Välttämättömien biomolekyylien saatavuuden vaikutus eri eläinplanktonsukujen ravintoarvoon ja biomassaan
Tekijät
Päivämäärä
2021Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Järvissä elävät mikroskooppisen pienet kasviplanktonyhteisöt ovat tärkeitä tuottajia ja välttämättömiä elämän ylläpitämiselle. Ne kykenevät syntetisoimaan kaikille eliöille välttämättömiä biomolekyylejä, kuten aminohappoja, pitkäketjuisia omega-3 ja omega-6 rasvahappoja sekä steroleita. Kaikki makean veden kasviplanktoniin kuuluvat eliöt pystyvät tuottamaan välttämättömiä aminohappoja, sekä lyhytketjuisia omega-3 rasvahappoja, kuten alfalinoleenihappoa (ALA) ja linolihappoa (LIN). Sen sijaan pidempiketjuisten omega-3 rasvahappojen eikosapentaeenihapon (EPA) ja dokosaheksaeenihapon (DHA) synteesiin kykenevät vain kultalevät (Chrysophyceae), nielulevät (Cryptophyceae) ja panssarisiimalevät (Dinophyceae). Edellämainittujen levien lisäksi myös piilevät (Diatomophyceae) tuottavat EPA:a ja silmälevät (Euglenophycaea) DHA:ta. Järvien rehevöitymisen ja ilmastonmuutoksen seurauksena yleistyneet syanobakteerit (Cyanophyceae) ja viherlevät (Chlorophyceae), eivät kykene tuottamaan pitkäketjuisia rasvahappoja lainkaan. Lisäksi syanobakteereissa ei ole steroleita, jonka vuoksi ne ovat huonolaatuista ravintoa varsinkin vesikirpuille. Tässä tutkimuksessa selvitettiin kuinka kahden ravinteisuudeltaan erityyppisen järven sestonissa tuotettujen välttämättömien biomolekyylien pitoisuuksissa tapahtuvat muutokset vaikuttivat eri eläinplanktonsukujen ravintoarvoon ja biomassaan, kun laadukkaampaa ravintoa tuottavat kasviplanktonluokat joutuivat kilpailemaan elintilastaan syanobakteeri- ja viherleväyhteisöjen kanssa. Välttämättömien rasvahappojen osalta muutos vaikutti noin kahden viikon viiveellä sestonia suodattamalla syövien Bosmina- ja Daphnia-vesikirppujen, sekä omnivoristen kyklooppihankajalkaisten (Cyclopoida) biomassaan ja ravintoarvoon. Daphnia-vesikirppujen, kyklooppihankajalkaisten ja Limnocalanus-keijuhankajalkaisten biomassaa rajoittivat lähinnä pitkäketjuisten rasvahappojen DHA:n ja DPA:n (dokosapentaeenihapon) saatavuus, sekä Bosmina-vesikirpuilla DHA:n ja DPA:n lisäksi myös EPA:n ja sterolien saatavuus. Eudiaptomus-keijuhankajalkaiset onnistuivat pitämään kudosten rasvahappopitoisuudet suhteellisen korkeina koko tutkimusjakson ajan, mutta niiden biomassaa rajoitti sterolien saatavuus. Tutkimusjärvet erosivat toisistaan sestonin aminohappopitoisuuksien suhteen, mutta tällä ei ollut vaikutusta eläinplanktonin aminohappopitoisuuksiin, vaan ainoastaan keijuhankajalkaisten (Calanoida) biomassan kasvuun.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29556]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
The Importance of Phytoplankton Biomolecule Availability for Secondary Production
Peltomaa, Elina T.; Aalto, Sanni L.; Vuorio, Kristiina M.; Taipale, Sami (Frontiers Media S.A., 2017)The growth and reproduction of animals is affected by their access to resources. In aquatic ecosystems, the availability of essential biomolecules for filter-feeding zooplankton depends greatly on phytoplankton. Here, we ... -
Eutrophication reduces the nutritional value of phytoplankton in boreal lakes
Taipale, Sami J.; Vuorio, Kristiina; Aalto, Sanni L.; Peltomaa, Elina; Tiirola, Marja (Elsevier, 2019)Eutrophication (as an increase in total phosphorus [TP]) increases harmful algal blooms and reduces the proportion of high-quality phytoplankton in seston and the content of ω-3 long-chain polyunsaturated fatty acids ... -
Interacting effects of simulated eutrophication, temperature increase, and microplastic exposure on Daphnia
Hiltunen, Minna; Vehniäinen, Eeva-Riikka; Kukkonen, Jussi V. K. (Elsevier BV, 2021)The effects of multiple stressors are difficult to separate in field studies, and their interactions may be hard to predict if studied in isolation. We studied the effects of decreasing food quality (increase in cyanobacteria ... -
Lake restoration influences nutritional quality of algae and consequently Daphnia biomass
Taipale, Sami J.; Kuoppamäki, K.; Strandberg, U.; Peltomaa, E.; Vuorio, K. (Springer, 2020)Food quality is one of the key factors influencing zooplankton population dynamics. Eutrophication drives phytoplankton communities toward the dominance of cyanobacteria, which means a decrease in the availability of sterols ... -
The second life of terrestrial and plastic carbon as nutritionally valuable food for aquatic consumers
Taipale, S. J.; Rigaud, C.; Calderini, M. L.; Kainz, M. J.; Pilecky, M.; Uusi‐Heikkilä, S.; Vesamäki, J. S.; Vuorio, K.; Tiirola, M. (Wiley, 2023)Primary production is the basis for energy and biomolecule flow in food webs. Nutritional importance of terrestrial and plastic carbon via mixotrophic algae to upper trophic level is poorly studied. We explored this question ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.