Elintarvikkeiden hintojen välittyminen Suomessa 2005-2021
Tekijät
Päivämäärä
2022Pääsyrajoitukset
Tekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyösemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/kokoelmat/arkistotyoasema..
Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Tutkimuksessa tutkittiin hintojen välittymistä Suomessa viljan, lihan ja maidon hyödykeryhmissä vuosina 2005-2021. Tutkimusaineistona käytettiin Tilastokeskuksen maatalouden tuottajahintaindeksiä, teollisuuden tuottajahintaindeksiä ja kuluttajahintaindeksiä tammikuusta 2005 joulukuuhun 2021. Tutkimusmenetelmänä käytettiin VAR- ja ECM-malleja sekä yhteisintegroituvuutta tarkasteltiin Johansenin ja Engle-Grangerin menetelmillä.
Granger-kausaalisuutta tutkittaessa havaittiin, etteivät maitotuotteiden kuluttajahintojen vuosimuutokset kausalisoi maidon maatalouden tuottajahintojen vuosimuutoksia, mutta maidon maatalouden tuottajahintojen vuosimuutokset kausalisoivat maitotuotteiden kuluttajahintojen vuosimuutoksia. Sen sijaan viljassa ja lihassa kaikkien hintaindeksien vuosimuutokset kausalisoivat toisiaan. Suomalaiset elintarvikemarkkinat eivät siis toimi täysin symmetrisesti, vaan hintojen välittymisessä on eroja hyödykeryhmien välillä. ECM-virheenkorjausmallissa havaittiin myös, että teollisuuden tuottajahintojen muutokset välittyvät nopeammin kuluttajahintoihin kuin maatalouden tuottajahintojen muutokset teollisuuden tuottajahintoihin ja että lihassa palaudutaan nopeammin pitkän aikavälin tasapainotilaan kuin viljassa.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29545]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Muuntogeenisten elintarvikkeiden yhteiskunnalliset riskit ja mahdollisuudet : median suhtautuminen sekä sen vaikutukset yhteiskuntamme asenteisiin
Kauppinen, Vera (2019)Tutkielmassa selvitetään, kuinka suomalaisissa sanomalehdissä uutisoidaan muuntogeenisistä elintarvikkeista, minkälaisia riskejä ja mahdollisuuksia niiden kerrotaan sisältävän. Lainsäädännön, tiedeyhteisöjen sekä kuluttajien ... -
Ruoka-apuun lahjoitettavien elintarvikkeiden jakokelpoisuus - ja mihin jakokelvottomat elintarvikkeet päätyvät
Kauppinen, Vera (2021)Tämä pro gradu on etnografinen tapaustutkimus ruokapankkiin lahjoitettavien elintarvikkeiden jakokelpoisuudesta ja siihen liittyvistä taustatekijöistä. Tutkimuksen tarkoituksena on lähestyä ruoka-apukenttää elintarvikkeita ... -
Elintarvikkeiden lisäaineet lukion kemian opetuksessa
Niemi, Harri (2007) -
Elintarvikkeiden verkkokauppa : motivaatio ostamiseen ja päätöksenteko - tapaustutkimus eräästä verkkoruokakaupasta
Hento, Inka (2013)Tämä tutkielma käsittelee elintarvikkeiden verkkokauppaa. Tutkielmassa tarkasteltiin elintarvikkeiden verkkokauppaa, siihen liittyviä erityispiirteitä ja haasteita, sekä kuluttajan motivaatiota ruoan ostamiseen verkosta ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.