Varhaiskasvatuksen henkilöstön näkemyksiä päiväkodin ruokailutilanteiden haasteista
Tekijät
Päivämäärä
2024Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää varhaiskasvatuksen henkilöstön näkemyksiä ruokailutilanteiden haasteista sekä siitä, mitkä tekijät lisäävät näiden tilanteiden sujuvuutta. Varhaiskasvatuksessa ruokailu on keskeinen osa jokapäiväistä toimintakulttuuria. Ruokailun tulisi olla suunniteltu ja lasten kasvua sekä oppimista tukeva hetki. Kaikissa arjen tilanteissa on omat haasteensa, kuten myös ruokailussa.
Tämä tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tutkimukseen osallistui yhteensä seitsemän (N=7) varhaiskasvatuksen ammattilaista, jotka työskentelivät Keski-Suomen alueella sijaitsevissa päiväkodeissa. Tutkimusaineisto kerättiin helmi-maaliskuussa 2024. Tutkimusmenetelmäksi valikoitui puolistrukturoitu teemahaastattelu, joka toteutettiin etä- ja lähitoteutuksilla. Aineiston analyysi toteutettiin aineistolähtöisenä sisällönanalyysina.
Tutkimuksen mukaan varhaiskasvatuksen henkilöstöstä ruokailutilanteiden merkittävimmät haasteet liittyivät ruuan maistamiseen. Tämän lisäksi lasten istumapaikat, yhteisten linjausten puute, äänimaailma sekä epäsopivat tilat koettiin haasteena. Haasteita vähensivät ruokailuissa suunnittelu, henkilöstön yhteiset toimintamallit sekä lapsen osallisuuden tukeminen. Tulokset olivat samansuuntaisia aikaisempien tutkimusten kanssa.
...
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29537]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Varhaiskasvatuksen henkilöstön kokemuksia ruokailutilanteesta
Ottela, Sara (2023)Varhaiskasvatuksen ruokailutilanne on oleellinen osa henkilöstön toteuttamaa päivittäistä pedagogiikkaa, jossa lapsille tarjotaan mahdollisuus säännölliseen ateriarytmiin. Kasvava tutkimusnäyttö osoittaa ruokailutilanteen ... -
Ruokasali oppimisympäristönä : varhaiskasvatuksen henkilöstön kokemuksia pedagogiikan toteutumisesta päiväkotien ruokasaleissa
Hannonen, Elina; Karppanen, Henna-Maria (2020)Ruokailu on keskeinen osa arjen toimintaa päiväkodissa. Ruokailu voi toteutua joko lapsiryhmän omissa tiloissa tai yhteisessä ruokasalissa. Päiväkodin ruokakasvatusta ja siihen liittyviä tekijöitä on tutkittu melko paljon. ... -
Kohti vahvempaa sosiaalista osallisuutta : varhaiskasvatuksen henkilöstön näkemyksiä leikin tukemisesta
Antila, Sari (2022)Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata varhaiskasvatuksen henkilöstön näkemyksiä lasten sosiaalisen osallisuuden vahvistamisesta leikkiä tukemalla sekä tarkastella millainen merkitys tiedon lisäämisellä sosiaalisesta ... -
Varhaiskasvatuksen ruokakasvatus ja ruokailukäytännöt varhaiskasvattajien näkökulmasta
Rouvali, Jenni (2018)Ruokailuun ja ruokakasvatukseen on alettu kiinnittää huomiota erityisesti Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden (Vasu) (2016) ja Terveyttä ja iloa ruoasta–varhaiskasvatuksen ruokailusuositusten (2018) kautta. Tämän ... -
Varhaiskasvatuksen opettajien näkemyksiä vaihtuvan henkilöstön merkityksestä varhaiskasvatuksen pedagogiikalle
Eskelinen, Tiia (2023)Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää mitä näkemyksiä varhaiskasvatuksen opettajilla on vaihtuvan henkilöstön merkityksestä varhaiskasvatuksen pedagogiikalle. Vaihtuvalla henkilöstöllä tarkoitetaan tässä tutkimuksessa ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.