Musiikki ja tunteet : musiikkiterapeuttiopiskelijan kokemuksia surullisen musiikin herättämistä tunteista : miksi surullisen musiikin kuuntelu on minusta miellyttävää?
Tekijät
Päivämäärä
2021Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Tämä tutkimus on laadullinen tapaustutkimus. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää niitä mahdollisia tekijöitä, jotka selittävät sitä, miksi kokemani surullinen musiikki on minusta miellyttävää.
Valitsin tutkielmaan viisi kappaletta, jotka miellän surullisiksi. Kuunnellessani kappaleita käytän aineistonkeruun apuna tajunnanvirta kerrontatekniikkaa ja taltioin tekemäni havainnot äänitiedostoiksi. Tutkimusaineisto koostuu litteroidusta äänitiedostomateriaalista. Aineisto analysoidaan aineistolähtöisesti sisällönanalyysia apuna käyttäen.
Tutkimus osoitti, että surullisen musiikin kuuntelu saa minut kokemaan myös paljon muita tunteita surun tuntemusten lisäksi, mitkä olen arvioinut valenssiltaan positiivisiksi. Surullinen musiikki saa minut kokemaan myös sekä positiivisia että negatiivisia tunteita, sekä tunteita, jotka sekoittuvat keskenään tai tunteita, joita on vaikea luokitella positiivisiksi tai negatiivisiksi tunteiksi.
Tunteiden kokemisen tunnistaminen tai niiden tunnistaminen musiikissa on kuitenkin haastavaa, koska yhden kappaleen aikana musiikillisesti tapahtuu paljon. Tämä kappaleissa tapahtuva usein musiikin elementteihin sidoksissa oleva vaihtelu vaikuttaa siihen, minkälaisia tuntemuksia tai kokemuksia kappale herättää.
Tunteet, jotka olen arvioinut valenssiltaan positiivisiksi kompensoivat surun tunnetta, mikä vaikuttaa surullisen musiikin miellyttävyyteen.
...
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Kandidaatintutkielmat [5334]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
"Kurjat tunteet helpottuu ja kivat tuntuu syvemmiltä" : kyselytutkimus kuvitellun musiikin merkityksistä ihmisille
Vesamäki, Jenna (2019)Tässä tutkimuksessa selvitettiin kuvitellun musiikin merkityksiä ihmisille. Tarkoituksena oli tarkastella, millaisia osatekijöitä kuviteltuun musiikkiin liittyy ja millä tavalla sekä millaisissa tilanteissa ihmiset ... -
Musiikki transitionaaliobjektina : musiikin antama turva nuoruusiässä
Pänkäläinen, Miiru (2020)Tämä kandidaatintutkielma on kirjallisuuskatsaus, jossa tarkastellaan aiemman tutkimustiedon pohjalta musiikin kuuntelun antamaa hyötyä ja toisaalta myös haittaa nuoruusikäisille. Tutkielmassa selvitetään teoriaohjaavan ... -
Sanoitusten merkitys nuorten musiikin kuuntelussa
Honkavuori, Reetta (2019)Tutkimukseni käsittelee musiikin merkitystä nuorille sanoitusten näkökulmasta. Vaikka musiikinkuuntelu- ja tunnetutkimusta on musiikkipsykologiassa tehty paljon, sanoituksista tehty tutkimus on hyvin vähäistä. Sen vuoksi ... -
Digi-sosiaalinen nuoriso ja musiikki : digitaalisen median vaikutukset nuorten musiikin kuunteluun
Salakari, Pyry (2016)Tutkimukseni tavoitteena on tarkastella, miten digitaalinen media vaikuttaa nuorten musiikin kuunteluun. Käsittelen aihetta tutkimalla kuuntelulähteiden ja kuunteluun saatavien idealähteiden suosiota. Lisäksi selvitän ... -
Musiikin käyttötavat Pohjoismaissa koronapandemian ensimmäisen aallon aikana : kyselytutkimus
Heikkola, Leena Maria (2021)Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten musiikkia käytettiin arjessa koronapandemian ensimmäisen aallon aikana Pohjoismaissa ja muuttiko koronapandemia musiikin käytön tapoja. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.