryen
dc.relation.funderMaa- ja metsätalousministeriöfi
jyx.fundingprogramOthersen
jyx.fundingprogramMuutfi
jyx.fundinginformationRUOKAVARMA-hanke toteutettiin Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa v. 2021–2023 yhteistyössä Jyväskylän yliopiston sekä e2 Tutkimuksen kanssa. Hankkeen rahoitti maa- ja metsätalousministeriö sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto, MTK.
dc.type.okmD4


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

Näytä suppeat kuvailutiedot

In Copyright
Ellei muuten mainita, aineiston lisenssi on In Copyright