Kaikkien rauha : (nais)rauhanrakentajien käsityksiä vuorovaikutuksesta ja naisten roolista rauhanrakennuksessa
Konflikteja syntyy ja niitä ratkaistaan jatkuvasti erilaisissa konteksteissa ja eri tasoilla, kuten interpersonaalisella, kulttuurienvälisellä ja kansainvälisellä tasolla. Riippumatta siitä, millaisesta konfliktista on kyse, konfliktit syntyvät ja ne ratkaistaan vuorovaikutuksessa. Näihin vuorovaikutustilanteisiin vaikuttaa olennaisesti se, ketkä konflikteja ratkaisevat ja keitä rauhanrakennustilanteisiin osallistuu. Huolimatta siitä, että naisten roolin tärkeydestä rauhanrakennuksessa on puhuttu jo vuosikymmeniä, työskentelee naisia esimerkiksi rauhanvälittäjinä, neuvottelijoina ja rauhanturvaajina edelleen minimaalisen vähän ja naisten tekemä rauhantyö jää usein tunnistamatta ja tunnustamatta.
Tämän kvalitatiivisen tutkimuksen tavoitteena oli kuvata ja ymmärtää rauhanrakentajina työskentelevien tai työskennelleiden naisten käsityksiä naisten roolin merkityksestä vuorovaikutukselle rauhanrakennuksessa. Tutkimuksen aineisto kerättiin teemahaastatteluilla ja tutkimusta varten haastateltiin kymmentä naispuolista rauhanrakentajaa. Haastateltavien ammatilliset taustat käsittivät laajasti eri asiantuntijatehtäviä rauhanrakennuksen kentällä, kuten diplomatian, rauhanturvaamisen, siviilikriisinhallinnan, kehitysyhteistyön ja rauhanvälittämisen parissa. Aineisto analysoitiin teemoittelemalla.
Tutkimuksen tulosten perusteella voidaan sanoa, että naisten roolilla on suuri merkitys vuorovaikutukselle rauhanrakennuksessa. Naisten aktiivisella osallistumisella on merkitystä paitsi vuorovaikutuksen ja rauhanrakennuksen onnistumisen kannalta, mutta myös siitä syystä, että naiset tuovat keskusteluun erilaisia asioita ja katsovat niin konfliktia kuin sen ratkaisua eri näkökulmasta kuin miehet. Naisten mukanaolo rauhanrakennuksessa myös lisää muiden naisten mahdollisuuksia identifioitua asiantuntijoihin tehtävissä, joissa ei usein nähdä naisia. Lisäksi naisten osaaminen ja asiantuntijuus tekee rauhanrakennuksesta laadukkaampaa ja osallistavampaa.
Tulosten perusteella myös vuorovaikutuksen merkityksen ymmärtäminen rauhanrakennuksessa on tärkeää. Vaikka rauhanrakennus on luonteeltaan tavoitteellista, on relationaalisilla tekijöillä, kuten luottamuksen rakentamisella, merkittävä vaikutus vuorovaikutuksen onnistumisen kannalta. Rauhanrakentajille tärkeät ominaisuudet painottuvat nimenomaan erilaisiin vuorovaikutustaitoihin ja viestintäosaamiseen, ja heidän on tärkeää osata hahmottaa, tulkita, hallita ja johtaa vuorovaikutusta.
...
Conflicts emerge and are being resolved continuously in different contexts and on different levels, for instance, on interpersonal, intercultural and international level. No matter what type of conflict it is about, conflicts emerge and are being resolved in interaction. The people who resolve conflicts and take part in peacebuilding, have a major impact on the interaction in these situations. Despite the fact that the importance of women’s participation in peacebuilding has been discussed for decades, the number of women mediators, negotiators and peacekeepers is still minimally low, and women’s peacemaking remains often unidentified and unrecognized.
The purpose of this qualitative research was to describe and understand former or current women peacebuilders’ perceptions of the meaning of women’s role on interaction in peacebuilding. The data was collected with semi-structured interviews and ten women peacebuilders were interviewed. The backgrounds of the interviewees consisted of a variety of expert positions in the field of peacebuilding, such as diplomacy, peacekeeping, civilian crisis management, development cooperation and mediation. The data was analyzed with thematic analysis.
Based on the findings, it can be said that the role of women has a major impact on interaction in peacebuilding. Women’s active participation is meaningful, not only for the success of interaction and peacebuilding, but also because women bring different issues to the discussion and look at conflict and its resolution from a different perspective than men. Women’s participation in peacebuilding also increases the possibilities of other women identifying with experts in positions, where you normally can’t see women. In addition, women’s expertise and knowledge raise the quality of peacebuilding and make it more inclusive.
Based on the findings, it can also be said that understanding the relevance of interaction in peacebuilding is important. Even though peacebuilding is task-oriented in its nature, relational aspects, such as building trust, have a major impact on the success of interaction. The important qualities of peacebuilders rely heavily on interaction skills and communication competence, and it’s important for peacebuilders to be able to interpret, manage and lead interaction.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29750]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Intercultural empathy between Palestinian and Israeli individuals : a qualitative study utilizing grounded theory
Jackson, Kelsea Jayne (2017)This study addresses intercultural empathy as a concept, and if or how it might be present among conflicting parties, specifically between Palestinian and Israeli individuals. Since there are many definitions of the word ... -
Sovittelija luottamuksen rakentajana kansainvälisissä konflikteissa
Kaartinen, Viivi (2020)Tämän tutkielman tavoitteena oli tarkastella luottamusta ja sen rakentamista kansainvälisten konfliktien sovittelussa sovittelijan näkökulmasta. Tutkielmassa haettiin vastauksia siihen, mitä luottamus on, millainen sen ... -
Työntekijöiden käsityksiä eettisestä vuorovaikutuksesta työyhteisöissään
Selkälä, Minna (2023)Tutkielman tavoitteena oli kuvata ja ymmärtää millaisia käsityksiä työntekijöillä on eettisestä vuorovaikutuksesta työyhteisössään, millaisia keskusteluja eettiseksi käsitetystä vuorovaikutuksesta käydään ja miten eettiseksi ... -
Näkymätön ja kuulumaton : työyksinäisyyttä kokeneiden käsityksiä työyhteisön vuorovaikutuksesta
Viren, Johanna (2023)Tämän maisterintutkielman tavoitteena oli lisätä ymmärrystä työyhteisön vuorovaikutuksen merkityksestä työyksinäisyyden eli työyhteisössä koetun yksinäisyyden kokemiselle. Tähän tavoitteeseen pyrittiin tarkastelemalla ... -
Työyhteisösovittelijoiden käsityksiä vuorovaikutusosaamisesta
Marttila, Tuulia (2019)Tämän maisterintutkielman tavoitteena oli ymmärtää työyhteisösovittelijoiden käsityksiä vuorovaikutusosaamisesta sovittelussa. Aihetta lähestyttiin kolmen tutkimuskysymyksen avulla sovittelijoiden käsityksiä 1) ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.