University of Jyväskylä | JYX Digital Repository

  • English  | Give feedback |
    • suomi
    • English
 
  • Login
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  • JYX
  • Opinnäytteet
  • Kandidaatintutkielmat
  • View Item
JYX > Opinnäytteet > Kandidaatintutkielmat > View Item

Varhaiskasvatuksen ruokakasvatus ja ruokailukäytännöt varhaiskasvattajien näkökulmasta

Thumbnail
View/Open
549.7 Kb

Downloads:  
Show download detailsHide download details  
Authors
Rouvali, Jenni
Date
2018
Discipline
VarhaiskasvatusEarly Childhood Education
Copyright
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.

 
Ruokailuun ja ruokakasvatukseen on alettu kiinnittää huomiota erityisesti Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden (Vasu) (2016) ja Terveyttä ja iloa ruoasta–varhaiskasvatuksen ruokailusuositusten (2018) kautta. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää varhaiskasvatuksen ruokakasvatusta ja ruokailukäytäntöjä varhaiskasvattajien näkökulmasta. Tutkimuksessa selvitettiin erilaisia ruokailukäytäntöjä ja niiden tärkeyttä. Lisäksi selvitettiin ruokakasvatuksen järjestämistä sekä Vasussa (2016) ruokakasvatukselle asetettujen tavoitteiden toteutumista. Tutkimusaineisto kerättiin keväällä 2018 varhaiskasvatuksen parissa työskenteleviltä internetissä täytettävällä kyselylomakkeella. Facebookin varhaiskasvattajille suunnatusta ryhmästä tutkimukseen saatiin 198 osallistujaa. Aineisto analysoitiin sekä määrällisesti useita analyysimenetelmiä hyödyntäen että laadullisesti sisällönanalyysillä. Havaittiin, että ruokailukäytännöt olivat vaihtelevia eikä yhdenmukaista linjaa ollut. Tärkeimmiksi ruokailukäytännöiksi nimettiin tapakulttuuriin, ruuan tarjoamiseen ja ruokarauhaan liittyvät asiat. Myös ruokakasvatuksen järjestäminen oli vaihtelevaa, mutta Sapere-menetelmän käytöllä oli siihen myönteinen vaikutus. Ruokakasvatuksen tavoitteiden nähtiin toteutuvan keskimääräistä hieman paremmin, ja tavoitteiden toteutumiseen vaikutti vastaajan ja lasten ikä, työvuodet, työyksikkö, työntekijämäärä sekä Saperen käyttö. Jatkossa olisi tärkeää ottaa ruokakasvatus ja ruokailukäytännöt tarkasteluun, ja kehittää näiden osalta toimintaa yhdenmukaisempaan suuntaan. Yhdenmukaisemman toiminnan myötä lapsille voitaisiin tarjota entistä laadukkaampaa varhaiskasvatusta myös ruokakasvatuksen osalta. ...
Keywords
ruokailukäytännöt varhaiskasvatus ruokailu ruokakasvatus
URI

http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201806063048

Metadata
Show full item record
Collections
  • Kandidaatintutkielmat [4194]

Related items

Showing items with similar title or keywords.

  • Ruokasali oppimisympäristönä : varhaiskasvatuksen henkilöstön kokemuksia pedagogiikan toteutumisesta päiväkotien ruokasaleissa 

    Hannonen, Elina; Karppanen, Henna-Maria (2020)
    Ruokailu on keskeinen osa arjen toimintaa päiväkodissa. Ruokailu voi toteutua joko lapsiryhmän omissa tiloissa tai yhteisessä ruokasalissa. Päiväkodin ruokakasvatusta ja siihen liittyviä tekijöitä on tutkittu melko paljon. ...
  • Varhaiskasvattajien kokemuksia konsultoivalta varhaiskasvatuksen erityisopettajalta saamastaan tuesta 

    Häppölä, Satu (2020)
    Tämän tutkimuksen tarkoituksena on kuvata erään kaupungin varhaiskasvattajien kokemuksia konsultoivalta varhaiskasvatuksen erityisopettajalta saamastaan tuesta. Halusin selvittää, millaiseksi varhaiskasvattajat kokevat ...
  • Psykososiaalisen työympäristön yhteys varhaiskasvatuksen laatuun varhaiskasvatuksen opettajien näkökulmasta 

    Mustalahti, Laura; Moisio, Hennariina (2020)
    Tässä tutkielmassa tarkastellaan psykososiaalisen työympäristön yhteyttä varhaiskasvatuksen laatuun varhaiskasvatuksen opettajien näkökulmasta. Tutkielmamme keskittyy varhaiskasvatuksen työoloihin ja laatuun. Tutkimus ...
  • Esiopetuksen ruokailu lasten ruokapuheen ja lastentarhanopettajien näkemysten valossa 

    Kinnunen, Oili (2011)
    Tutkimukseni tarkoituksena oli tarkastella esiopetusikäisten lasten ruokapuhetta. Kiin-nostukseni kohteena olivat myös ryhmien lastentarhanopettajien näkemykset ruokailus-ta. Tämä tutkimus oli laadullinen ja aineistonker ...
  • Lasten kokemuksia ruokailutilanteista 

    Veini, Terhi (2013)
    Veini, Terhi. 2013. LASTEN KOKEMUKSIA RUOKAILUTILANTEISTA. Varhaiskasvatustieteen pro gradu -tutkielma. Kasvatustieteiden laitos. Jyväsky-län yliopisto. 99 sivua + liitteet. Tutkimuksen aiheena olivat lasten kokemukset ...
  • Browse materials
  • Browse materials
  • Articles
  • Conferences and seminars
  • Electronic books
  • Historical maps
  • Journals
  • Tunes and musical notes
  • Photographs
  • Presentations and posters
  • Publication series
  • Research reports
  • Research data
  • Study materials
  • Theses

Browse

All of JYXCollection listBy Issue DateAuthorsSubjectsPublished inDepartmentDiscipline

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics
  • How to publish in JYX?
  • Self-archiving
  • Publish Your Thesis Online
  • Publishing Your Dissertation
  • Publication services

Open Science at the JYU
 
Data Protection Description

Accessibility Statement

Unless otherwise specified, publicly available JYX metadata (excluding abstracts) may be freely reused under the CC0 waiver.
Open Science Centre