Energiansaatavuuden yhteys voimaharjoitteluintervention aikaansaamiin harjoitusvasteisiin
Tekijät
Päivämäärä
2024Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Johdanto. Kompleksivoimaharjoittelussa yhdistetään raskas voimaharjoittelu nopeus- tai hyppelyharjoitukseen. Tarkoituksena on kehittää voimantuottonopeutta ja tehontuottoa, jotka molemmat ovat oleellisessa osassa joukkuepalloilussa. Kompleksivoimaharjoittelun on osoitettu kehittävän palloilijoiden maksimaalista alaraajojen voimantuottoa sekä tehoa mittaavaa kevennyshyppyä. Riittävän energiansaannin on osoitettu vaikuttavan voimaharjoittelun aikaansaamiin vasteisiin. Energiansaatavuus on käsite, jonka avulla voidaan määrittää energiamäärä, mikä jää kehon fysiologisiin toimintoihin liikunnan jälkeen. Riittävä energiansaatavuus edesauttaa ylläpitämään terveyttä ja saavuttamaan haluttuja harjoitusvasteita. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, onko energiansaatavuus yhteyksissä kuuden viikon voimaharjoitteluintervention aikaansaamiin harjoitusvasteisiin.
Menetelmät. Tutkimusjoukko koostui 22 naispalloilijasta, lajit olivat futsal (n=11), jääkiekko (n=3) ja koripallo (n=8). Tutkittavat suorittivat kuuden viikon voimaharjoitteluintervention, jota ennen ja jonka jälkeen suoritettiin aamu- ja suorituskykymittaukset. Lisäksi tutkittavat pitivät ruoka- ja harjoittelupäiväkirjaa tutkimuksen alussa ja/tai lopussa kolmen vuorokauden ajan. Kehonkoostumus mitattiin DXA-mittauksella (dual energy X-ray absorptiometry, DXA). Päiväkirjojen ja kehonkoostumuksen perusteella määritettiin urheilijoiden energiansaatavuus. Suorituskyvyn mittareina käytettiin maksimaalista isometristä jalkojen ojennusta ja kevennyshyppyä.
Tulokset. Matalaa energiansaatavuutta esiintyi 9 %:lla ja vähäistä hiilihydraattien saantia 96 %:lla tutkittavista. Voimaharjoittelu kehitti isometristä jalkojen ojennusta (pre 343,3 ± 81,7 kg vs. post 378,9 ± 73,2 kg, p=0,009), mutta ei kevennyshyppyä (pre 27,4 ± 4,28 cm vs. post 26,9 ± 4,4 cm, p=0,162). Kehonkoostumuksessa havaittiin merkitsevä muutos rasvan massassa (pre 17,6 ± 4,4 kg vs. post 17,9 ± 5,3 kg, p=0,033), mutta ei kehon rasvattomassa massassa (pre 45,7 ± 5,0 kg vs. post 46,0 ± 4,8 kg, p=0,188). Energiansaatavuus ei ollut yhteyksissä isometriseen jalkojen ojennukseen (rs=0,102, p=0,651), kevennyshyppyyn (r=0,148, p=0,512), eikä kehonkoostumukseen.
Pohdinta. Laskennallisesti määritelty energiansaatavuus ei ollut yhteyksissä kompleksivoimaharjoitteluintervention aikaansaamiin harjoitusvasteisiin naispalloilijoilla. Kompleksivoimaharjoittelu näyttää kuitenkin kehittävän maksimaalista isometristä jalkojen ojennusta, mutta ei kevennyshyppyä. Tulokset kevennyshypyn ja rasvamassan osalta vaikuttaisivat aiemman tutkimuksen perusteella siltä, että LEA on voinut olla yleisempää, kuin tutkimustulokset osoittavat. Tutkimuksia voimaharjoittelun ja energiansaatavuuden yhteyksistä tarvitaan lisää. Energiansaatavuutta olisi hyvä arvioida myös muilla menetelmillä, sillä laskennallinen määritys sisältää haasteita niin energiansaannin kuin energiankulutuksenkin arvioinnin osalta.
...
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Kandidaatintutkielmat [5329]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Matalan energiansaatavuuden yhteys naispalloilijoiden suorituskykyyn, kehonkoostumukseen ja hormonitoimintaan
Sulonen, Emmi (2023)Johdanto. Suuren energiankulutuksen vuoksi etenkin urheilijoiden tulee kiinnittää huomiota riittävään energiansaantiin. Naisurheilijoilla päivittäisen energiansaatavuuden on havaittu jäävän keskimäärin alle 30 kcal/kg FFM, ... -
Matalan energiansaatavuuden ja kilpirauhashormonien yhteydet naisurheilijoilla
Virtanen, Janna (2023)Johdanto. Matalan energiansaatavuuden tilassa harjoituksen jälkeen elimistölle jäljelle jäävä energia on liian niukka takaamaan optimaalisen aineenvaihdunnan ja terveyden ylläpidon. Elimistö alkaa säädellä kulutustaan ja ... -
Suomalaisten naisjalkapalloilijoiden energiansaatavuus ja sen yhteys ravitsemusosaamiseen sekä kehonkoostumukseen
Nurmi, Matilda (2023)Johdanto. Ravitsemuksella on merkittävä rooli jalkapalloilijan optimaalisen suorituskyvyn ulosmittaamisessa. Tutkimustieto koskien energiansaatavuutta ja ravitsemusosaamisen vaikutusta siihen naisjalkapalloilijoilla on ... -
Naisjalkapalloilijan suhteellinen energiavaje
Nurmi, Matilda (2022)Tässä systemaattisessa kirjallisuuskatsauksessa keskitytään suhteelliseen energiavajeeseen ilmiönä sekä alhaisen energiansaatavuuden esiintymiseen. Katsauksen keskeisenä tarkoituksena on selvittää alhaisen energiansaatavuuden ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.