Show simple item record

dc.contributor.advisorKeppler-Uotinen Kaili
dc.contributor.authorSaukko, Suvi
dc.date.accessioned2015-04-03T12:00:30Z
dc.date.available2015-04-03T12:00:30Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.otheroai:jykdok.linneanet.fi:1471976
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/45595
dc.description.abstractTämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää ruoka- ja ravitsemuskasvatusta alakoulun kontekstissa. Tutkimuksessa selvitettiin alakoulun ruoka- ja ravitsemuskasvatuksen mielikuvia, tarvetta ja menetelmiä luokanopettajien ja luokanopettajaopiskelijoiden mielestä, sekä alakoulun oppilaiden kokemusta ruoka- ja ravitsemuskasvatuksesta. Tutkimus on luonteeltaan laadullinen ja tutkimustapana käytin toimintatutkimusta. Toimintatutkimuksessa menetelminä olivat lomakehaastattelu ja opetuskokeilu. Lomakehaastattelu toteutettiin luokanopettajaopiskelijoille ja luokanopettajille. Alakouluun sijoittuva ruoka- ja ravitsemuspainotteinen opetuskokeilu toteutettiin kahdelle eri luokalle alakoulussa. Tutkimuksen näyte kerättiin yhteensä 9 luokanopettajalta, 22 luokanopettajaopiskelijalta ja 41 oppilaalta. Tutkimusaineisto kerättiin kevään ja syksyn 2014 aikana Jyväskylässä. Keskeisinä tuloksina tutkimuksessa ilmeni, että alakoulun ruoka- ja ravitsemuskasvatus koettiin tärkeänä luokanopettajien ja luokanopettajaopiskelijoiden keskuudessa. Tässä tutkimuksessa luokanopettajat ja luokanopettajaopiskelijat näkivät alakoulun ruoka- ja ravitsemuskasvatuksen ruoan valinnan mallien opettamisena, terveelliseen elämäntapaan ohjaamisena, terveyden arvostamisena ja arjen valintojen pohdiskeluna. Alakoulun oppilaat puolestaan kokivat ruoka- ja ravitsemusasiat mielekkäinä ja kiinnostavina erityisesti aistien kautta ruokamaailmaa lähestyttäessä. Tutkimuksen johtopäätöksenä oli, että alakoulun ruoka- ja ravitsemuskasvatusta tulisi toteuttaa osana hyvinvointioppimista ja arjen kontekstia osana koulupäivää, konkreettisia esimerkkejä käyttäen ja toiminnallisesti. Toteuttaminen tapahtuu esimerkiksi kouluruokailussa tai integroituna eri oppiaineisiin. Tutkimuksen tuloksia voidaan soveltaa alakoulun ruoka- ja ravitsemuskasvatuksen toteuttamiseen. Luokanopettajat voivat hyödyntää tutkimusta luokkansa ruoka- ja ravitsemuskasvatusta suunnitellessaan tai pohtiessaan.fi
dc.format.extent1 verkkoaineisto (95 sivua)
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isofin
dc.rightsThis publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.en
dc.rightsJulkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.fi
dc.subject.otherruokakasvatus
dc.subject.otherravitsemuskasvatus
dc.subject.otherruokakulttuuri
dc.subject.otherhyvinvointi
dc.subject.otherhyvinvointiopiminen
dc.subject.otherkoulu
dc.titleRuoka- ja ravitsemuskasvatuksen toteuttaminen alakoulussa
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-201504031541
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.contributor.tiedekuntaKasvatustieteiden tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Educationen
dc.contributor.laitosOpettajankoulutuslaitosfi
dc.contributor.laitosDepartment of Teacher Educationen
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.oppiaineLuokanopettajakoulutusfi
dc.contributor.oppiaineTeacher Educationen
dc.subject.methodKvalitatiivinen tutkimus
dc.date.updated2015-04-03T12:00:31Z
dc.rights.accesslevelrestrictedAccessfi
dc.type.publicationmasterThesis
dc.contributor.oppiainekoodi103
dc.subject.ysoruoka
dc.subject.ysoruokakasvatus
dc.subject.ysoravitsemuskasvatus
dc.subject.ysoruokakulttuuri
dc.subject.ysohyvinvointi
dc.subject.ysooppiminen
dc.subject.ysokoulu
dc.format.contentfulltext
dc.rights.accessrightsAineistoon pääsyä on rajoitettu tekijänoikeussyistä. Aineisto on luettavissa Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyöasemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/fi/tyoskentelytilat/laitteet-ja-tilat.fi
dc.rights.accessrightsThis material has a restricted access due to copyright reasons. It can be read at the workstation at Jyväskylä University Library reserved for the use of archival materials: https://kirjasto.jyu.fi/en/workspaces/facilities.en
dc.type.okmG2


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record