Vastakkainasettelua vai dialogisuutta? : vuorovaikutus Twitter-somekohuissa
Tekijät
Päivämäärä
2021Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Tässä tutkielmassa tarkasteltiin yksityishenkilöihin kohdistuvien Twitter-somekohujen vuorovaikutusta. Tutkielman tavoitteena oli kuvata ja ymmärtää, millaista Twitter-somekohujen vuorovaikutus on ja millaisia dialogisuuden piirteitä näissä Twitter-somekohuissa ilmenee. Somekohujen on nähty aiemmissa tutkimuksissa aiheutuvan esimerkiksi silloin, kun henkilön nähdään käyttäytyvän moraalisesti arveluttavalla tavalla. Tutkimuksella haluttiinkin saada ymmärrystä siitä, millaista on Twitter-somekohujen vuorovaikutus, joka on jo lähtökohtaisesti moraalisesti latautunutta.
Tutkielma toteutettiin laadullisin menetelmin. Tutkielmassa tarkasteltiin netnografisella eli verkkoetnografisella tutkimusmenetelmällä autenttisia yksityishenkilöiden tviiteistä muodostuneita somekohuja. Netnografinen tutkimusmenetelmä mahdollisti niin kutsutun verkkokenttätyön, jossa havainnoitiin Twitter-somekohujen osana olevaa autenttista Twitter-käyttäjien vuorovaikutusta.
Tulosten mukaan Twitter-somekohujen vuorovaikutuksella luodaan ja korostetaan enimmäkseen vastakkainasettelua Twitter-käyttäjien välillä, mutta vuorovaikutuksella voidaan myös luoda ja korostaa dialogisuutta. Tutkielman tulokset osoittivat, että Twitter-somekohujen vuorovaikutuksessa luodaan ja korostetaan vastakkainasettelua ja dialogisuutta erilaisilla vuorovaikutusfunktioilla ja vuorovaikutuksen sävyillä. Vastakkainasettelua luotiin ja korostettiin eniten vuorovaikutusosapuolen ja hänen mielipiteensä väheksymisen funktiolla ja passiivis-aggressiivisella vuorovaikutuksen sävyllä. Dialogisuutta puolestaan luotiin ja korostettiin eniten mielipiteiden esittämisen ja perustelemisen funktiolla sekä rakentavalla ja neutraalilla vuorovaikutuksen sävyllä.
Tutkielma luo uutta ymmärrystä somekohuista ja niiden vuorovaikutuksesta esimerkiksi Twitterissä toimiville yksityishenkilöille ja asiantuntijoille. Tutkielma tarjoaa myös tietoa sosiaalisen median koulutusten tueksi. Merkittävää on tutkielman tarjoama tieto siitä, ettei Twitter-somekohujen vuorovaikutus koostu ainoastaan negatiivissävytteistä viesteistä, vaan somekohujen vuorovaikutuksessa voidaan luoda myös dialogisuutta esimerkiksi mielipiteitä esittämällä ja perustelemalla sekä tietoa jakamalla. Lisäksi tutkielman tuloksista voidaan päätellä, että Twitter toimii areenana vuorovaikutustilanteille, joissa näkemyksiltään erimieliset henkilöt saavat mahdollisuuden keskustella toistensa kanssa.
...
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29564]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
“Way too cool to ever be frozen” : analyzing the online interactions of the Wendy’s roasting trend
Kortesoja, Heidi (2020)Tässä tutkielmassa analysoin amerikkalaisen ravintolaketju Wendy’sin roasting-trendiä, sekä roasting-diskurssia yleensä keskusteluanalyysin ja metaviestianalyysin avulla. Wendy’s-ravintolaketjun roasting-trendi oli sosiaalisen ... -
Twitter - henkilökohtaista joukkoviestintää vai eliitin media?
Mykkänen, Markus (Tieteellisten seurain valtuuskunta, 2018) -
Tweeting God, guns and the constitution : the online impression management and political branding of Sarah Palin
Räsänen, Elina (2015)Sosiaalisen median, kuten Twitterin käyttö on lisääntynyt huomattavasti viime vuosina ja muuttanut kielenkäyttöämme, sekä viestintätapojamme. Sosiaalinen media identiteetin ja vallan välineenä onkin jo ilmiö esimerkiksi ... -
Marinin hallituksen ministereihin Twitterissä suunnattu vihapuhe
Meriläinen, Jari-Mikko (Prologos ry, 2022)Twitter on myös vihapuheenvälittäjä. Tämä tutkimus käyttää laajaa, käsin luokiteltua twiittiaineistoa Marinin hallituksen ministereihin kohdistuvan vihamielisen puheen tutkimisessa. Tutkimuksen tavoite oli selvittää, kuinka ... -
Dialoginen työmenetelmä lastensuojelun verkostopalaverikäytännön analyysi
Mäkelä, Minna (2009)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.