"Vad säger SFP-mannen?" : jämförelse av tilltal mellan ett finskt- och ett svenskspråkigt debattprogram
Tutkielman tavoitteena oli selvittää onko suomenkielisen ja suomenruotsalaisen keskusteluohjelman puhuttelutavoissa eroja. Tarkastelun kohteena olivat etenkin teitittely ja sinuttelu, haastateltavien nimien ja titteleiden käyttö sekä iän ja sukupuolen vaikutus puhutteluun. Tutkielmassa keskityttiin havainnoimaan juontajien puhuttelutapoja, kun he haastattelivat vieraita studiossa.
Tutkimuksen materiaali kerättiin vuoden 2015 lopussa sekä vuoden 2016 alussa havainnoimalla neljä jaksoa suomenkielistä A-studiota ja neljä jaksoa ruotsinkielistä Obs Debatia. Materiaali analysoitiin käyttäen sekä kvantitatiivisia että kvalitatiivisia menetelmiä.
Tulokset osoittivat, että kaikkia studiovieraita sinuteltiin riippumatta iästä tai sukupuolesta. Ikä ei vaikuttanut puhutteluun toisin kuin sukupuoli. Sukupuoli tuntui vaikuttavan nimien käyttöön sekä tittelien esittelyyn; miehiä puhuteltiin useammin käyttäen heidän koko nimeään ja naisia taas puhuteltiin usein käyttämällä heidän etunimeään. Miesten tittelit mainittiin useammin molemmissa keskusteluohjelmissa kuin naisten tittelit. Obs Debatin juontajat vaikuttivat suosivan etunimen käyttöä kun taas A-studiossa juontajat vaikuttivat käyttävän haastateltavien koko nimeä useammin kuin etunimeä.
On huomattava, että tutkittava materiaali oli rajattu ja siten tuloksia ei voi yleistää. Erot puhuttelussa etenkin A-studiota koskien olivat hyvin pieniä, joten sattumalla on voinut olla merkittävä rooli. Tutkimustulosten perusteella vaikuttaa siltä, että puhuttelutavat Suomen mediassa ovat melko epävirallisia.
Jatkossa aihetta voisi tutkia esimerkiksi vertailemalla suomenruotsalaista ja ruotsalaista mediaa tai havainnoimalla onko mies- ja naisjuontajien puhuttelutavoissa eroja.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Kandidaatintutkielmat [5370]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Global fostran i läroplanerna för geografi, engelska och religion : en jämförelse mellan Finland och Sverige
Piispanen, Annina (2015)Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, millaisia eroja Suomen ja Ruotsin opetussuunnitelmissa on globaalikasvatuksen osalta sekä kuinka globaalikasvatus ilmenee Suomen ja Ruotsin yläkoulun opetussuunnitelmissa. ... -
Referens och artikelbruk på olika CEFR-nivåer hos finskspråkiga universitetsstudenter : en jämförelse mellan svenska och engelska
Lehtonen, Pirjo (2015)Tutkielmassani tarkastelen suomenkielisten yliopisto-opiskelijoiden kirjoitelmien nominilausekkeita. Selvitän, kuinka yliopisto-opiskelijat hallitsevat nominilausekkeiden referenssikategoriat ja artikkelit Eurooppalaisen ... -
Kodväxling och dess funktioner i klassrummet : en jämförelse mellan svensk- och engelsklärare på gymnasiet
Turunen, Anu (2013)Tämän tutkielman päämääränä oli selvittää, missä tilanteissa ruotsin- ja englanninopettajat käyttävät koodinvaihtoa lukiotunneilla ja millaisia funktioita näillä vaihdoilla on. Lisäksi haluttiin tutkia, eroavatko ruotsin- ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.