dc.contributor.advisor | Skippari, Mika | |
dc.contributor.author | Laitinen, Pauliina | |
dc.date.accessioned | 2020-06-10T08:34:16Z | |
dc.date.available | 2020-06-10T08:34:16Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.uri | https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/69836 | |
dc.description.abstract | Luomutuotteet ovat tulleet entistä suositummiksi kuluttajien keskuudessa viime vuosina. Luomukahvi valittiin tutkimuskohteeksi, sillä kahvi on maailman suosituimpia juomia, ja luomukahvi on kasvattanut kuluttajien suosiotaan jo vuosikymmenien ajan. Suosion syiksi on epäilty muuttuvia arvoja. Tutkielma keskittyy selvittämään, mitkä tekijät vaikuttavat luomukahvin ostamiseen ja ostopäätöksen tekemiseen. Terveys ja ympäristö ovat olleet esillä motiiveina aiemmissa tutkimuksissa, ja näiden lisäksi ostoprosessi sovitetaan Icek Ajzenin kehittämään asenteisiin perustuvaan
teoriaan. Teorian mukaan ostopäätökseen vaikuttavat asenteiden lisäksi henkilökohtaisesti omaksutut ympäristön normit sekä itsekontrolli. Mallia on
menestyksekkäästi sovellettu aiemmissa luomuelintarvikkeiden tutkimuksissa,
ja yhdessä aiemmassa luomukahvin ostomotiiveja selvittävässä tutkimuksessa. Lisäksi tutkittiin, vaikuttaako ostopäätökseen hinta, joka on useasti mainittu
luomutuotteiden ostopäätöstä estävänä tekijänä. Tutkimus tehtiin kvantitatiivisella lähestymistavalla. Aikaisempiin tutkimuskysymyksiin perustunut kysely toteutettiin Webropol-ohjelmalla. 82 vastausta kerättiin
Jyväskylän yliopiston Kauppakorkeakoulun sähköpostilistan kautta lähetetyllä viestillä. Suurin osa vastaajista oli nuoria ja naispuolisia, mikä on tutkimusten
mukaan vain yksi luomutuotteita ostava segmentti. Vastaukset analysoitiin SPSS ja SmartPLS- ohjelmilla. Lopputulos oli osittain yllättävä, sillä ympäristö
ja terveys eivät näytä olevan merkittäviä tekijöitä luomukahvin ostossa. Kaikista parhaiten ostoa ennusti asenne luomukahvia kohtaan. Hinta ei
muodostunut merkittäväksi esteeksi tutkittavalle otokselle. Terveys tai ympäristö eivät olleet merkittäviä motiiveja luomukahvin ostolle, vaikka teoria
puolsi tätä. Johtopäätöksenä voidaan sanoa, että liikkeenjohdolle hyödyllisintä on keskittyä vaikuttamaan kuluttajan myönteiseen asenteeseen luomukahvia
kohtaan. | fi |
dc.description.abstract | Organic products have become increasingly popular over the past few years. Organic coffee was chosen as a research object, since coffee is one of the most
popular drinks in the world. Organic coffee has been growing its interest for decades, the reason of which is suspected to be changing values of consumers.
This research focuses on explaining which factors affect and lead to the purchase decision of organic coffee. Health and environment have been central in previous research, and on top of that theory of planned behavior by Icek Ajzen is taken as a part of the mode. According to the theory attitudes, subjective norms and perceived behavioral control affect any given behavior.
The model has been previously used to successfully explain the purchase of organic products, and in a study made related to organic coffee purchase motives. Moreover, it has been researched how price affects the purchase decision since it is often mentioned as a prohibiting factor in the literature. Quantitative approach was chose, and 82 responses were gathered using
Webropol by sending a questionnaire to JSBE email list. Most of the respondents were young females, which is only one of the segments who buy organic coffee. The responses were analyzed using SPSS and SmartPLS
programs. The final results was partially surprising, since health and environment as motives do not play a major role in purchasing organic coffee. The best predictor for purchase was attitude. Price was not a remarkable
prohibiting factor for purchase, even though the literature suggested it. To conclude, it could be said that the best decision for management of organic coffee producing companies is to influence the attitude of consumers to
become as positive as possible. | en |
dc.format.extent | 49 | |
dc.language.iso | en | |
dc.subject.other | organic coffee | |
dc.subject.other | theory of planned behavior | |
dc.title | Why do consumers buy organic coffee? : environmental, health and price considerations | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:fi:jyu-202006104078 | |
dc.type.ontasot | Master’s thesis | en |
dc.type.ontasot | Pro gradu -tutkielma | fi |
dc.contributor.tiedekunta | Kauppakorkeakoulu | fi |
dc.contributor.tiedekunta | School of Business and Economics | en |
dc.contributor.laitos | Taloustieteet | fi |
dc.contributor.laitos | Business and Economics | en |
dc.contributor.yliopisto | Jyväskylän yliopisto | fi |
dc.contributor.yliopisto | University of Jyväskylä | en |
dc.contributor.oppiaine | Markkinointi | fi |
dc.contributor.oppiaine | Marketing | en |
dc.rights.copyright | Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty. | fi |
dc.rights.copyright | This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited. | en |
dc.contributor.oppiainekoodi | 20423 | |
dc.subject.yso | kahvi | |
dc.subject.yso | kuluttajakäyttäytyminen | |
dc.subject.yso | luomuruoka | |
dc.subject.yso | luonnonmukainen tuotanto | |
dc.subject.yso | markkinointi | |
dc.subject.yso | coffee | |
dc.subject.yso | consumer behaviour | |
dc.subject.yso | organic food | |
dc.subject.yso | organic production | |
dc.subject.yso | marketing | |