Show simple item record

dc.contributor.advisorPekkala, Satu
dc.contributor.advisorKetola, Tarmo
dc.contributor.authorKunnas, Kari
dc.date.accessioned2021-08-03T06:47:53Z
dc.date.available2021-08-03T06:47:53Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/77262
dc.description.abstractPaljon energiaa sisältävän ravinnon lisääntyminen osana tavallista ruokavaliota on viimeisten vuosikymmenien aikana todettu johtavan ylipainosta aiheutuviin terveyshaittoihin ja muuttavan suolistomikrobiston rakennetta. Viime vuosien aikana on tullut lisää näyttöä, joka viittaa suoliston ja aivojen väliseen yhteyteen, jota kutsutaan suoli-aivo-akseliksi. Suolistobakteeri Faecalibacterium prausnitziin määrän on todettu olevan yhteydessä niin suoliston häiriöiden, kuin masennuksen ja ahdistuksen kaltaisten häiriöiden lieventymiseen, mikä viittaa sen vaikuttavan sekä suoliston että aivojen terveyteen. F. prausnitzii on erittäin anaerobinen, mikä tekee sen käytöstä probioottina vaikeaa. Tässä tutkimuksessa sen määrään pyrittiin vaikuttamaan prebioottisen xylo-oligosakkaridin (XOS) avulla sellaisten rottien suolistossa, joille syötettiin vähä- tai korkearasvaista ruokaa, joko XOS:n kanssa tai ilman. Pyrin selvittämään korkearasvaisen ruokavalion ja XOS:n vaikutusta F. prausnitziin määrään sekä aikuisiän neurogeneesiin ja inflammaatioon aivotursossa. Kahdentoista viikon ravitsemusintervetion jälkeen rotat lopetettiin, niiden aivot viipaloitiin leikkeiksi ja värjättiin immunohistologisin menetelmin. Korkearasvaisen ruokavalion todettiin johtavan suurempaan painonnousuun ja vähärasvaisen ruokavalion havaittiin XOS:n kanssa johtavan korkeampaan F. prausnitziin määrään. Ryhmien väliset erot mikrogliojen aktiivisuuden merkkiaineissa olivat yllättäviä: vähärasvainen ruoka vaikutti olevan yhteydessä korkeampaan aktiivisuustasoon. Uusien hermosolujen määrät olivat ryhmissä samalla tasolla, viitaten siihen, ettei ruokavalio vaikuttanut neurogeneesiin.fi
dc.description.abstractThe increase in high energy food as a part of regular nutrition in the last decades has been shown to cause negative health effects related to obesity and to alter the gut microbiota composition. In the past years, the amount of evidence pointing towards a connection between the gut microbiota and the brain, the gut-brain axis (GBA), has increased. Previous studies have shown a link between the abundance of a specific gut microbe, Faecalibacterium prausnitzii, and improvements in intestinal disorders as well as depression-like and anxiety-like behavior, suggesting that it influences both gut and brain health. F. prausnitzii is extremely oxygen sensitive, making its use as a probiotic difficult. Thus, its abundance was attempted to be manipulated by using a prebiotic fiber, xylo-oligosaccharide (XOS), in rats fed with high or low-fat feed. XOS has been shown to affect the abundance of F. prausnitzii in the gut. In this study the effects of a high-fat diet and/or dietary XOS on F. prausnitzii, and hippocampal inflammation and adult neurogenesis were examined. After a twelve-week dietary intervention, the rats were euthanized, and their hippocampi were sectioned and stained with immunohistological methods. The high-fat diet was found to increase weight gain and a low-fat diet with XOS was observed to have a positive influence on the abundance of F. prausnitzii. There were unexpected differences in the markers of activated microglia between the groups, as the low-fat diet seemed to associate with higher levels of markers. The number of newborn neurons did not differ between the groups, suggesting that the different diets did not affect adult neurogenesis.en
dc.format.extent58
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoen
dc.subject.otherF. prausnitzii
dc.subject.othergut-brain axis
dc.titleEffects of high-fat diet and prebiotic fiber supplementation on hippocampal inflammation and adult neurogenesis
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-202108034430
dc.type.ontasotPro gradu -tutkielmafi
dc.type.ontasotMaster’s thesisen
dc.contributor.tiedekuntaMatemaattis-luonnontieteellinen tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Sciencesen
dc.contributor.laitosBio- ja ympäristötieteiden laitosfi
dc.contributor.laitosDepartment of Biological and Environmental Scienceen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.oppiaineSolu- ja molekyylibiologiafi
dc.contributor.oppiaineCell and molecular biologyen
dc.rights.copyrightJulkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.fi
dc.rights.copyrightThis publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.en
dc.type.publicationmasterThesis
dc.contributor.oppiainekoodi4013
dc.subject.ysoksylo-oligosakkaridit
dc.subject.ysoaivot
dc.subject.ysoruokavaliot
dc.subject.ysosuolistomikrobisto
dc.subject.ysoprobiootit
dc.subject.ysoprebiootit
dc.subject.ysohermosto
dc.subject.ysohippokampus
dc.subject.ysoxylooligosaccharides
dc.subject.ysobrain
dc.subject.ysodiets
dc.subject.ysogastrointestinal microbiota
dc.subject.ysoprobiotics
dc.subject.ysoprebiotics
dc.subject.ysonervous system
dc.subject.ysohippocampus
dc.format.contentfulltext
dc.type.okmG2


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record