dc.contributor.advisor | Kortetmäki, Teea | |
dc.contributor.author | Pudas, Taneli | |
dc.date.accessioned | 2021-03-24T06:46:02Z | |
dc.date.available | 2021-03-24T06:46:02Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.uri | https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/74822 | |
dc.description.abstract | Tutkielmassani selvitän teollisten elintarvikkeiden käyttöä julkisten ruokapalvelujen
kouluruoan valmistuksessa. Tarkastelen ruokajärjestelmän kestävyysmurroksen
näkökulmasta sitä, miten teolliset elintarvikkeet näkyvät ruokapalvelujen
kouluruokatyössä, millaisia normatiivisia käsityksiä teollisiin elintarvikkeisiin
liitetään ja miten ruokapalvelut toimivat yhdessä teollisuuden kanssa.
Aineisto koostuu yhdeksästä teemahaastattelusta, joihin osallistui yhteensä 10
informanttia. Informantit ovat ympäri Suomen sijaitsevien julkisten ruokapalvelujen
päätäntä- ja suunnittelutason toimihenkilöitä. Analyysimenetelmänä käytän
aineistolähtöistä sisällönanalyysia.
Analyysissä tuloksiin muodostui kolme osiota. Ensimmäisessä osiossa kuvaan
teollisten elintarvikkeiden hyötyjä ja haittoja ruokapalvelujen näkökulmasta sekä sitä,
miten teollisia kasviproteiineja käytetään kasvisruoan valmistuksessa. Tulosten
toisessa osiossa käsittelen ruokapalvelujen normatiivisia käsityksiä liittyen teollisiin
elintarvikkeisiin. Normatiivisesti hyvä kouluruoka jakaantui ihanteelliseen ja
hyväksyttävään kouluruokaan. Kolmannessa tulososiossa tarkastelen
ruokapalvelujen ja elintarviketeollisuuden yhteistyötä ja tulevaisuutta.
Yleisimmin ruokapalveluissa käytössä olevat teolliset elintarvikkeet ovat
kappaletuotteet, kastikeainekset ja kasviproteiinit. Teollisten elintarvikkeiden käyttö
on resurssiniukkuudesta johtuen välttämätöntä. Suurin osa haastateltavista ei pidä
teollisia elintarvikkeita ihanteellisena, vaan valmistaisi kouluruoan mieluummin itse
käyttäen vain kevyesti prosessoituja elintarvikkeita. Teollisten elintarvikkeiden
hyväksyttävyys on kuitenkin lisääntymässä, ja jatkossa ruokapalvelujen ja
teollisuuden yhteistyön uskotaan tiivistyvän. Ruokapalvelujen tulevaisuus koetaan
kuitenkin pitkällä aikavälillä epävarmaksi. Aineistosta muodostui kolme
tulevaisuusskenaariota. Ruokapalvelut voivat jatkaa yhteistyössä teollisuuden kanssa,
siirtyä takaisin itsenäiseen tuotantoon tai tuotanto voi siirtyä kuntarajat ylittäviin
tuotantolaitoksiin. | fi |
dc.format.extent | 105 | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | fi | |
dc.rights | In Copyright | en |
dc.subject.other | julkiset ruokapalvelut | |
dc.subject.other | teolliset elintarvikkeet | |
dc.subject.other | kestävä ruokajärjestelmä | |
dc.title | Hyvä eines, paha eines : teolliset elintarvikkeet kouluruokatyössä | |
dc.type | master thesis | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:fi:jyu-202103242162 | |
dc.type.ontasot | Pro gradu -tutkielma | fi |
dc.type.ontasot | Master’s thesis | en |
dc.contributor.tiedekunta | Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta | fi |
dc.contributor.tiedekunta | Faculty of Humanities and Social Sciences | en |
dc.contributor.laitos | Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos | fi |
dc.contributor.laitos | Department of Social Sciences and Philosophy | en |
dc.contributor.yliopisto | Jyväskylän yliopisto | fi |
dc.contributor.yliopisto | University of Jyväskylä | en |
dc.contributor.oppiaine | Yhteiskuntapolitiikka | fi |
dc.contributor.oppiaine | Social Policy | en |
dc.type.coar | http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc | |
dc.type.publication | masterThesis | |
dc.contributor.oppiainekoodi | 209 | |
dc.subject.yso | einekset | |
dc.subject.yso | joukkoruokailu | |
dc.subject.yso | kouluruokailu | |
dc.subject.yso | ruokajärjestelmät | |
dc.subject.yso | kouluruoka | |
dc.format.content | fulltext | |
dc.rights.url | https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/ | |
dc.type.okm | G2 | |