Luomun luomat : luomuruoka osana ruokapolitiikkaa- ja ideologiaa
Tekijät
Päivämäärä
2018Pääsyrajoitukset
Tekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyösemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/fi/tyoskentelytilat/laitteet-ja-tilat..
Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Tutkielman tehtävänä on selvittää, miten luomuruoan käsite heijastuu luomuruoan käyttäjien arvovalinnoissa ja niihin liittyvissä attribuuteissa Facebookin luomuryhmissä. Tarkoituksena on analysoida, millaisia arvoja ja attribuutteja luomuruoan käyttäjällä liittyy luomun suosimiseen ja käyttömotiiveihin. Pyrkimyksenä on selvittää, miten käyttäjät kokevat hyötyvänsä suosimalla luomua. Tutkimuksessa analysoidaan myös mahdollisten ideologisten painotusten olemassaoloa liittyen luomuruoan suosimiseen. Tutkimuksen näkökulma on kulutussosiologinen. Tutkimus on toteutettu kvalitatiivista tutkimusotetta käyttäen, ja analyysimenetelmänä toimii aineistolähtöinen sisällönanalyysi. Tutkimuksen aineiston muodostaa Facebookin kaksi erilaista luomuryhmää, joista ensimmäinen on suomalainen ja toinen amerikkalainen luomuryhmä. Tutkielman teoreettinen viitekehys muodostuu kulutussosiologisesta ja postmodernin ravintopolitiikan määrittämästä kulutusidentiteetin käsitteestä
sekä Pierre Bourdieun yhteiskuntaluokkateoriasta.
Tutkimuksen tulokset osoittavat, että luomun terveydellisiin, eettisiin ja ekologisiin sekä kulinaristisiin kulutusmotiiveihin liittyvät arvot ja attribuutit esiintyivät aineistossa monissa
eri muodoissa. Terveydelliset motiivit olivat kytköksissä ruoan myrkyttömyyteen, GMO-vapauteen, luomun luonnollisuuteen ja luomutuotannolliseen taustaan, lasten ja nuorten hyvinvointiin, luomun terveellisyyteen ja vaihtoehtoisuuteen roskaruokaan nähden, ravitsemuksellisuuteen ja terveysongelmien ehkäisyyn luomun nauttimisen kautta. Eettiset ja ekologiset motiivit liittyivät eläinten ja ympäristön hyvinvoinnin arvostamiseen, suuryritysten boikotointiin ja GMO-vapauteen, poliittisiin motiiveihin ja GMO-vapauteen,luomutuotteen luotettavuuteen sekä epäeettiseksi- ja epäekologiseksi mielletyn tuotteen ja tuotantotavan boikotointiin. Kulinaristisiin motiiveihin liittyi luomun hinta-laatu suhde ja
luomun maku. Kuluttajat kokivat hyötyvänsä luomusta kulutusmotiiviensa kautta. Luomu on monelle luomun käyttäjälle myös ideologinen valinta. Tutkielman tuloksista voidaan päätellä, että postmodernissa yhteiskunnassa elävä ja luomua
suosiva kuluttaja määrittyy LOHAS-kuluttajaksi. Luomun suosiminen ja kuluttaminen on valinta, joka kertoo käyttäjän yhteiskunnalliseen taustaan sidotusta sosiaalisesta identiteetistä
ja habituksen tuottamasta elämäntyylistä.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29556]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Governance of organic cocoa production : An analysis of EU regulation through the framework of multilevel governance
Obeng, Godfred Adduow (Wiley, 2022)Motivation While organic agriculture is seen as the best way to achieve sustainable agriculture, the question of how actors in the sector can help remains unresolved. This article seeks to contribute to the global ... -
Why do consumers buy organic coffee? : environmental, health and price considerations
Laitinen, Pauliina (2020)Luomutuotteet ovat tulleet entistä suositummiksi kuluttajien keskuudessa viime vuosina. Luomukahvi valittiin tutkimuskohteeksi, sillä kahvi on maailman suosituimpia juomia, ja luomukahvi on kasvattanut kuluttajien suosiotaan ... -
Is it all about the price? : reasons for the small market shares of organic meat and meat products in Austria
Wachter, Daniela (2016)Austria is one of the leading countries in the world when it comes to organic farming. A closer look at the development of the market shares of different product categories reveals however, that some segments of organic ... -
Policy adoption barriers in organic cocoa production : a case study of Ghana and Ivory Coast
Obeng, Godfred Adduow (Norwegian Institute of International Affairs (NUPI); Norwegian Association for Development Research; Routledge, 2024)In cash crop producing countries, policy changes towards organic agriculture are critical for sustainable agriculture. This study explores the perceptions and reasons behind the lack of deliberate policies promoting organic ... -
Effect of ozone and hydrogen peroxide on off-flavor compounds and water quality in a recirculating aquaculture system
Pettersson, Samu Johannes; Lindholm-Lehto, Petra Camilla; Pulkkinen, Jani Tapio; Kiuru, Tapio; Vielma, Jouni (Elsevier BV, 2022)The recirculating aquaculture system (RAS) is an ever-developing technology for producing fish with a low environmental impact. However, off-flavors can be a major problem in RAS fish production. Off-flavor compounds are ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.