dc.contributor.author | Muroma, Hanna | |
dc.date.accessioned | 2020-11-25T12:06:10Z | |
dc.date.available | 2020-11-25T12:06:10Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.uri | https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/72806 | |
dc.description.abstract | Tässä kandidaatintutkielmassa selvitän, millaisia diskursiivisia legitimaatiostrategioita
käytetään hyönteisten legitimoimiseen hyönteisistä ruuaksi. Legitimoinnilla tarkoitetaan sitä,
miksi jotain tehdään ja sitä, miksi jotain tehdään siten kuin se tehdään. Kun tarkastellaan
legitimointistrategioita, havainnoidaan siis sitä, millä ja miten perustellaan puhetta
hyönteisruuan puolesta. Sivuan myös delegitimaatiostrategioita. Delegitimaatiolla
tarkoitetaan sitä, millä keinoilla ja miten tuotetaan diskurssia hyönteisruokaa vastaan.
Tarkastelen kahta valtakunnallista sanomalehteä, Helsingin Sanomia ja Maaseudun
Tulevaisuutta ja käytän diskurssianalyysia legitimaatiokeinojen analysoinnissa. Analyysissa
mukailen Theo van Leeuwenin teoriassa tehtyä jaottelua diskursiivisista
legitimaatiostrategioista. Teoriassa diskursiiviset legitimaatiostrategiat jaeotellaan neljään:
auktoriteettiin, faktaan, moraaliin ja narratiiveihin. Näiden lisäksi omassa aineistossani nousi
esille normatiivisuus, jonka nostin yhdeksi diskursiiviseksi legitimaatiostrategiaksi.
Aineistossa havaituista diskursiivisista legitimaatiokeinoista korostuvat fakta, normatiivisuus
sekä auktoriteetti. Moraalia käytettiin legitimaatiokeinona vähemmän ja narratiiveja hyvin
vähän. Faktoista aineistossa korostuivat hyönteisruuan ravintoarvot sekä ilmastohyödyt.
Ilmastohyötyihin vetoamisen voidaan jossain määrin katsoa vetoavan myös moraaliin.
Moraalia käytettiin legitimaatiokeinona esimerkiksi vetoamalla hyönteisruuan eettisyyteen.
Aineistosta löytyi monenlaisia auktoriteetteja, mutta eniten vedottiin tieteeseen, eli
yliopistoihin, tutkijoihin ja muihin tahoihin, jotka tekevät tutkimusta. Normatiivisuutta
tuotettiin kahdella tavalla, vetoamalla hyvään makuun sekä vetoamalla siihen, että muut
syövät tai voisivat syödä hyönteisruokaa. Muilla tarkoitettiin joko muita suomalaisia tai
muiden maiden kansalaisia. Narratiiveja löytyi aineistosta vain vähän ja niissä
hyönteisruokaan viitattiin taisteluna ja vallankumouksena. | fi |
dc.format.extent | 33 | |
dc.language.iso | fi | |
dc.subject.other | diskursiiviset legitimaatiostrategiat | |
dc.subject.other | kestävät proteiinit | |
dc.title | Ötökästä ruuaksi : diskursiiviset legitimaatiostrategiat sanomalehtiaineistossa | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:fi:jyu-202011256775 | |
dc.type.ontasot | Bachelor's thesis | en |
dc.type.ontasot | Kandidaatintyö | fi |
dc.contributor.tiedekunta | Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta | fi |
dc.contributor.tiedekunta | Faculty of Humanities and Social Sciences | en |
dc.contributor.laitos | Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos | fi |
dc.contributor.laitos | Department of Social Sciences and Philosophy | en |
dc.contributor.yliopisto | Jyväskylän yliopisto | fi |
dc.contributor.yliopisto | University of Jyväskylä | en |
dc.contributor.oppiaine | Yhteiskuntapolitiikka | fi |
dc.contributor.oppiaine | Social Policy | en |
dc.rights.copyright | Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty. | fi |
dc.rights.copyright | This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited. | en |
dc.rights.accesslevel | restrictedAccess | |
dc.contributor.oppiainekoodi | 209 | |
dc.subject.yso | sanomalehdet | |
dc.subject.yso | hyönteiset | |
dc.subject.yso | kestävä kehitys | |
dc.subject.yso | ruokaturva | |
dc.subject.yso | hyönteisruoka | |
dc.rights.accessrights | Tekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyväskylän yliopiston kirjaston <a href="https://kirjasto.jyu.fi/kokoelmat/arkistotyoasema">arkistotyöasemalta</a>. | fi |
dc.rights.accessrights | <br><br>The author has not given permission to make the work publicly available electronically. Therefore the material can be read only at the archival <a href="https://kirjasto.jyu.fi/collections/archival-workstation">workstation</a> at Jyväskylä University Library reserved for the use of archival materials. | en |