dc.contributor.author | Kuhmonen, Tuomas | |
dc.contributor.author | Penttilä, Atte | |
dc.contributor.author | Kuhmonen, Irene | |
dc.contributor.author | Selänniemi, Marjatta | |
dc.contributor.author | Saarimaa, Riikka | |
dc.contributor.author | Savikurki, Anni | |
dc.contributor.author | Karttunen, Kaisa | |
dc.date.accessioned | 2024-01-18T08:25:58Z | |
dc.date.available | 2024-01-18T08:25:58Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.citation | Kuhmonen, T., Penttilä, A., Kuhmonen, I., Selänniemi, M., Saarimaa, R., Savikurki, A., & Karttunen, K. (2023). <i>Suomen ruokajärjestelmän haavoittuvuus : keskinäisriippuvuuksien verkko toimintakyvyn haasteena</i>. Turun kauppakorkeakoulu. Tutu e-julkaisuja, 7/2023. <a href="https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-249-596-9" target="_blank">https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-249-596-9</a> | |
dc.identifier.isbn | 978-952-249-596-9 | |
dc.identifier.other | CONVID_197605234 | |
dc.identifier.uri | https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/92876 | |
dc.description.abstract | Suomen ruokajärjestelmän haavoittuvuus: keskinäisriippuvuuksien verkko toimintakyvyn haasteena (RUOKAVARMA) -tutkimuksessa arvioitiin ruokajärjestelmämme heikkouksia, ja niitä keinoja, joilla mahdollisiin ongelmiin voitaisiin vastata. Tutkimustuloksista ilmenee, että heikkouksia ja ongelmia on, mutta peli ei ole vielä menetetty. Ruokajärjestelmän moninaisuutta kehittämällä tulevaisuus on nykyisyyttä parempi. On myös hyvä huomata, että ruokajärjestelmä ei ole synonyymi ruokaketjulle, joka keskittyy lähemmin ruuantuotannon ketjuun ”maataloudesta elintarviketeollisuuden ja kaupan kautta kuluttajalle”. Koska nykyinen ruokajärjestelmä perustuu keskinäisriippuvuuksille, näistä aiheutuvat haavoittuvuudet ovat tavallaan järjestelmän hyväksytty ja sisäänrakennettu ominaisuus, vaikka tätä puolta halvan ruuan sekä tuonti- ja tukiriippuvuuden politiikasta ei olisikaan laajalti tiedostettu. Haavoittuvuudet eivät tule koko voimallaan esille niin kauan, kun toimintaympäristö on vakaa ja järjestelmässä ei ole merkittäviä sisäisiä häiriöitä. Jos haavoittuvuuksia halutaan vähentää, niiden tunnistaminen ja keskinäisriippuvuuksien roolin ymmärtäminen erilaisissa tilanteissa on välttämätön ensiaskel. Kun ruokajärjestelmän systeemisistä ominaispiireistä aiheutuvat haavoittuvuudet on tunnistettu, on mahdollista pohtia keinoja niiden vähentämiseksi esimerkiksi vaihtoehtoisissa tulevaisuuden toimintaympäristöissä. RUOKAVARMA-hanke toteutettiin Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa v. 2021–2023 yhteistyössä Jyväskylän yliopiston sekä e2 Tutkimuksen kanssa. Hankkeen rahoitti maa- ja metsätalousministeriö sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto, MTK. | fi |
dc.format.extent | 131 | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | fin | |
dc.publisher | Turun kauppakorkeakoulu | |
dc.relation.ispartofseries | Tutu e-julkaisuja | |
dc.relation.uri | https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-249-596-9 | |
dc.rights | In Copyright | |
dc.subject.other | Suomi | |
dc.title | Suomen ruokajärjestelmän haavoittuvuus : keskinäisriippuvuuksien verkko toimintakyvyn haasteena | |
dc.type | report | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:fi:jyu-202401181372 | |
dc.contributor.laitos | Kauppakorkeakoulu | fi |
dc.contributor.laitos | School of Business and Economics | en |
dc.contributor.oppiaine | Kestävä liiketoiminta ja talous (painoala) | fi |
dc.contributor.oppiaine | Resurssiviisausyhteisö | fi |
dc.contributor.oppiaine | Sustainable Business | fi |
dc.contributor.oppiaine | Yritysten ympäristöjohtaminen | fi |
dc.contributor.oppiaine | Sustainable Business and Economy (focus area) | en |
dc.contributor.oppiaine | School of Resource Wisdom | en |
dc.contributor.oppiaine | Sustainable Business | en |
dc.contributor.oppiaine | Corporate Environmental Management | en |
dc.type.uri | http://purl.org/eprint/type/Report | |
dc.type.coar | http://purl.org/coar/resource_type/c_93fc | |
dc.description.reviewstatus | nonPeerReviewed | |
dc.relation.issn | 1797-1322 | |
dc.type.version | publishedVersion | |
dc.rights.copyright | © 2023 Kirjoittajat & Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto | |
dc.rights.accesslevel | openAccess | |
dc.type.publication | report | |
dc.relation.grantnumber | VN/6859/2020 | |
dc.subject.yso | toimintakyky | |
dc.subject.yso | ruokajärjestelmät | |
dc.subject.yso | omavaraisuus | |
dc.subject.yso | ruokaturva | |
dc.subject.yso | haavoittuvuus | |
dc.subject.yso | ruokahuolto | |
dc.subject.yso | verkostot | |
dc.format.content | fulltext | |
jyx.subject.uri | http://www.yso.fi/onto/yso/p10213 | |
jyx.subject.uri | http://www.yso.fi/onto/yso/p37958 | |
jyx.subject.uri | http://www.yso.fi/onto/yso/p14687 | |
jyx.subject.uri | http://www.yso.fi/onto/yso/p6687 | |
jyx.subject.uri | http://www.yso.fi/onto/yso/p25011 | |
jyx.subject.uri | http://www.yso.fi/onto/yso/p6688 | |
jyx.subject.uri | http://www.yso.fi/onto/yso/p5570 | |
dc.rights.url | https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/ | |
dc.relation.funder | Ministry of Agriculture and Forestry | en |
dc.relation.funder | Maa- ja metsätalousministeriö | fi |
jyx.fundingprogram | Others | en |
jyx.fundingprogram | Muut | fi |
jyx.fundinginformation | RUOKAVARMA-hanke toteutettiin Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa v. 2021–2023 yhteistyössä Jyväskylän yliopiston sekä e2 Tutkimuksen kanssa. Hankkeen rahoitti maa- ja metsätalousministeriö sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto, MTK. | |
dc.type.okm | D4 | |