dc.contributor.advisor | Taipale, Sami | |
dc.contributor.advisor | Ruuskanen, Suvi | |
dc.contributor.author | Mäkelä, Meri | |
dc.date.accessioned | 2024-04-05T05:13:47Z | |
dc.date.available | 2024-04-05T05:13:47Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.uri | https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/94185 | |
dc.description.abstract | Vesiekosysteemit ravitsevat maaekosysteemejä kuluttajille fysiologisesti välttämättömillä rasvahapoilla. Nämä pitkäketjuiset monityydyttymättömät rasvahapot kulkeutuvat maaekosysteemien ravintoverkkoihin esimerkiksi vedestä kuoriutuvien hyönteisten mukana. Vesiekosysteemin ominaisuudet voivat kuitenkin vaikuttaa tuotettujen monityydyttymättömien rasvahappojen
määriin ja kulkeutumiseen, mutta tätä aihetta ei ole juuri tutkittu. Tässä pro gradu -työssä selvitin, onko hyönteisravinnon tarjonta yhtäläinen tummavetisen,
runsasravinteisen majavajärven ja kirkasvetisen, vähäravinteisen majavattoman järven rannoilla sekä metsässä. Lisäksi tutkin, ovatko akvaattiset hyönteiset
terrestrisiä hyönteisiä laadukkaampaa ravintoa monityydyttymättömien rasvahappojen näkökulmasta ja vaikuttaako majavan toteuttama ympäristönmuokkaus ja järvityyppi hyönteisravinnon laatuun. Lisäksi
tarkastelin, hyödyntävätkö kirjosiepot akvaattista hyönteisravintoa ja heijastuuko tämä kirjosieppojen veriplasman rasvahappoprofiileihin. Näytteeksi
kerättiin hyönteisiä sekä kirjosieponpoikasten veriplasmaa eri koealoilta. Analysoin näytteistä rasvahappoprofiilit sekä rasvahappojen yhdistespesifiset hiilen isotooppiarvot. Tulokset osoittivat, että akvaattisen hyönteisravinnon määrä oli suurempi tummavetisellä majavajärvellä. Akvaattiset hyönteiset sisälsivät terrestrisiä hyönteisiä enemmän pitkäketjuisia monityydyttymättömiä rasvahappoja, ja runsaampi akvaattisen ravinnon hyödyntäminen näkyi
majavajärven poikasten veriplasmassa korkeampana fysiologisesti välttämättömien rasvahappojen määränä. Järvien ominaisuuksilla ei kuitenkaan ollut vaikutusta akvaattisen hyönteisravinnon laatuun. Jatkotutkimuksessa on syytä selvittää, mikä on pitkäketjuisten monityydyttymättömien rasvahappojen vaikutus lintujen pesimämenestykselle. | fi |
dc.description.abstract | Long-chain polyunsaturated fatty acids are primarily produced in aquatic ecosystems. They are transported into terrestrial food webs, for example, by insects which emerge from the water. The influence of aquatic ecosystem characteristics on the production and transport of these fatty acids has not been
studied extensively. My objective in this thesis was to examine the availability of insect food on the lakeshore of a dark-watered, eutrophic beaver lake and in the lakeshore of clear-watered, oligotrophic lake, as well as in the forest. Additionally, I aimed to determine whether aquatic insects are a higher quality food source than terrestrial insects in terms of polyunsaturated fatty acids, and whether beaver environmental modification and lake type affect the amounts of polyunsaturated fatty acids in aquatic insects. I also examined whether pied flycatchers consume aquatic insects and if this is reflected in the fatty acid profiles of their blood plasma. I collected aquatic and terrestrial insects and blood plasma of pied flycatcher nestlings from different experimental sites. I analysed the fatty acid profiles and compound-specific carbon isotope values from the samples. The results of this thesis indicate that the amount of aquatic insect prey was higher in the beaver lake. Aquatic insects contain more long-chain polyunsaturated fatty acids than terrestrial insects. The higher utilisation of aquatic food is reflected in the higher levels of physiologically essential fatty acids in the blood plasma of beaver lake nestlings. However, the characteristics of the lakes seem to have no effect on the quality of aquatic insects. Further research is needed to determine the effect of long-chain polyunsaturated fatty acids on nesting success of birds. | en |
dc.format.extent | 67 | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | fin | |
dc.rights | In Copyright | |
dc.subject.other | ekosysteemien kytkeytyneisyys | |
dc.title | Majavan ympäristönmuokkauksen ja järvityypin yhteisvaikutus kirjosiepon (Ficedula hypoleuca) ravintoon : hyönteisravinnon määrän ja laadun vertailu erilaisissa pesimäpaikoissa | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:fi:jyu-202404052754 | |
dc.type.ontasot | Master’s thesis | en |
dc.type.ontasot | Pro gradu -tutkielma | fi |
dc.contributor.tiedekunta | Faculty of Sciences | en |
dc.contributor.tiedekunta | Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta | fi |
dc.contributor.laitos | Department of Biological and Environmental Science | en |
dc.contributor.laitos | Bio- ja ympäristötieteiden laitos | fi |
dc.contributor.yliopisto | University of Jyväskylä | en |
dc.contributor.yliopisto | Jyväskylän yliopisto | fi |
dc.contributor.oppiaine | Environmental science | en |
dc.contributor.oppiaine | Ympäristötiede | fi |
dc.rights.copyright | © The Author(s) | |
dc.rights.accesslevel | restrictedAccess | |
dc.contributor.oppiainekoodi | 40151 | |
dc.subject.yso | ympäristönmuutokset | |
dc.subject.yso | linnut | |
dc.subject.yso | ravinto | |
dc.subject.yso | rasvahapot | |
dc.subject.yso | hyönteiset | |
dc.subject.yso | kirjosieppo | |
dc.subject.yso | ravintoverkot | |
dc.format.content | fulltext | |
dc.rights.url | https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/ | |
dc.rights.accessrights | The author has not given permission to make the work publicly available electronically. Therefore the material can be read only at the archival workstation at Jyväskylä University Library (https://kirjasto.jyu.fi/en/workspaces/facilities/facilities#autotoc-item-autotoc-2). | en |
dc.rights.accessrights | Tekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyösemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/fi/tyoskentelytilat/laitteet-ja-tilat#autotoc-item-autotoc-2. | fi |