Naisten lentopallon lajianalyysi ja valmennuksen ohjelmointi
Tekijät
Päivämäärä
2019Johdanto. Lentopallo on suosittu joukkuepalloilulaji. Lajissa kilpaillaan sekä naisissa että miehissä olympiatasolla. Kentän koko on 9 m x 9 m ja naisilla verkon korkeus on 2,24 m. Pelissä on hyvin vahva roolijako, joka korostaa pelaajien vahvuuksia. Pelissä joukkueella on käytössään syöttöä lukuun ottamatta kolme kosketusta, jonka jälkeen pallo tulee toimittaa vastapuolelle. Yleisimmin nämä kosketukset ovat vastaanotto/puolustus, passi ja hyökkäys. Libero on erikoistunut vastaanotto- ja puolustuspelaamiseen, passari passaamiseen, yleispelaaja ja hakkuri laitahyökkäyksiin sekä keskitorjuja verkon keskeltä suoritettaviin hyökkäyksiin. Liberoa lukuun ottamatta kaikki pelaajat syöttävät ja torjuvat pelissä.
Taktiikka. Pallorallit ovat lyhyitä, alle 10 sekunnin kestoisia jaksoja, joita seuraa aina pelikatko (lepojakso). Pelisuorituksista suurin osa tehdään ilmassa (syöttö, passi, hyökkäys ja torjunta). Vastaanotto ja puolustus sekä joissain tapauksissa myös syöttö voidaan tehdä lattiakontaktissa. Tästä johtuen pelin aikana suoritetaan suuri määrä hyppyjä joko yhdellä tai kahdella jalalla ponnistaen. Suoritetut hypyt ovat pelaajaroolista riippuen submaksimaalisia tai jopa maksimaalisia.
Energiantuotto. Adenosiinitrifosfaatti (ATP) ja fosfokreatiini (PCr) ovat pääasialliset energianlähteet pelin aikana. Anaerobinen glykolyysi vastaa energiantuotosta pidempien pallorallien aikana ja aerobinen energiantuotanto toimii osittain koko ottelun aikana sekä erityisesti taukojen aikana.
Voimaominaisuudet. Lajissa korostuvat nopeusvoima ja teho-ominaisuudet, erityisesti jalkojen ja käsien ojentajissa. Myös liikehallinta ja reaktiokyky ovat olennaisessa osassa suorituskykyä. Kilpailukausi on usein hyvin pitkä, jonka vuoksi näiden ominaisuuksien tulisi olla koko kauden hyvässä kunnossa ja suorituskyvyn huipun tulisi asettua kauden loppuun, jolloin ratkaisupelit pelataan.
Ravinto. Harjoitusten ja pelin aikana käytetään välittömien energianlähteiden lisäksi hiilihydraatteja ja rasvoja energiaravintoaineeksi. Nämä varastojen täydennyksestä pitää huolehtia erityisesti pitkän pelin aikana sekä sen jälkeen. Lisäravinteena kreatiini voi olla hyödyllinen.
Testit. Laadukkaaseen valmennukseen ja harjoittelun seurantaan kuuluu fyysisten ominaisuuksien testaaminen. Räjähtävät lajinomaiset suoritukset ovat avainasemassa. Yleisiä testejä ovat hyppytestit ja kuntopallonheitot.
Harjoittelun ohjelmointi. Harjoittelu koostuu lajiharjoittelusta sekä oheisharjoittelusta, joka sisältää esimerkiksi voima- ja plyometriaharjoittelun. Harjoittelun tulisi olla pelipaikkakohtaista, jolloin huomioidaan pelipaikkojen erikoispiirteet ja vaatimukset. Harjoittelukaudella pääpaino on ominaisuuksien kehittämisessä, josta siirrytään kohti lajiharjoittelun suurempaa määrää kilpailukauden lähentyessä. Usein kilpailukaudella on käytössä ei-lineaarinen ohjelmointi, jolloin useita ominaisuuksia kehitetään samanaikaisesti kauden eri vaiheissa. Tavoitteellisessa harjoittelussa tulisi huomioida harjoitteluärsykkeiden vaihtelu, jolla mahdollistetaan kehittyminen koko kauden aikana. Kuormituksen ja palautumisen suhde tulisi olla myös tasapainossa, jotta vältytään liian vähäiseltä tai suurelta kuormitukselta ja suorituskyky pystytään optimoimaan.
Valmennusjärjestelmä Suomessa. Suomessa lajiliittona toimii Lentopalloliitto, joka järjestää kilpailutoiminnan junioreissa sekä aikuisissa. Sen tehtävänä on kouluttaa valmentajia. Maajoukkueita on sekä naisilla, miehillä, tytöillä ja pojilla. Liitto on kuvannut lentopalloilijan polun 6-vuotiaasta ammattilaiseksi.
...
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Seminaarityöt [143]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Lentopallon fyysisen valmennuksen suuntaviivat valintavaiheen harjoittelulle
Youssef, Amir (2020)Johdanto. Lentopallo on kansainvälisesti harrastettu pallopeli, jolla on maailmassa harrastajia jopa miljardi. Lentopallossa jo pelkästään verkon korkeus asettaa tietyt fyysiset sekä antropometriset vaatimukset pelaajille. ... -
Kolmiloikan lajianalyysi ja valmennuksen ohjelmointi
Kotikangas, Johanna (2019)Kolmiloikka on yksi yleisurheilun kenttälajeista. Kolmiloikka on dynaaminen yleisurheilulaji, joka koostuu vauhdinottojuoksusta sekä kolmesta ponnistuksesta - kinkasta, loikasta ja hypystä. Kolmiloikkaa on pidetty fyysisiltä, ... -
Jalkapallon lajianalyysi ja valmennuksen ohjelmointi naisten näkökulmasta
Pietilä, Hanna-Mari (2021)Johdanto. Jalkapallo on maailman suosituin laji ja sitä pelataan ympäri maailman. Suomessakin jalkapallo on yksi suosituimmista palloilulajeista. Viime vuosina myös naisjalkapalloilu on kasvattanut suosiotaan ja saavuttanut ... -
Naisten 100 m pika-aitajuoksun lajianalyysi ja valmennuksen ohjelmointi
Hakamäki, Elisa (2019)Johdanto. Naisten pika-aitajuoksussa 100 m matkalla edetään kymmenen aitaa mahdollisimman nopeasti. Aidat ovat 84 cm korkeita ja vakio etäisyydellä toisistaan. Sujuva aitominen edellyttää syklisten juoksuaskelten ja ... -
Naisten lentopallon vastaanottohyökkäysvaiheen teknis-taktinen lajianalyysi
Koponen, Susanna (2019)Johdanto. Naisten lentopallon tieteellinen tutkimus on miesten lentopalloon verrattuna vähäisempää. Naisten ja miesten lentopallon välillä on havaittu eroavaisuuksia, ja täten ei ole mielekästä rinnastaa tutkimustulosten ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.