Show simple item record

dc.contributor.authorKähkönen, Jonne
dc.date.accessioned2008-01-08T08:17:41Z
dc.date.available2008-01-08T08:17:41Z
dc.date.issued2002
dc.identifier.otheroai:jykdok.linneanet.fi:891751
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/9253
dc.description.abstractKähkönen, Jonne. Ternimaitovalmisteen vaikutuksia veren IGF - 1:n ja IgG:n sekä syljen IgA:n pitoisuuksiin kahden viikon harjoittelujaksolla. Jyväskylän yliopisto. Liikuntabiologian laitos. Pro gradu - tutkielma. Liikuntafysiologia. Ke~ät 2002. Temimaito on lehmän poikimisen jälkeen erittämää maitoa, josta valmistettua temimaitovalmistetta on käytetty myös urheilijoiden parissa lisäravinteena, koska se sisältää runsaasti kasvutekijöitä (lGF) ja vasta-aineita (Ig) verrattuna normaaliin maitoon. Runsaan kasvutekijä- ja vasta-ainepitoisuuden vuoksi temimaitovalmisteen on uskottu edistävän palautumista ja parantavan vastustuskykyä. Urheilijoiden käyttämästä temimaitovalmisteesta on poistettu ylimääräisiä ainesosia, mm. rasvaa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää vaikuttaako temimaitovalmiste (Dynamic ™ Colostrum) teho lajien urheilijoiden tai kestävyyslajien urheilijoiden insuliininkaltaisen kasvutekijä -1:n (IGF -1) ja immunoglobuliini G:n (IgG) pitoisuuksiin veressä tai immunoglobuliini A:n (IgA) pitoisuuksiin syljessä. Tutkimuksen koehenkilöinä oli yhteensä 30 aktiivista kilpaurheilijaa. Kohenkilöt jaettiin satunnaisesti koeryhmään, jossa oli 10 miestä (21,5±0,7 vuotta, 182,9±1,7cm, 74,7±2,5kg) ja yhdeksän naista (22,6±1,6 vuotta, 172,0±3,5cm, 62,6±3,7kg) sekä kontrolliryhmään, jossa oli kuusi miestä (21,5±1,9 vuotta, 182,9±4,2cm, 74,7±6,1kg) ja viisi naista (22,6±3,6 vuotta, 172,0±7,9cm, 62,6±8,3kg). Koeryhmä nautti kahden viikon tutkimusjakson aikana 20g Dynamic Colostrumia (DC) neljä kertaa vuorokaudessa ja kontrolliryhmä vastaavasti 20g saman valmistajan maltodekstriiniä neljä kertaa vuorokaudessa. Tutkimusjakson aikana kaikki koehenkilöt täyttivät sekä ruokapäiväkirjaa että harjoittelupäiväkirjaa, joista tiedot kerättiin erilliselle lomakkeelle analysointia varten. Koehenkilöt eivät saaneet käyttää muita lisäravinteita jakson aikana. Verinäytteet (5 ml) otettiin kyynärlaskimosta tutkimuspäivinä 0,5, 10 ja 14 aamulla 10 tunnin paaston jälkeen veren IGF - l:n ja IgG:n määrityksiä varten. Sylkinäytteet (8ml) IgA:n määrityksiä varten otettin samassa yhteydessä paastotilassa. Veren IGF - 1 analysoitiin kahdensuuntaisella immunoentsymaattisella analyysillä. Veren IgG sekä syljen IgA analysoitiin immunosaostumiseen perustuvalla KONE Specific Supra -analysaattorilla. Tilastolliset analyysit suoritettiin SPSS 7.5 - ohjelmalla ja tilastollisen merkitsevyyden rajaksi asetettiin p<0.05. Temimaitovalmistetta nauttineilla kestävyysurheilijoilla seerumin IGF - 1 -arvot kohosivat tutkimusjakson aikana tilastollisesti merkitsevästi (p=0.001). Samoin temimaitovalmistetta nauttineilla voimaurheilijoilla arvot kohosi vat tilastollisesti merkitsevästi (p=0.039). Koko ryhmän IGF - 1 -pitoisuus nousi kahden viikon aikana 16.6% (p=0.009), kun taas kontrolliryhmässä ei ollut muutoksia. Syljen IgA:n osalta koeryhmän arvoissa tapahtui tilastollisesti merkitsevä nousu 33,3% (p=0.002), kun taas kontrolliryhmässä ei ollut muutoksia. Veren IgG:n osalta ei tapahtunut tilastollisesti merkitseviä muutoksia koe- tai kontrolliryhmässä. Tämän tutkimuksen perusteella temimaitovalmiste lisää seerumin IGF - l:n ja syljen IgA:n pitoisuutta urheilijoilla, mikä antaa viitteitä temimaitovalmisteen mahdollisesta hyödystä urheilijoiden palautumista ja terveenä säilymistä ajatellen.fi
dc.format.extent56 lehteä.
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isofin
dc.rightsThis publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.en
dc.rightsJulkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.fi
dc.subject.otherlisäravinteet
dc.titleTernimaitovalmisteen vaikutuksia veren IGF-1:n ja IgG:n sekä syljen IgA:n pitoisuuksiin kahden viikon harjoittelujaksolla kestävyys- ja teholajien urheilijoilla
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-2002891751
dc.type.dcmitypeTexten
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.contributor.tiedekuntaLiikuntatieteellinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Sport and Health Sciencesen
dc.contributor.laitosLiikuntabiologian laitosfi
dc.contributor.laitosDepartment of Biology of Physical Activityen
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.oppiaineLiikuntafysiologiafi
dc.contributor.oppiaineExercise Physiologyen
dc.rights.accesslevelopenAccessfi
dc.type.publicationmasterThesis
dc.contributor.oppiainekoodi5011
dc.subject.ysoternimaito
dc.subject.ysourheilijat
dc.subject.ysopalautuminen
dc.subject.ysoravintoainevalmisteet
dc.format.contentfulltext
dc.type.okmG2


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record