Ötökästä ruuaksi : diskursiiviset legitimaatiostrategiat sanomalehtiaineistossa
Authors
Date
2019Access restrictions
The author has not given permission to make the work publicly available electronically. Therefore the material can be read only at the archival workstation at Jyväskylä University Library reserved for the use of archival materials.
Copyright
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Tässä kandidaatintutkielmassa selvitän, millaisia diskursiivisia legitimaatiostrategioita
käytetään hyönteisten legitimoimiseen hyönteisistä ruuaksi. Legitimoinnilla tarkoitetaan sitä,
miksi jotain tehdään ja sitä, miksi jotain tehdään siten kuin se tehdään. Kun tarkastellaan
legitimointistrategioita, havainnoidaan siis sitä, millä ja miten perustellaan puhetta
hyönteisruuan puolesta. Sivuan myös delegitimaatiostrategioita. Delegitimaatiolla
tarkoitetaan sitä, millä keinoilla ja miten tuotetaan diskurssia hyönteisruokaa vastaan.
Tarkastelen kahta valtakunnallista sanomalehteä, Helsingin Sanomia ja Maaseudun
Tulevaisuutta ja käytän diskurssianalyysia legitimaatiokeinojen analysoinnissa. Analyysissa
mukailen Theo van Leeuwenin teoriassa tehtyä jaottelua diskursiivisista
legitimaatiostrategioista. Teoriassa diskursiiviset legitimaatiostrategiat jaeotellaan neljään:
auktoriteettiin, faktaan, moraaliin ja narratiiveihin. Näiden lisäksi omassa aineistossani nousi
esille normatiivisuus, jonka nostin yhdeksi diskursiiviseksi legitimaatiostrategiaksi.
Aineistossa havaituista diskursiivisista legitimaatiokeinoista korostuvat fakta, normatiivisuus
sekä auktoriteetti. Moraalia käytettiin legitimaatiokeinona vähemmän ja narratiiveja hyvin
vähän. Faktoista aineistossa korostuivat hyönteisruuan ravintoarvot sekä ilmastohyödyt.
Ilmastohyötyihin vetoamisen voidaan jossain määrin katsoa vetoavan myös moraaliin.
Moraalia käytettiin legitimaatiokeinona esimerkiksi vetoamalla hyönteisruuan eettisyyteen.
Aineistosta löytyi monenlaisia auktoriteetteja, mutta eniten vedottiin tieteeseen, eli
yliopistoihin, tutkijoihin ja muihin tahoihin, jotka tekevät tutkimusta. Normatiivisuutta
tuotettiin kahdella tavalla, vetoamalla hyvään makuun sekä vetoamalla siihen, että muut
syövät tai voisivat syödä hyönteisruokaa. Muilla tarkoitettiin joko muita suomalaisia tai
muiden maiden kansalaisia. Narratiiveja löytyi aineistosta vain vähän ja niissä
hyönteisruokaan viitattiin taisteluna ja vallankumouksena.
...
Keywords
Metadata
Show full item recordCollections
- Kandidaatintutkielmat [5333]
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
Developing a matrix framework for protein transition towards more sustainable diets
Paloviita, Ari (Emerald, 2021)Purpose The purpose of this study is to propose a matrix framework to understand the interdependencies of domains and scales of protein transition towards diets based on plants and alternative sources of proteins. De ... -
Täsmäratkaisuja kestävään tulevaisuuteen : suosituksia planetaarisen hyvinvoinnin tukemiseen poliittisessa ohjelmatyössä
Hytönen, Jonne; Baumeister, Stefan; El Geneidy, Sami; Heikkinen, Hannu L. T.; Heinilä, Aleksi; Ketola, Tarmo; Kortetmäki, Teea; Kuusiaho, Viivi; Mykrä, Niina; Mäkelä, Marileena; Onkila, Tiina; Paloviita, Ari; Pecoraro, Maria; Savolainen, Katri; Silonsaari, Jonne; Uusitalo, Outi (Jyväskylän yliopisto, JYU.Wisdom - School of Resource Wisdom, 2023) -
Reilua ruokaa tänään ja huomenna : suosituksia kestävän ruokajärjestelmän luomiseksi
Silvasti, Tiina; Paloviita, Ari; Kortetmäki, Teea; Huttunen, Suvi; Puupponen, Antti; Tikka, Ville (Jyväskylän yliopisto, JYU.Wisdom - School of Resource Wisdom, 2019) -
Participation for just governance of food-system transition
Huttunen, Suvi; Turunen, Anni; Kaljonen, Minna (Taylor & Francis, 2022)Sustainability transitions governance needs to be inclusive and participatory and the question of justice is crucial for making effective and acceptable changes possible. But how do we ensure adequate participation in ... -
Ruokaturva, kriisit ja maatalous
Puupponen, Antti (Tieteellisten seurain valtuuskunta, 2022)Sitä, että ruoka tulee maaseudulta, on totuttu pitämään itsestäänselvyytenä. Monenlaiset asiat haastavat tarkastelemaan asiaa toisin: Ruokaturva on noussut polttavan ajankohtaiseksi, ja tuotantoeläinten hyvinvoinnissa pitää ...