Suomen ruokajärjestelmän haavoittuvuus : keskinäisriippuvuuksien verkko toimintakyvyn haasteena
Abstract
Suomen ruokajärjestelmän haavoittuvuus: keskinäisriippuvuuksien verkko toimintakyvyn haasteena (RUOKAVARMA) -tutkimuksessa arvioitiin ruokajärjestelmämme heikkouksia, ja niitä keinoja, joilla mahdollisiin ongelmiin voitaisiin vastata. Tutkimustuloksista ilmenee, että heikkouksia ja ongelmia on, mutta peli ei ole vielä menetetty. Ruokajärjestelmän moninaisuutta kehittämällä tulevaisuus on nykyisyyttä parempi. On myös hyvä huomata, että ruokajärjestelmä ei ole synonyymi ruokaketjulle, joka keskittyy lähemmin ruuantuotannon ketjuun ”maataloudesta elintarviketeollisuuden ja kaupan kautta kuluttajalle”. Koska nykyinen ruokajärjestelmä perustuu keskinäisriippuvuuksille, näistä aiheutuvat haavoittuvuudet ovat tavallaan järjestelmän hyväksytty ja sisäänrakennettu ominaisuus, vaikka tätä puolta halvan ruuan sekä tuonti- ja tukiriippuvuuden politiikasta ei olisikaan laajalti tiedostettu. Haavoittuvuudet eivät tule koko voimallaan esille niin kauan, kun toimintaympäristö on vakaa ja järjestelmässä ei ole merkittäviä sisäisiä häiriöitä. Jos haavoittuvuuksia halutaan vähentää, niiden tunnistaminen ja keskinäisriippuvuuksien roolin ymmärtäminen erilaisissa tilanteissa on välttämätön ensiaskel. Kun ruokajärjestelmän systeemisistä ominaispiireistä aiheutuvat haavoittuvuudet on tunnistettu, on mahdollista pohtia keinoja niiden vähentämiseksi esimerkiksi vaihtoehtoisissa tulevaisuuden toimintaympäristöissä. RUOKAVARMA-hanke toteutettiin Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa v. 2021–2023 yhteistyössä Jyväskylän yliopiston sekä e2 Tutkimuksen kanssa. Hankkeen rahoitti maa- ja metsätalousministeriö sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto, MTK.
Main Authors
Format
Report
Published
2023
Series
Subjects
ISBN
978-952-249-596-9
Publication in research information system
Publisher
Turun kauppakorkeakoulu
Original source
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-249-596-9
The permanent address of the publication
https://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202401181372Use this for linking
Review status
Non-peer reviewed
ISSN
1797-1322
Language
Finnish
Published in
Tutu e-julkaisuja
Citation
- Kuhmonen, T., Penttilä, A., Kuhmonen, I., Selänniemi, M., Saarimaa, R., Savikurki, A., & Karttunen, K. (2023). Suomen ruokajärjestelmän haavoittuvuus : keskinäisriippuvuuksien verkko toimintakyvyn haasteena. Turun kauppakorkeakoulu. Tutu e-julkaisuja, 7/2023. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-249-596-9
Funder(s)
Ministry of Agriculture and Forestry
Funding program(s)
Others
Muut
Additional information about funding
RUOKAVARMA-hanke toteutettiin Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa v. 2021–2023 yhteistyössä Jyväskylän yliopiston sekä e2 Tutkimuksen kanssa. Hankkeen rahoitti maa- ja metsätalousministeriö sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto, MTK.
Copyright© 2023 Kirjoittajat & Tulevaisuuden tutkimuskeskus, Turun yliopisto