Hyvä eines, paha eines : teolliset elintarvikkeet kouluruokatyössä
Tutkielmassani selvitän teollisten elintarvikkeiden käyttöä julkisten ruokapalvelujen
kouluruoan valmistuksessa. Tarkastelen ruokajärjestelmän kestävyysmurroksen
näkökulmasta sitä, miten teolliset elintarvikkeet näkyvät ruokapalvelujen
kouluruokatyössä, millaisia normatiivisia käsityksiä teollisiin elintarvikkeisiin
liitetään ja miten ruokapalvelut toimivat yhdessä teollisuuden kanssa.
Aineisto koostuu yhdeksästä teemahaastattelusta, joihin osallistui yhteensä 10
informanttia. Informantit ovat ympäri Suomen sijaitsevien julkisten ruokapalvelujen
päätäntä- ja suunnittelutason toimihenkilöitä. Analyysimenetelmänä käytän
aineistolähtöistä sisällönanalyysia.
Analyysissä tuloksiin muodostui kolme osiota. Ensimmäisessä osiossa kuvaan
teollisten elintarvikkeiden hyötyjä ja haittoja ruokapalvelujen näkökulmasta sekä sitä,
miten teollisia kasviproteiineja käytetään kasvisruoan valmistuksessa. Tulosten
toisessa osiossa käsittelen ruokapalvelujen normatiivisia käsityksiä liittyen teollisiin
elintarvikkeisiin. Normatiivisesti hyvä kouluruoka jakaantui ihanteelliseen ja
hyväksyttävään kouluruokaan. Kolmannessa tulososiossa tarkastelen
ruokapalvelujen ja elintarviketeollisuuden yhteistyötä ja tulevaisuutta.
Yleisimmin ruokapalveluissa käytössä olevat teolliset elintarvikkeet ovat
kappaletuotteet, kastikeainekset ja kasviproteiinit. Teollisten elintarvikkeiden käyttö
on resurssiniukkuudesta johtuen välttämätöntä. Suurin osa haastateltavista ei pidä
teollisia elintarvikkeita ihanteellisena, vaan valmistaisi kouluruoan mieluummin itse
käyttäen vain kevyesti prosessoituja elintarvikkeita. Teollisten elintarvikkeiden
hyväksyttävyys on kuitenkin lisääntymässä, ja jatkossa ruokapalvelujen ja
teollisuuden yhteistyön uskotaan tiivistyvän. Ruokapalvelujen tulevaisuus koetaan
kuitenkin pitkällä aikavälillä epävarmaksi. Aineistosta muodostui kolme
tulevaisuusskenaariota. Ruokapalvelut voivat jatkaa yhteistyössä teollisuuden kanssa,
siirtyä takaisin itsenäiseen tuotantoon tai tuotanto voi siirtyä kuntarajat ylittäviin
tuotantolaitoksiin.
...
Keywords
Metadata
Show full item recordCollections
- Pro gradu -tutkielmat [29743]
License
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
Julkiset ruokapalvelut voivat toimia reilun ruokamurroksen edelläkävijöinä
Kaljonen, Minna; Kortetmäki, Teea; Ritola, Roosa (Suomen ympäristö- ja terveysalan kustannus oy, 2020) -
Suomalaisen ruokajärjestelmän resilienssi, kriisit ja uusiutuminen
Kuhmonen, Tuomas; Kuhmonen, Irene (Maaseudun uusi aika ry, 2023)Resilientti ruokajärjestelmä kykenee turvaamaan jatkuvasti ravitsemuksen siitä riippuvaisille ihmisille. Tarkastelemme tutkimuksessamme Suomen ruokajärjestelmän kehitysdynamiikkaa resilienssin näkökulmasta aikavälillä ... -
Why do local plant proteins not take off? : Sustainability rationalities in public catering
Kortetmäki, Teea (Research Committee of Agriculture and Food of the International Sociological Association, 2023)This study examines the potential of local plant proteins in promoting sustainable dietary transition in public catering and, simultaneously, helping rural regions find sustainable livelihoods in the future. Environmental ... -
Ympäristökriteerit julkisissa elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoissa : tarkastelussa tarjouspyyntöasiakirjat
Tykkyläinen, Riina (2020)Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten ympäristönäkökohdat huomioidaan julkisen sektorin elintarvikkeiden ja ruokapalvelujen hankinnoissa. Tarkastelen aihetta elintarvike- ja ruokapalveluhankintojen tarjouspyy ... -
3. luokan oppilaiden ruokailutottumuksia ja käsityksiä kouluruokailusta
Suhonen, Emilia (2019)Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisia ruokailutottumuksia ja käsityksiä kouluruokailusta on 3. luokan oppilailla. Tutkimuksen tavoitteena oli saada selville millaiset ruokailutottumukset oppilaille on kehittynyt, ...