Ruokajärjestelmän toimijoiden näkemyksiä reilusta ruokamurroksesta
Tämän tutkielman tarkoituksena on selvittää Suomen ruokajärjestelmän toimijoiden näkemyksiä reilusta ruokamurroksesta. Reilu ruokamurros tarkoittaa ruokajärjestelmän rakenteellista kestävyysmurrosta sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla. Reilun ruokamurroksen tavoitteena on muutos kestävään ja ilmastoystävälliseen ruokajärjestelmään muutoksen sosiaalinen oikeudenmukaisuus huomioiden.
Tutkielman aineisto koostuu Just Food -hankkeen keräämistä seitsemästä litteroidusta ryhmäkeskustelusta, joihin osallistui laaja joukko toimijoita ruokajärjestelmän eri sektoreilta. Tutkin aineistoa teorialähtöisellä sisällönanalyysillä. Tutkielmassani etsin vastauksia seuraaviin kysymyksiin: Mitä näkemyksiä ruokamurros herättää 1) jako-oikeudenmukaisuudesta, 2) tunnustavasta oikeudenmukaisuudesta ja 3) menettelytapoja ja päätöksentekoa koskevasta oikeudenmukaisuudesta. Käytin tutkimuskysymyksiin sisällytettyjä oikeudenmukaisuuden ulottuvuuksia analyysin apuna. Ulottuvuudet esiintyvät oikeudenmukaisen järjestelmämurroksen kirjallisuudessa.
Tulosten perusteella kaikkiin oikeudenmukaisuuden ulottuvuuksiin nähtiin liittyvän tiettyjä haasteita sekä nykyisessä ruokajärjestelmässä että ruokamurroksessa, joihin on tulosten perusteella tarpeellista kiinnittää huomiota. Murroksen jako-oikeudenmukaisuus nähtiin liittyvän taloudellisten vaikutusten ja ravitsemuksen jakautumiseen. Tunnustava oikeudenmukaisuus liitettiin tuottajien, maaseudulla asuvien sekä toisaalta kaikkien kuluttajien yhtäläisen arvokkuuden ja erityisyyksien tunnustamiseen. Proseduraalinen oikeudenmukaisuus liitettiin toimijoiden vaikutusmahdollisuuksiin ja osallistamiseen sekä heidän välisiin valta-asemiin. Tulosten perusteella sosiaalinen oikeudenmukaisuus on olennainen osa ruokajärjestelmän kestävyysmurrosta. Ruokamurrosta on edistettävä niin, että kestävyystavoitteisiin liitetään vah-vasti myös oikeudenmukaisuuden tavoittelu, distributiivinen, tunnustava ja proseduraalinen oikeudenmukaisuus huomioiden.
...
Keywords
Metadata
Show full item recordCollections
- Pro gradu -tutkielmat [29743]
License
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
Introduction to the special issue on just food system transition : Tackling inequalities for sustainability
Kaljonen, Minna; Kortetmäki, Teea; Tribaldos, Theresa (Elsevier, 2023)This special issue builds understanding of just transitions by looking at specific dynamics in food system transitions. The articles in the special issue apply a multi-dimensional understanding of justice, which stress ... -
What is (not) the point of just transition in food systems?
Kortetmäki, T. (Wageningen Academic Publishers, 2022)Food systems are confronted with a low-carbon transition challenge. The need for significant emission reductions in industrial food systems implies significant systemic transformations in food production, processing, and ... -
Justice in transitions : Widening considerations of justice in dietary transition
Kaljonen, Minna; Kortetmäki, Teea; Tribaldos, Theresa; Huttunen, Suvi; Karttunen, Kaisa; Maluf, Renato S.; Niemi, Jyrki; Saarinen, Merja; Salminen, Jani; Vaalavuo, Maria; Valsta, Liisa (Elsevier, 2021)Just transition is gaining increasing attention. The need to consider social justice in sustainability transitions is finally being acknowledged. Research on this issue has, to date, mainly concentrated on energy systems. ... -
Reilua ruokaa tänään ja huomenna : suosituksia kestävän ruokajärjestelmän luomiseksi
Silvasti, Tiina; Paloviita, Ari; Kortetmäki, Teea; Huttunen, Suvi; Puupponen, Antti; Tikka, Ville (Jyväskylän yliopisto, JYU.Wisdom - School of Resource Wisdom, 2019) -
Regiimin kahlitsemat? Maanviljelijöiden toimijuus ja maatilojen resilienssi ruokajärjestelmän kestävyyssiirtymässä : Lectio praecursoria Jyväskylän yliopistossa 15.12.2023
Kuhmonen, Irene (Maaseudun uusi aika ry, 2024)