Näytä suppeat kuvailutiedot

dc.contributor.advisorFrank, Lauri
dc.contributor.authorLahti, Josefiina
dc.date.accessioned2023-12-15T09:54:12Z
dc.date.available2023-12-15T09:54:12Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/92349
dc.description.abstractRuoan verkkokauppa on verrattain nuori markkina Suomessa. Viimeisten vuosien aikana uusia palveluita on tullut markkinoille, ja kuluttajat ovat alkaneet ottaa palveluita käyttöön osaksi rutiinejaan. Kuitenkin ruoan verkkokauppa Suomessa on suhteellisen pientä, ja monet palvelut ovat kokeneet takaiskuja erityisesti koronan tuomien huippuvuosien jälkeen. Jokin näyttää edelleen hidastavan ruoan verkkokaupan kasvua ja osa syynä voi olla kuluttajien kohtaamat omaksumisen esteet. Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkitaan kuluttajien ruoan verkkokaupan omaksumista ja paneudutaan omaksumisen esteisiin selvittämällä kuluttajien kokemuksia erään ruoan verkkokaupan palvelun käytöstä. Pro gradu -tutkielman tavoitteena on lisätä tietoa siitä, mitkä tekijät vaikuttavat kuluttajan ruoan verkkokaupan omaksumiseen, mitkä tekijät vaikuttavat kuluttajien kokemuksiin ruoan verkkokaupasta, sekä millaisia omaksumisen esteitä kuluttajat kohtaavat. Tutkimuksessa tarjotaan vastauksia tähän tutkimusongelmaan kirjallisuuskatsauksen avulla, sekä laajennetaan ymmärrystä empiirisen tutkimuksen avulla. Empiirinen tutkimus toteutettiin kyselytutkimusta sekä hyödynnettiin kriittisten tilanteiden menetelmää. Analysointimenetelmänä hyödynnettiin temaattista analyysiä. Löydökset osoittavat, että kuluttajat arvioivat kriittisissä kokemuksissaan erityisesti teemoja, jotka viestivät palvelun yhteensopivuutta, koettua hyödyllisyyttä ja hinta-arvoa. Aineistoa varten kerättiin sekä erittäin positiivisia, että erittäin negatiivisia kokemuksia ruoan verkkokaupan käyttäjiltä. Kaiken kaikkiaan kriittisistä kokemuksista tunnistettiin yhdeksän teemaa. Aineistosta poimitut teemat ovat toimitus, helppous/helpotus, maku, valikoima, pakkaus/ulkonäkö, säilyvyys, hinta, tarjoukset ja reklamaatio/asiakaspalvelu. Tulokset esitellään aikaisemman kirjallisuuden ja teorian viitekehyksessä ja havainnoista esitetään johtopäätöksiä. Tutkielman teoria tarjoaa tärkeää tietoa ruoan verkkokaupan omaksumiseen liittyen kuluttajanäkökulmasta, ja miten kuluttajat kokevat ruoan verkkokaupan palvelun käytön. Empiirinen tutkimus osoittaa mitä tilanteita kuluttajat pitävät kriittisenä ruoan verkkokaupan palvelua käyttäessään, ja tarjoaa arvokasta tietoa ruoan verkkokaupan palveluiden kehittäjille. Vaikuttamalla kuluttajien kriittisinä kokemiin tilanteisiin palvelussa, voidaan mahdollisesti tukea kuluttajan omaksumista ja kasvattaa palvelun käytön jatkumisen todennäköisyyttä.fi
dc.description.abstractFood online shopping is a relatively young market in Finland. During the last few years, new services have entered the market, and consumers have started to use the services as part of their routines. However, in Finland the online food shopping is relatively small, and many services have experienced setbacks, especially after the peak years brought by the covid-19 pandemic. Something still seems to be slowing down the growth of food online shopping, and part of the reason may be the barriers to adoption faced by consumers. In this master's thesis, consumers' adoption of food online shopping is investigated and barriers to adoption are explored, by clarifying consumers' experiences of the behavior of a food online shopping service. The aim of the master's thesis is to increase information about which factors influence the consumer's adoption of online food shopping, which factors influence this, and what kind of barriers to adoption consumers face. The research provides answers to this research problem through a literature review and expands understanding through empirical research. In the empirical research, survey research and the Critical Incident Technique were used as the research method, and thematic analysis was used as the analysis method. The findings show that, in their critical experiences, consumers especially evaluate themes that communicate the service's compatibility, perceived usefulness and price value. Both very positive and very negative experiences were used in the material. In all, nine themes were identified from the critical experiences. The themes extracted from the data are delivery, ease/relief, taste, selection, packaging/appearance, shelf life, price, offers, and complaints/customer service. The results are presented in the framework of previous literature and theory, and conclusions are presented from the findings. The theory of the thesis provides important information regarding the adoption of food online shopping from the consumer's point of view and how consumers experience the use of the food online shopping service. Empirical research shows which situations consumers consider critical when using food online shopping services and provides valuable information for developers of food online shopping services. By influencing the situations that consumers perceive as critical in the service, it is possible to support the consumer's adop-tion and increase the probability of continued use of the service.en
dc.format.extent65
dc.language.isofin
dc.rightsIn Copyright
dc.subject.otherruoan verkkokauppa
dc.subject.otherpalveluinnovaatiot
dc.subject.otheromaksumisen esteet
dc.subject.otherkriittiset kokemukset
dc.titleKuluttajien kriittiset kokemukset osana ruoan verkkokaupan omaksumista
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-202312158342
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.contributor.tiedekuntaInformaatioteknologian tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Information Technologyen
dc.contributor.laitosInformaatioteknologiafi
dc.contributor.laitosInformation Technologyen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.oppiaineTietojärjestelmätiedefi
dc.contributor.oppiaineInformation Systems Scienceen
dc.rights.copyright© The Author(s)
dc.rights.accesslevelrestrictedAccess
dc.contributor.oppiainekoodi601
dc.subject.ysoverkkokauppa
dc.subject.ysokuluttajat
dc.subject.ysokuluttajakäyttäytyminen
dc.subject.ysoruoka
dc.subject.ysokokemukset
dc.subject.ysoomaksuminen
dc.rights.urlhttps://rightsstatements.org/page/InC/1.0/
dc.rights.accessrightsThe author has not given permission to make the work publicly available electronically. Therefore the material can be read only at the archival workstation at Jyväskylä University Library (https://kirjasto.jyu.fi/collections/archival-workstation).en
dc.rights.accessrightsTekijä ei ole antanut lupaa avoimeen julkaisuun, joten aineisto on luettavissa vain Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyösemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/kokoelmat/arkistotyoasema..fi


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

Näytä suppeat kuvailutiedot

In Copyright
Ellei muuten mainita, aineiston lisenssi on In Copyright