dc.description.abstract | Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, minkälaisia rakenteita ylä- ja yhtenäiskoulujen pihoista löytyy ja miten piha kannustaa erilaisten motoristen taitojen harjoitteluun. Tutkimuskysymyksiksi valikoitui 1) Minkälaisia tutkimuksen pihat ovat? 2) Mitkä ovat pihojen tyypillisimmät rakenteet? 3) Onko pihassa monipuolisesti rakenteita? 4) Millaiset mahdollisuudet pihassa on liikunnallisille aktiviteeteille, urheilulle ja sosiaaliselle kanssakäymiselle? 5) Millaisia potentiaalisia tarjoumia pihassa on motoristen taitojen harjoittamiseen? 6) Onko pihoissa luontoympäristöä? 7) Miten pihoissa toteutuu esteettömyys?
Tutkimuksen keskeisiä käsitteitä ovat tarjouma ja motoriset taidot. Tarjoumilla tarkoitetaan, että esineille, ilmiöille tai asioille voi olla useita käyttötarkoituksia. Potentiaalisella tarjoumalla tarkoitetaan niitä mahdollisuuksia, joita esine tai rakenne voi käytössä tarjota. Todellinen tarjouma kuvaa sitä, kuinka esinettä tai rakennetta todellisuudessa hyödynnetään. Motorisilla taidoilla tarkoitetaan harjoittelun ja opettelun avulla saavutettuja motorisia kykyjä. Motoriset taidot voidaan jakaa osataitoihin, joita ovat liikkumistaidot, tasapainotaidot ja välineenkäsittelytaidot.
Tutkimus toteutettiin suuressa yli 100 000 asukkaan kaupungissa, jonka alueella observoitiin kaikki ylä- ja yhtenäiskoulujen pihat (N=16). Tutkimukseen valittiin kaikki alueen koulut, joissa on oppilaina yläkouluikäisiä. Tutkimus on osa Nord Plus “Nordic Baltic Learning Environments for Movements Affordances” -hanketta. Pihojen observointi toteutettiin systemaattisen observoinnin menetelmällä kahden standardisoidun lomakkeen avulla. Lomakkeiden avulla kartoitettiin pihojen rakenteet, liikunnalliset aktiviteetit, urheilulajit, sosiaaliset paikat ja sitä, miten piha kannustaa harjoittamaan motorisia taitoja. Lisäksi havainnoitiin luontoympäristön osuutta ja esteettömyyden toteutumista pihassa. Tutkimus on monimenetelmäinen tapaustutkimus, jonka päämenetelmä on systemaattinen observointi. Lisäksi aineiston analyysissa on käytetty laadullista kuvailua, aineiston sisällön analyysia, määrällistä taulukointia ja tilastollista analyysia.
Tyypillisesti pihoista löytyi ainakin yksi pelialue kentän tai ministadionin muodossa, koripalloteline, pöytätennis, keinu, kiipeilyteline ja jokin elementti tasapainoiluun. Tutkimuksen kuudessa koulun pihassa oli monipuolisesti eri rakenteita ja viidessä pihassa rakenteita puolestaan hyvin yksipuolisesti tai vähän. Pihojen monipuolisuus vaihteli, mutta tilanne monipuolisuuden osalta oli pääsääntöisesti melko hyvä. Useimmissa pihoissa oli hyvät mahdollisuudet harjoittaa motorisia taitoja. Kuudessa pihassa oli erinomaiset mahdollisuudet harjoittaa eri motorisia taitoja. Tutkimuksen pihoissa oli tyypillisesti parhaat mahdollisuudet välineenkäsittelytaitojen harjoitteluun. Ne pihat, joissa oli monipuolisesti rakenteita, tarjosivat myös paremmat mahdollisuudet kaikkien motoristen osataitojen harjoitteluun. Vain kahdessa pihassa oli runsaasti luonnonmukaista ympäristöä. Esteettömyys toteutui pihoissa vaihtelevasti. Jatkotutkimusaiheena olisi tarpeellista seurata, miten oppilaat todellisuudessa pihaa ja sen rakenteita hyödyntävät. Observointi olisi tarpeellista etenkin yläkouluikäisten osalta ja lisäksi oppilaita voisi haastatella siitä, mitä he toivoisivat koulun pihalle ja mikä saisi heidät liikkumaan siellä. | fi |