Kaksiulotteisen objektin pinta-alaosuuden estimointia stereologisin menetelmin
Tässä tutkimuksessa esitetään tason joukolle erilaisia satunnaisen koettimen valintamenetelmiä sekä esitetään, kuinka näiden satunnaistaminen toteutetaan käytännössä.
Tutkielmassa koettimina käytetään pisteitä, suoria, kvadraatteja sekä näiden yhdisteitä ja leikkauksia. Koettimien leikkaus tarkasteltavan joukon kanssa antaa informaatiota tutkittavan joukon ominaisuuksista, kuten leikkauksen pituus suoran tapauksessa tai leikkauksen pinta-ala kvadraatin tapauksessa. Satunnaisista koettimista saatu informaatio voidaan tulkita satunnaismuuttujana, joka voidaan havaita ja jonka avulla on mahdollista estimoida erilaisia parametreja tarkasteltavasta joukosta.
Tutkielman keskeinen tavoite on perustella todennäköisyysteorian avulla, kuinka esitettyjen satunnaisten koettimien avulla voidaan estimoida pinta-alaa ja pinta-alaosuutta.
Tämän lisäksi osoitetaan, että kyseisillä satunnaisilla koettimilla on mahdollista estimoida myös kappalemäärää. Koettimista pääroolissa ovat satunnaiset suorat, jolloin pinta-alaosuuden ja pinta-alan estimointi tapahtuu leikkauspituuksia käyttäen.
Erityisen hyödyllisiä esitetyistä menetelmistä tekee niiden toteutuksen helppous.
Tutkielmassa esitetyt kiinnostavan parametrin estimaattorit ovat harhattomia tai suhdeharhattomia riippuen käytetystä menetelmästä.
Suhdeharhattomat estimaattorit ovat harhaisia, joten niiden tarkkuutta ei voida tarkastella samaan tapaan kuin harhattomien estimaattoreiden otoskeskiarvoa.
Erikoistapauksessa suhdeharhattomille estimaattoreille ehdotetaan ratkaisua, jonka avulla on mahdollista arvioida vähintään halutun tarkkuuden saavuttamiseksi tarvittavan otoskoon suuruutta.
Lisäksi tutkielmassa on esitetty simulointikokeita karttakuvalle käyttäen esitettyjen satunnaisten koettimien avulla muodostettuja estimaattoreita.
Yleisesti tarkasteltavien joukkojen koolla ja rakenteella on vaikutusta näin muodostettujen estimaattoreiden tarkkuuteen, joten simulointikokeen tulokset eivät ole yleispäteviä. Myöskään tästä syystä ei ole yleisesti parasta satunnaista koetinta estimoimaan haluttua parametria. Toteutettujen simulointikokeiden tarkoituksena onkin esittää menetelmien toimivuutta ja näiden välisiä yhteyksiä. Simulointikokeista on erityisesti nähtävissä karttakuvan aineistolle, että esitetyistä menetelmistä systemaattisilla suorilla saadaan reilusti tarkempia estimaattoreita kuin muilla koettimilla. Kiinnostavaa tuloksissa on esimerkiksi, että suorilla, vaikka leikkaus on pienempiulotteinen kuin kvadraateilla, niin esitettyjen satunnaisten suorien avulla muodostettu estimaattori näyttäisi olevan tarkempi kuin esitettyjen satunnaisten kvadraattien.
...
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29743]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Lasten ja nuorten maksimaalisen aerobisen kunnon määritys submaksimaalisin menetelmin
Mäenpää, Mika (2014)Tämän Pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää, voidaanko lasten- ja nuorten maksimaalista aerobista kuntoa määrittää ei-maksimaalisen suorituksen perusteella ja pystytäänkö maksimaalisen aerobisen kunnon ... -
Kaupunki-infrastruktuurin luonti proseduraalisin menetelmin
Riipinen, Ari (2016)Proseduraalisten menetelmien käyttö erilaisten ympäristöjen automaattiseen luontiin yleistyy jatkuvasti. Eräs merkittävä käyttökohde on kaupunkien luonti, sillä kaupunki-infrastruktuuri sisältää niille useita mahdollisia ... -
Oppimisvaikeuksien huippututkimusta aivotutkimuksen menetelmin
Astikainen, Piia (Jyväskylän yliopisto, 2021)Professori Paavo Leppäsen tutkimusryhmä on tehnyt jo vuosikymmenien ajan uraauurtavaa oppimisvaikeuksien tutkimusta Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella. Tutkimusryhmä on kyennyt jopa löytämään yhteyden vauvojen ... -
Vesikaasureaktion mallintaminen laskennallisin menetelmin kupari- ja nikkelipinnoilla
Salmela, Matti (2020)Vesikaasureaktiossa vesi ja hiilimonoksidi reagoivat muodostaen vetykaasua ja hiilidioksidia. Sitä käytetään yhdistettynä höyryreformointiin tuottamaan puhdasta vetykaasua teollisuuden tarpeisiin. Reaktio vaatii tapahtuakseen ... -
Veden kulkeutumisen ja muodonmuutosten mittaaminen MX-80-tyyppisessä bentoniitissa röntgenmikrotomografisin menetelmin
Lämsä, Joni (2015)Tämän työn tavoitteena oli selvittää, millä reunaehdoilla aiemmin puhdistetulle bentoniitille kehitetyt kokeelliset menetelmät soveltuvat mikro- ja makrorakenteeltaan erilaisen MX-80-tyyppisen bentoniitin tutkimiseen. ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.