”Toimitus tietää miten lehteä tehdään” : journalistinen autonomia ja objektiivisuus ammattijärjestölehdissä
Tekijät
Päivämäärä
2020Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Tässä maisterintutkielmassa tutkittiin, miten kustantajan suorittama toimitusten ja journalistisen työn ohjaaminen tapahtuu ammattijärjestölehdissä ja onko työtä rajoittavalla ohjauksella vaikutusta journalististen ihanteiden, kuten autonomisuuden tai objektiivisuuden toteutumiseen toimitustyössä.
Tutkimusongelman taustalla on ammattijärjestölehtien journalismin ja yhteisöviestinnän rajapintaan tai ristiriitaan kohdistettu kritiikki. Ristiriidalla voi olla vaikutusta journalistiseen työotteeseen ja autonomisuuden sekä objektiivisuuden toteutumiseen ammattijärjestölehtien toimittajien toimitustyössä.
Asiaa tutkittiin kahdella tutkimuskysymyksellä. Ensimmäisellä kysymyksellä selvitettiin ammattijärjestölehden kustantajaohjauksen vaikutusta toimituksen journalistiseen työskentelyyn ja toisella toimittajien työn suhdetta journalistisen autonomian ja objektiivisuuden periaatteisiin.
Tutkimusongelmaan ja tutkimuskysymyksiin haettiin vastauksia teemahaastatteluilla, jotka toteutettiin etähaastatteluina keväällä 2020. Haastattelujen tavoitteena oli keskittyä haastateltavien kokemuksiin ja havaintoihin ammattijärjestölehtien kustantajaohjauksesta sekä journalistisen autonomian ja objektiivisuuden toteutumisesta toimitustyössä.
Tutkimukseen haastateltiin seitsemää ammattijärjestölehdessä työskentelevää journalistia. Tutkittavat lehdet ja haastateltavat valikoituivat ammattijärjestölehdistä siten, että tutkimukseen osallistui lehtiä kaikista työntekijöiden ammatillisista keskusjärjestöistä.
Aineiston sisällönanalyysin perusteella selvisi, että toimitustyötä ohjataan kustantajan toimesta hyvin vähän ammattijärjestölehdissä. Toimittajien työn journalistinen autonomia toteutuu hyvin, mutta joissakin juttutyypeissä journalismiin keskeisesti kuuluva objektiivisuus ei toteudu. Journalistiseen työhön heijastuvat yhteisöviestinnän vaatimukset ammattijärjestökontekstissa.
Tutkimustulokset eivät ole yleistettävissä, mutta ne antavat viitteitä ammattijärjestölehtien kustantajaohjauksesta ja lehtien journalistisesta nykytilasta sekä niiden kehityssuunnasta.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29558]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
"Se on aivan ihanaa ja elinehto" : journalistinen ideointi uutistoimittajien työssä Aamulehdessä
Malinen, Johanna (2021)Journalistinen ideointi on vuosikymmenten ajan pysynyt hyvin epämääräisenä ja hajanaisena käsitteenä, vaikka juttujen ideoiminen on yksi toimittajan työn ydintyötehtävistä. Erityisesti konkreettiset ideointikäytännöt ja ... -
Yhden lehtiön varassa namibialaislehden journalistinen kulttuuri suomalaistoimittajan silmin
Partanen, Minttu-Maaria (2009) -
Verkkoviestien journalistinen moderointi : yleisön tuottaman aineiston julkaisukäytännöt toimitusten internet-sivuilla
Kuutti, Heikki (Viestintätieteiden laitos, 2014) -
Voimavarat ja haasteet luokanopettajan ja erityisopettajan yhteistyössä : oppilaan tukeminen kouluarjessa : ” Se ei oo välttämättä sen oppilaan kannalta paras, että tehdään vaan semmosia laastariratkaisuja.”
Vihriälä, Riina (2019)Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää luokanopettajan ja erityisopettajan yhteistyön voimavaroja sekä haasteita. Tutkimuksessa pohditaan myös autonomian ja yhteisöllisyyden paradigmaa ja kolmiportaisen tuen toteutumista ... -
Kyllä Karpo tietää : Karpolla on asiaa -sarjan narratiivien kriittinen potentiaali
Tapola, Lauri (2022)Tutkielma on narratiivianalyysi yhteiskuntakriittisestä sekä viihteellisestä Karpolla on asiaa -televisiosarjasta. Sarjaa tarkastellaan sen ideologisen sisällön ja siihen liittyvän kritiikin mahdollisuuden näkökulmasta. ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.