Näytä suppeat kuvailutiedot

dc.contributor.authorRaippalinna, Liia-Maria
dc.date.accessioned2024-05-16T07:18:07Z
dc.date.available2024-05-16T07:18:07Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.citationRaippalinna, L.-M. (2024). Ruokaa roskiin! : Kestävyyttä ruokahävikkiä vähentämällä?. <i>Kieli, koulutus ja yhteiskunta</i>, <i>15</i>(3). <a href="https://www.kieliverkosto.fi/fi/journals/kieli-koulutus-ja-yhteiskunta-toukokuu-2024/ruokaa-roskiin-kestavyytta-ruokahavikkia-vahentamalla" target="_blank">https://www.kieliverkosto.fi/fi/journals/kieli-koulutus-ja-yhteiskunta-toukokuu-2024/ruokaa-roskiin-kestavyytta-ruokahavikkia-vahentamalla</a>
dc.identifier.otherCONVID_213696348
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/94892
dc.description.abstractRuokahävikki – jätteeksi päätyvä ruoka – puhuttelee, koska se on kestävyysongelmana intuitiivisesti ymmärrettävä ja kulttuurisesti vetoava. Se kietoutuu perinteiseen ruoan kunnioittamisen normiin ja säästäväisyyden ja huolellisuuden ihanteisiin. Viime aikoina säästeliäisyyttä ilmentävät arkielämän niksit ja käytänteet ovat saaneet uuden merkityksen kestävän elämäntavan ilmentäjinä, ja ruokahävikin vähentäminen onkin demokratisoinut kestävää kulutusta tuomalla sen tavallisen ihmisen ulottuville. Samalla hävikin syntyyn vaikuttavat poliittiset ja rakenteelliset kysymykset ovat jääneet sangen vähälle huomiolle julkisessa keskustelussa. Tämä on ongelmallista, koska ylijäämän tuotanto on elimellinen osa arvontuotantoa. Monet arkisista ruokakäytännöistämme sekä perustuvat ylijäämän tuotantoon että ylläpitävät sitä, ja siksi ruokahävikin vähentäminen edellyttää syvällistä kulttuurista muutosta. Helppojen ratkaisujen etsimisen lisäksi tarvitaan hankalien kysymyksien äärellä pysymistä ja totuttujen ajattelun, toiminnan ja kielenkäytön tapojen haastamista. Tapa, jolla ongelmista puhutaan, rajaa myös niiden mahdollisia ratkaisuja.fi
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isofin
dc.publisherSoveltavan kielentutkimuksen keskus, Jyväskylän yliopisto; Kielikoulutuspolitiikan verkosto
dc.relation.ispartofseriesKieli, koulutus ja yhteiskunta
dc.relation.urihttps://www.kieliverkosto.fi/fi/journals/kieli-koulutus-ja-yhteiskunta-toukokuu-2024/ruokaa-roskiin-kestavyytta-ruokahavikkia-vahentamalla
dc.rightsCC BY 4.0
dc.titleRuokaa roskiin! : Kestävyyttä ruokahävikkiä vähentämällä?
dc.typecontributionToPeriodical
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-202405163660
dc.contributor.laitosKieli- ja viestintätieteiden laitosfi
dc.contributor.laitosDepartment of Language and Communication Studiesen
dc.type.urihttp://purl.org/eprint/type/JournalArticle
dc.type.coarhttp://purl.org/coar/resource_type/c_2cd9
dc.description.reviewstatusnonPeerReviewed
dc.relation.issn1799-0181
dc.relation.numberinseries3
dc.relation.volume15
dc.type.versionpublishedVersion
dc.rights.copyright© Kirjoittaja
dc.rights.accesslevelopenAccessfi
dc.subject.ysovastuu
dc.subject.ysokestävä kehitys
dc.subject.ysokestävä kulutus
dc.subject.ysovalistustoiminta
dc.subject.ysokielenkäyttö
dc.subject.ysokuluttajat
dc.subject.ysoruokahävikki
dc.format.contentfulltext
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p854
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p8470
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p24202
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p13459
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p11302
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p1397
jyx.subject.urihttp://www.yso.fi/onto/yso/p27352
dc.rights.urlhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.type.okmD1


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

Näytä suppeat kuvailutiedot

CC BY 4.0
Ellei muuten mainita, aineiston lisenssi on CC BY 4.0