dc.description.abstract | Työntekijäkokemukset ovat tärkeä näkökulma organisaatiomuutoksiin, sillä työntekijöiden muutokseen liittyvät arviot ja tunnetason suhtautuminen ovat yhteydessä heidän muutokseen sopeutumiseensa ja sitä kautta organisaatiomuutoksen onnistumiseen. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan suomalaisen sairaanhoitopiirin eri henkilöstö- ja ammattiryhmiä edustavien työntekijöiden sopeutumista organisaatiomuutokseen, sopeutumiseen yhteydessä olevia tekijöitä ja organisaatiomuutoksessa ilmeneviä työntekijöiden psykologisia tarpeita. Keskiössä ovat työntekijöiden kokemukset sekä arviot organisaatiomuutoksesta ja sen johtamisesta. Tutkimuksessa yhdistetään määrällisiä ja laadullisia menetelmiä ilmiön syvällisemmäksi ymmärtämiseksi.
Määrällisen analyysin lineaarisessa regressioanalyysissä (n = 263, naisia 87 %) muutokseen sopeutumista tilastollisesti merkitseviä selittäjiä olivat arvio organisaation johdon muutos-johtamisesta, työntekijän muutoksen vuoksi kokema huolestuneisuus sekä työntekijän oma toiminta muutokseen sopeutumiseksi. Arvio esihenkilön muutosjohtamisesta ei ollut tilastollisesti merkitsevä sopeutumisen selittäjä. Laadullisen haastatteluaineiston aineistolähtöisessä temaattisessa analyysissä huomattiin, että sekä hyvin että heikosti itsensä sopeutuneeksi arvioineiden (n = 29, naisia 76 %) kuvauksissa toistuivat vahvasti muutoksen aikaiset psykologiset tarpeet, joten niitä päätettiin tutkia tarkemmin. Tarpeet luokiteltiin neljään pääteemaan: luottamus, arvostus, yhteisöllisyys ja toimijuus.
Tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että työntekijöiden muutosprosessin aikana ilmeneviin tarpeisiin vastaamalla voidaan tukea heidän muutokseen sopeutumistaan. Määrällisen ja laadullisen analyysin perusteella työntekijöiden tarpeet jaoteltiin sen mukaan, millä organisaation tasolla niihin voidaan vastata (ylin johto, esihenkilö ja lähityöyhteisö, työntekijätaso). Merkittävä oli erityisesti organisaation johdon toiminta, joka liittyi usean eri tarpeen täyttymiseen. Tulosten perusteella on myös ilmeistä, että kiinnittämällä huomiota organisaation sisäiseen viestintään muutosprosessin aikana voidaan vastata moniin tarpeisiin.
Tutkimuksen pohjalta annetaan suosituksia siitä, miten työntekijälähtöisyyden voisi huomioida muutosprosessissa. Kustannustehokkaillakin keinoilla on mahdollista rakentaa pidemmällä aikavälillä kestävämpää organisaatiokulttuuria. Henkilöstön kokemusten ja tarpeiden huomiointi kannattaa, sillä siten voidaan tukea työntekijöiden muutokseen liittyviä myönteisiä arvioita, tunteita ja käyttäytymistä, jotka kaikki osaltaan viime kädessä ratkaisevat organisaatiomuutoksen onnistumisen. Lisäksi organisaatiomuutoksen toteuttaminen henkilöstö huomioiden voi ennaltaehkäistä muutoksesta mahdollisesti seuraavia yksilö- ja organisaatiotason kielteisiä vaikutuksia, kuten työpaikanvaihtoja. | fi |