Keski-ikäisten naisten koetun iän ja elintapojen välinen yhteys
Authors
Date
2019Access restrictions
The author has not given permission to make the work publicly available electronically. Therefore the material can be read only at the archival workstation at Jyväskylä University Library (https://kirjasto.jyu.fi/en/workspaces/facilities).
Copyright
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Koetulla iällä tarkoitetaan sitä, minkä ikäiseksi yksilö kokee itsensä. Aiempien tutkimusten mukaan useimmat aikuiset kokevat olevansa kronologista ikäänsä nuorempia. Koettu ikä saattaa ennustaa toimintakykyä paremmin kuin kronologinen ikä. Aiempien tutkimusten mukaan itsensä nuoremmaksi kokevilla on todettu olevan parempi itsearvioitu terveys ja vähemmän terveydellisiä ongelmia kuin itsensä vanhemmaksi tuntevilla. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, onko keski-ikäisten naisten koetun iän ja elintapojen välillä yhteyttä. Elintavoiksi on valittu liikunta, ravitsemus, uni ja päihteiden käyttö (alkoholi, tupakka). Lisäksi selvitetään, tapahtuuko koetun iän ja elintapojen välisessä yhteydessä muutosta, kun kontrolloitavat tekijät, koettu terveys ja sairaudet, otetaan huomioon.
Tämä tutkimus perustuu Estrogeeni, vaihdevuodet ja toimintakyky (ERMA) –tutkimuksen aineistoon, ja siihen osallistui 1098 47–55-vuotiasta naista. Koettua ikää selvitettiin kysymällä, minkä ikäiseksi tutkittava tuntee itsensä. Kun tutkittavan kronologisesta iästä vähennettiin hänen koettu ikänsä, saatiin selville, kokeeko tutkittava itsensä kronologista ikäänsä nuoremmaksi, vanhemmaksi vai ikäisekseen. Elintavoista saatiin tietoa tutkittavien itsearviointiin perustuvalla kyselylomakkeella. Tilastollisina menetelminä käytettiin frekvenssijakaumia, ristiintaulukointia ja χ²–testiä. Edellä mainituissa analyyseissä tilastollisesti merkitseviä ja teoreettisesti kiinnostavia muuttujia analysoitiin binäärisellä logistisella regressioanalyysillä.
Tutkimuksen tulosten perusteella koetulla iällä ja elintavoilla saattaa olla yhteyttä. Logistisen regressioanalyysin mukaan itsensä kronologista ikäänsä vanhemmaksi kokevat olivat liikunnallisesti passiivisempia ja söivät epäsäännöllisemmin kuin itsensä ikäisekseen kokevat. Itsensä kronologista ikäänsä nuoremmaksi kokevat nukkuivat harvemmin huonosti kuin itsensä ikäisekseen kokevat. Koetun iän ja elintapojen välinen yhteys säilyi liikunta-aktiivisuuden osalta, kun koettu terveys ja kroonisten sairauksien määrä vakioitiin. Koetulla iällä ei ollut yhteyttä päihteiden käyttöön ja sairauksien määrään. Koska koettu ikä saattaa olla yhteydessä elintapoihin, sitä voitaisiin käyttää työkaluna, kun pyritään tunnistamaan ne henkilöt, jotka erityisesti hyötyisivät sairauksien ennaltaehkäisystä.
...
Keywords
Metadata
Show full item recordCollections
- Pro gradu -tutkielmat [29561]
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
Nuorten ja keski-ikäisten naisten fyysisen aktiivisuuden yhteys isometrisiin niskavoimiin
Holviala, Jarkko (2008) -
Istumatyötä tekevien keski-ikäisten naisten lihasvoimaharjoittelun yhteys kehonkoostumukseen
Tsokkinen, Tanja (2022)Istumiseen, paikallaanoloon ja fyysisesti passiiviseen työhön käytetty aika on viime vuosikymmeninä lisääntynyt huomattavasti. Pitkäaikaisen paikallaanolon vaikutuksia terveyteen on tutkittu laajasti. Pitkäaikainen ... -
Vaihdevuosivaiheiden ja -oireiden sekä mielialan yhteys keski-ikäisten naisten ikäkokemukseen
Luhtanen, Viivi (2022)Ihminen omaksuu elämänsä aikana ikääntymiseen liittyviä ennakkoluuloja, joiden on todettu muuttuvan omaksi kokemukseksi ikääntymisestä keski-iästä lähtien. Vaihdevuodet sijoittuvat naisten keski-ikään ja niiden aikana ... -
Keski-ikäisten miesten ja naisten maksimaalisen hapenottokyvyn kehitys puolen vuoden aikana
Järveläinen, Henriikka (2004)Henriikka Järveläinen. Keski-ikäisten miesten ja naisten maksimaalisen hapenottokyvyn kehitys puolen vuoden aikana. Liikuntafysiologian Pro gradu-tutkielma (liikuntabiologian laitos). Syksy 2004. Jyväskylän yliopisto. ...