Näytä suppeat kuvailutiedot

dc.contributor.advisorJakonen, Mikko
dc.contributor.advisorHuttunen, Suvi
dc.contributor.authorErvasti, Aino
dc.date.accessioned2021-11-08T08:06:12Z
dc.date.available2021-11-08T08:06:12Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/78520
dc.description.abstractTämän tutkielman tarkoituksena on selvittää Suomen ruokajärjestelmän toimijoiden näkemyksiä reilusta ruokamurroksesta. Reilu ruokamurros tarkoittaa ruokajärjestelmän rakenteellista kestävyysmurrosta sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla. Reilun ruokamurroksen tavoitteena on muutos kestävään ja ilmastoystävälliseen ruokajärjestelmään muutoksen sosiaalinen oikeudenmukaisuus huomioiden. Tutkielman aineisto koostuu Just Food -hankkeen keräämistä seitsemästä litteroidusta ryhmäkeskustelusta, joihin osallistui laaja joukko toimijoita ruokajärjestelmän eri sektoreilta. Tutkin aineistoa teorialähtöisellä sisällönanalyysillä. Tutkielmassani etsin vastauksia seuraaviin kysymyksiin: Mitä näkemyksiä ruokamurros herättää 1) jako-oikeudenmukaisuudesta, 2) tunnustavasta oikeudenmukaisuudesta ja 3) menettelytapoja ja päätöksentekoa koskevasta oikeudenmukaisuudesta. Käytin tutkimuskysymyksiin sisällytettyjä oikeudenmukaisuuden ulottuvuuksia analyysin apuna. Ulottuvuudet esiintyvät oikeudenmukaisen järjestelmämurroksen kirjallisuudessa. Tulosten perusteella kaikkiin oikeudenmukaisuuden ulottuvuuksiin nähtiin liittyvän tiettyjä haasteita sekä nykyisessä ruokajärjestelmässä että ruokamurroksessa, joihin on tulosten perusteella tarpeellista kiinnittää huomiota. Murroksen jako-oikeudenmukaisuus nähtiin liittyvän taloudellisten vaikutusten ja ravitsemuksen jakautumiseen. Tunnustava oikeudenmukaisuus liitettiin tuottajien, maaseudulla asuvien sekä toisaalta kaikkien kuluttajien yhtäläisen arvokkuuden ja erityisyyksien tunnustamiseen. Proseduraalinen oikeudenmukaisuus liitettiin toimijoiden vaikutusmahdollisuuksiin ja osallistamiseen sekä heidän välisiin valta-asemiin. Tulosten perusteella sosiaalinen oikeudenmukaisuus on olennainen osa ruokajärjestelmän kestävyysmurrosta. Ruokamurrosta on edistettävä niin, että kestävyystavoitteisiin liitetään vah-vasti myös oikeudenmukaisuuden tavoittelu, distributiivinen, tunnustava ja proseduraalinen oikeudenmukaisuus huomioiden.fi
dc.format.extent90
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isofi
dc.subject.otherkestävä järjestelmämurros
dc.subject.otherreilu ruokamurros
dc.titleRuokajärjestelmän toimijoiden näkemyksiä reilusta ruokamurroksesta
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-202111085544
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.contributor.tiedekuntaHumanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Humanities and Social Sciencesen
dc.contributor.laitosYhteiskuntatieteiden ja filosofian laitosfi
dc.contributor.laitosDepartment of Social Sciences and Philosophyen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.oppiaineYhteiskuntapolitiikkafi
dc.contributor.oppiaineSocial Policyen
dc.rights.copyrightJulkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.fi
dc.rights.copyrightThis publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.en
dc.type.publicationmasterThesis
dc.contributor.oppiainekoodi209
dc.subject.ysooikeudenmukaisuus
dc.subject.ysokestävä kehitys
dc.subject.ysoruokajärjestelmät
dc.subject.ysososiaalinen oikeudenmukaisuus
dc.format.contentfulltext
dc.type.okmG2


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

Näytä suppeat kuvailutiedot