dc.contributor.advisor | Lappalainen, Raimo | |
dc.contributor.advisor | Puolakanaho, Anne | |
dc.contributor.author | Pölönen, Riina | |
dc.date.accessioned | 2022-07-18T05:41:38Z | |
dc.date.available | 2022-07-18T05:41:38Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.uri | https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/82329 | |
dc.description.abstract | Syömishäiriöt ovat yleistyneet viime vuosina huomattavasti, mikä tuo esiin tarpeen erilaisten
hoitomuotojen kehittämiselle. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää uuden, Jyväskylän
yliopistossa kehitetyn HOT-potato: Hyväksyvä ja joustava suhde itseen ja ruokaan –
verkkointervention yhteyksiä osallistujien psyykkiseen hyvinvointiin sekä psykologiseen
joustavuuteen. Lisäksi tarkasteltiin psykologisessa joustavuudessa tapahtuneiden muutosten yhteyttä
psyykkisen hyvinvoinnin muutoksiin sekä osallistujien oppimis- ja käyttäjäkokemuksia
interventiosta. Osallistujilta kysyttiin myös kehitysehdotuksia ohjelmalle jatkoa varten. Tutkimuksen
aineisto (n=47) on kerätty keväällä 2022. Osallistujat suorittivat kuuden viikon mittaisen HOT-potato
-verkko-ohjelman, joka sisälsi viikoittain vaihtuvat, sähköpostitse lähetetyt teemat sekä tehtävät.
Mittareina käytettiin tutkimuksen alussa sekä lopussa SWEMWBS – kyselyä (psyykkinen
hyvinvointi), Psy-Flexiä (psykologinen joustavuus), FFMQ15 – kyselyä (tietoisuustaidot), BI AAQ:ta (joustava suhtautuminen omaan kehonkuvaan) sekä loppukyselyn avoimia kysymyksiä
ohjelman aikana opituista taidoista, käyttäjäkokemuksista sekä kehitysehdotuksista. Tulokset
osoittivat, että HOT-potato -ohjelman kuluessa osallistujat raportoivat psyykkisen hyvinvoinnin ja
psykologisen joustavuuden lisääntymisestä sekä kehonkuvan joustavuuden kohentumisesta. Lisäksi
he raportoivat ohjelman aikana oppineensa olemaan armollisempia itseään kohtaan sekä
tietoisuustaitoja, joita he pystyivät hyödyntämään elämässään. Tulokset osoittivat lisäksi
psykologisen joustavuuden muutosten olevan yhteydessä psyykkisen hyvinvoinnin muutoksiin. Tästä
tutkimuksesta tehtyjen havaintojen nojalla voidaan päätellä, että HOT-terapiaan pohjautuvilla
verkkointerventioilla on mahdollista vaikuttaa myönteisesti syömishäiriötä sairastavien psyykkiseen
hyvinvointiin sekä psykologiseen joustavuuteen. Asia vaatii kuitenkin lisätutkimuksia. | fi |
dc.description.abstract | Eating disorders have become significantly more common in recent years, highlighting the need for
developing easy access psychological interventions. The aim of this study was to investigate the
usefulness of a new Acceptance and Commitment Therapy -based online intervention for eating
disorders. The purpose was to study whether the intervention called “HOT-potato: An acceptable and
flexible relationship between oneself and food” would increase participants' mental well-being and
psychological flexibility. The aim was also to investigate whether changes in psychological flexibility
were linked to changes in mental well-being. Further, participants' learning and user experiences of
the intervention as well as improvement suggestions for the program were examined. The data of the
study (n = 47) were collected in the spring 2022. Participants completed a six-week HOT-potato
online program that included weekly changing themes and assignments. The measures used at the
beginning and end of the study were SWEMWBS (mental well-being), Psy-Flex (psychological
flexibility), FFMQ15 (awareness skills), BI-AAQ (body image flexibility) and the open questions on
user skills and improvement suggestions. The results showed that during the HOT-potato program,
participants reported an increase in mental well-being and psychological flexibility, as well as an
improvement in body image flexibility. They also reported that they had learned to be more merciful
to themselves, as well as improved their awareness skills. Also changes in psychological flexibility
were related with changes in mental well-being. Based on current pilot study, it can be concluded that
online interventions based on Acceptance and Commitment Therapy can have positive impact on
mental well-being as well as on psychological flexibility skills among participants with an eating
disorder. | en |
dc.format.extent | 47 | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | fi | |
dc.rights | In Copyright | en |
dc.subject.other | HOT | |
dc.subject.other | psykologinen joustavuus | |
dc.subject.other | verkkointerventio | |
dc.title | HOT-potato: hyväksyvä ja joustava suhde itseen ja ruokaan : hyväksymis- ja omistautumisterapiaan pohjautuva verkko-ohjelma syömishäiriöiden hoidossa | |
dc.type | master thesis | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:fi:jyu-202207183893 | |
dc.type.ontasot | Pro gradu -tutkielma | fi |
dc.type.ontasot | Master’s thesis | en |
dc.contributor.tiedekunta | Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta | fi |
dc.contributor.tiedekunta | Faculty of Education and Psychology | en |
dc.contributor.laitos | Psykologian laitos | fi |
dc.contributor.laitos | Department of Psychology | en |
dc.contributor.yliopisto | Jyväskylän yliopisto | fi |
dc.contributor.yliopisto | University of Jyväskylä | en |
dc.contributor.oppiaine | Psykologia | fi |
dc.contributor.oppiaine | Psychology | en |
dc.type.coar | http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc | |
dc.rights.accesslevel | openAccess | |
dc.type.publication | masterThesis | |
dc.contributor.oppiainekoodi | 202 | |
dc.subject.yso | hyväksymis- ja omistautumisterapia | |
dc.subject.yso | tietoinen läsnäolo | |
dc.subject.yso | syömishäiriöt | |
dc.subject.yso | joustavuus | |
dc.format.content | fulltext | |
dc.rights.url | https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/ | |
dc.type.okm | G2 | |