“I understand the people who say, ‘You’re too popular. I’m going to go follow the Butthole Surfers.’ That’s valid.” / “pointless to play that fast all the time” : muutosdiskurssi Rolling Stonen vaihtoehtomusiikkikirjoittelussa 1980–1990
Tekijät
Päivämäärä
2020Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Tutkimuksessa tarkastelun kohteena on yhdysvaltalaisen musiikkilehden Rolling Stonen 1980-luvun vaihtoehtomusiikkia koskeva kirjoittelu ja erityisesti siihen liittyvät muutoksen teemat. Tutkimus analysoi sitä, missä sävyssä muutoksesta vaihtoehtomusiikin kohdalla kirjoitetaan ja mitä sen kohdalla nostetaan esiin.
Tutkimusmetodina käytettävän diskurssianalyysin kohdalla olen korostanut erityisesti vallan ja kontekstin merkitystä. Jälkeen mainittuun liittyen Rolling Stonea määrittää 1980-luvulla erityisesti kaksi seikkaa: kaupallisuus ja konservatiivisuus. Tämä näkyy sen vaihtoehtomusiikkia koskevassa kirjoittelussa yleensä, mutta myös sen muutosta koskevassa kirjoittelussa. Merkittävimmät vaihtoehtomusiikkikirjoittelua ja sen muutosta koskevat problematisoinnin kohteet ovat dikotomiat valtavirta ja underground, autenttisuus ja epäautenttisuus, menestys ja menestymättömyys sekä epäkaupallisuus ja kaupallisuus. Tärkeitä käsitteitä ovat myös muuttumattomuus, uudistuminen sekä erityisesti jälkimmäiseen liittyvät muutosodotukset.
Muutos liittyy muuttuvan subjektin, kuten artistin, genren, levy-yhtiön tai skenen muutokseen. Esimerkiksi punkin, uuspsykedelian ja Britteinsaarten vaihtoehtomusiikin muutos ovat tärkeitä analyysin kohteita. Se mikä muuttuu, on kuitenkin subjektin ominaisuus, esimerkiksi tyyli, asenteet, arvot, suosio, status tai menestyksen määrä.
Rolling Stonen kirjoittelussa vaihtoehtomusiikin muutokseen suhtaudutaan joko positiivisesti, negatiivisesti tai neutraalisti. Ensin mainittu liittyy yleensä kirjoituskohteen statuksen muutokseen, esimerkiksi menestykseen, suurlevy-yhtiölle siirtymiseen tai Yhdysvaltojen kytköksiin. Negatiivisesti taas suhtaudutaan tyylin muutokseen, erityisesti silloin kun vertailukohtana toimiva aiempi koetaan autenttisemmaksi. Kuitenkin yleensä suhtautuminen muutokseen on neutraalia tai pikemminkin niin negatiivisia kuin positiivisiakin puolia esiin nostavaa.
Rolling Stonen vaihtoehtomusiikin muutosta koskeva kirjoittelu ei ole monoliitti, mutta silti siitä voidaan löytää muutamia sitä selvästi määrittäviä teemoja: kaupallisuuden korostaminen sekä kirjoituskohteiden autenttisuuden ja aitouden problematisointi. Rolling Stone valtavirran lehtenä kirjoittaa vaihtoehtomusiikista omien arvojensa kautta ja tällöin tarkastelu on undergroundin ulkopuolelta nousevaa.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29537]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Happiness is... a good transcription : reconsidering the Beatles sheet music publications
Koskimäki, Jouni (University of Jyväskylä, 2006)Hankkiessaan Beatles-nuotinnoksen käsiinsä ei kuluttajalla välttämättä ole ollenkaan käsitystä siitä, minkä tasoinen kulloinenkin nuotinnos on, eli kuinka luotettava se on verrattuna alkuperäiseen lähteeseen eli levyyn. ... -
Gender Expression and Gendered Experiences of Male Musicians in Finnish Underground Music Scenes
Harnett, Una (2023)Tämän tutkimuksen on tarkoitus avata sekä havainnollistaa suomalaisten underground musiikkiskenejen miesmuusikoiden sukupuolirepresentaatiota sekä sukupuolittuneita kokemuksia. Tutkimuksessa tutkitaan aiheita liittyen ... -
Girls, Thots, and Heartbreak : Women in the Billboard 2021 Top Artists’ Lyrics
Vesterinen, Ida (2022)Erilaiset mediasisällöt, kuten musiikki, rakentavat osaltaan maailmankuvaamme ja sekä vahvistavat että haastavat asenteitamme. Etenkin musiikki on nykyisin isossa osassa arkeamme, jonka vuoksi tarve musiikin lyriikoiden ... -
Christian metal online : the discursive construction of identity and culture
Jousmäki, Henna (University of Jyväskylä, 2015) -
Beatlestudies 3, Proceedings of the Beatles 2000 Conference
Heinonen, Yrjö; Heuger, Markus; Whiteley, Sheila; Nurmesjärvi, Terhi; Koskimäki, Jouni (University of Jyväskylä, 2001)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.