Näytä suppeat kuvailutiedot

dc.contributor.advisorKoskelainen, Tiina
dc.contributor.authorFörst, Jenni
dc.date.accessioned2023-11-24T08:00:46Z
dc.date.available2023-11-24T08:00:46Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/92068
dc.description.abstract3D tulostaminen on kehittynyt valtavasti viime vuosina ja sen hyödyntäminen on levinnyt jopa elintarvikealalle asti. Elintarvikkeiden 3D tulostaminen on ollut kasvava trendi myös Suomessa ja se on herättänyt paljon huomiota kuluttajien keskuudessa aiheen uutuuden sekä tuntemattomuuden takia. Kuluttajien tietämystä ja asenteita on toistaiseksi tutkittu melko vähän, sillä aikaisempi tutkimus on keskittynyt pääasiassa tekniikan kehittämiseen ja sen tuomiin mahdollisuuksiin. Niinpä tässä pro-gradu tutkielmassa koitetaan vastata tähän tutkimusaukkoon ja selvittää kuluttajien asenteita 3D tulostettuja elintarvikkeita kohtaan. Tutkielma jakautuu kahteen osaan, kirjallisuuskatsaukseen sekä empiiriseen osioon. Empiirinen osuus toteutettiin laadullisena sisällönanalyysina, jossa hyödynnettiin apuna tyypittelyä. Aineisto kerättiin puolistrukturoitujen haastatteluiden avulla. Aineiston analyysin perusteella kuluttajat voidaan jakaa kolmeen tyyppiin heidän asenteidensa ja innovaation ominaisuuksiin suhtautumisen perusteella. Tutkimuksessa löydetyt tyypit ovat epäileväiset, kiinnostuneet sekä erittäin kiinnostuneet. Epäileväiset suhtautuivat 3D tulostettuun ruokaan neutraalista tai negatiivisesti eikä aikaisempaa kokemusta aiheesta juuri ollut. Kiinnostuneet taas suhtautuivat aiheeseen positiivisesti ja uskoivat 3D tulostetun ruuan mahdollisuuksiin tulevaisuudessa. Kokemusta aiheesta ei kuitenkaan juurikaan ollut. Erittäin kiinnostuneet taas suhtautuivat 3D tulostettuun ruokaan suurella mielenkiinnolla. Tätä tyyppiä yhdisti jonkinlainen teknologinen koulutustausta ja oma kiinnostus aiheeseen. Tutkielma toteutettiin laadullisena tutkimuksena, joten sen tuloksia ei voi sellaisenaan soveltaa suurempaan joukkoon. Tutkielma pyrkiikin antamaan näkökulmaa aiheeseen ja tuomaan lukijalleen ylätason ymmärrystä elintarvikkeiden 3D tulostamisesta sekä asenteista 3D tulostettua ruoka kohtaan.fi
dc.description.abstract3D printing has developed a lot in the past years and its use has also spread to the food industry. 3D printed food has been a growing trend and it has raced a lot of attention from consumers because of the novelty and unfamiliarity of it. Consumers knowledge and attitudes have not been investigated much in the past because the research has focused on developing the technology. That is why this Master thesis tries to fill in this research gap and will find out consumers attitudes towards 3D printed food. The thesis consists of two parts, a literature review, and an empirical part. The empirical part was done as a qualitative content analysis and typing was used to help in that. The data was collected using semi-structured interviews. Based on the analysis, 3 types were found, and they were skeptical type, interested type and very interested type. Skeptical type’s attitude towards 3D printed food was neutral or negative and they didn’t have experience beforehand. Interested type’s attitude was positive and they believed that 3D printed food could bring us many possibilities in the future, but they still didn’t have much experience of 3D printed food. Very interested type’s attitude was the most positive of all. This type was united by technology educational background and an interest in technology. This research was done as qualitative research so the results can’t be generalized as such. The research aimed to give some new perspective to this topic and bring a higher level of understanding to the reader about 3D printed food and consumers attitudes towards it.en
dc.format.extent57
dc.language.isofi
dc.rightsIn Copyright
dc.subject.otherelintarvikkeiden 3D tulostaminen
dc.subject.otherinnovaation diffuusion teoria
dc.titleAsenteet 3D tulostettuja elintarvikkeita kohtaan suomessa
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-202311248083
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.contributor.tiedekuntaInformaatioteknologian tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Information Technologyen
dc.contributor.laitosInformaatioteknologiafi
dc.contributor.laitosInformation Technologyen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.oppiaineTietojärjestelmätiedefi
dc.contributor.oppiaineInformation Systems Scienceen
dc.rights.copyright© The Author(s)
dc.rights.accesslevelrestrictedAccess
dc.contributor.oppiainekoodi601
dc.subject.yso3D-tulostus
dc.subject.ysoelintarvikkeet
dc.subject.ysoasenteet
dc.subject.ysokuluttajat
dc.subject.ysoinnovaatiot
dc.subject.ysoruoka
dc.subject.ysokuluttajakäyttäytyminen
dc.rights.urlhttps://rightsstatements.org/page/InC/1.0/
dc.rights.accessrightsThe author has not given permission to make the work publicly available electronically. Therefore the material can be read only at the archival workstation at Jyväskylä University Library (https://kirjasto.jyu.fi/collections/archival-workstation).en
dc.rights.accessrightsTekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyösemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/kokoelmat/arkistotyoasema..fi


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

Näytä suppeat kuvailutiedot

In Copyright
Ellei muuten mainita, aineiston lisenssi on In Copyright