Puutteet lapsen huolenpidossa tai muut kasvuolosuhteet huostaanoton syinä
Olen koonnut aiemmista tutkimuksista kuvailevaan kirjallisuuskatsaukseeni tutkimustietoa huostaanoton syistä, jotka koskevat puutteita lapsen huolenpidossa tai lapsen kasvuolosuhteissa. Tutkielmani tarkoituksena on vastata kysymykseen: minkälaisia sisältöjä huostaanottoa koskevissa tutkimuksissa nousee esiin koskien ”puutteita lapsen huolenpidossa” sekä ”muita kasvuolosuhteita”, jotka voivat olla syinä huostaanottopäätökselle. Tarkastelen huostaanottoa institutionaalisesta näkökulmasta. Olen toteuttanut kirjallisuuskatsaukseni systemaattisen kirjallisuuskatsauksen pääperiaatteita noudattaen. Tutkielmani aineisto vuosilta 2006-2018 valikoitui sisäänottokriteerien perusteella ja se koostuu yhdeksästä suomalaisesta tutkimuksesta, sekä yhdestä norjalaisen tutkimuksen pohjalta kirjoitetusta tieteellisestä artikkelista. Bronfenbrennerin ekologinen systeemiteoria ohjasi tutkielmaani.
Tutkielmani tulokset esitän kuvaillen, sekä kokoamalla tulokset määrällisiksi taulukoiksi. Lisäksi pystyn esittämään tulokset ekologisen systeemiteorian tukemana omana mikrojärjestelmää pienempänä järjestelmänään. Olen jäsentänyt tulokset niin, että puutteet lapsen huolenpidossa liittyvät vanhemmuuteen ja kasvatustyyleihin. Lapsen haitalliset kasvuolosuhteet puolestaan liittyvät vanhempien ongelmalliseen käyttäytymiseen. Tutkielmani tulosten perusteella suurimmat puutteet lapsen huolenpidossa olivat vanhempien uupumus, osaamattomuus, lapsen hoidon laiminlyönti, riittämätön vanhemmuus, haitallinen kasvatustyyli, lapseen kohdistunut väkivalta ja haastava elämäntilanne. Tulosten perusteella suurimmat syyt lapsen kasvuolosuhteiden haitallisuuteen olivat vanhempien päihteiden käyttö, mielenterveysongelmat, perheväkivalta, perheen sisäiset ristiriidat, elämänhallinnan ongelmat, perheen sosiaaliseen vuorovaikutukseen liittyvät ongelmat ja vanhempien ihmissuhdevaikeudet.
Tutkielmani tuloksista voidaan päätellä, että huostaanoton syiden erottaminen toisistaan on hankalaa, koska ongelmat kietoutuvat toisiinsa ja ovat usein päällekkäisiä. Tutkielmani tulokset myös osoittavat, että huostaanoton syyt ovat pysyneet samoina yli vuosikymmenen ajan.
Huostaanotto on yksi lastensuojelun vaativimmista toimenpiteistä ja sillä on kauaskantoiset sekä moninaiset vaikutukset niin lapsen kuin hänen läheistensä elämään. Tästä syystä tutkimustiedolle huostaanotosta eri näkökulmista on tarvetta nyt ja jatkossa.
...
Metadata
Show full item recordCollections
- Kandidaatintutkielmat [5358]
License
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
Osallisuutta vai osallistumista : lapsen osallisuus huostaanoton prosesseissa
Ursinius, Sanna (2023)Tämän tutkimuksen aiheena on lapsen osallisuuden sekä tahdonvastaisuuden käsitteen tarkastelu huostaanottoprosessien yhteydessä. Tutkimuksessa on aiempien tutkimusten sekä valikoidun aineiston avulla tarkasteltu lapsen ... -
Huostaanotto ja vanhemmuus : vanhempien kokemuksia vanhemmuudesta huostaanoton aikana
Koski, Sanna (2020)Tämä kandidaatin tutkielma on kirjallisuuskatsaus, jonka tarkoituksena on selvittää huostaanoton vaikutuksia vanhemmuuteen. Huostaanottoa tarkastellaan tässä tutkielmassa kokemuksellisesta näkökulmasta. Tutkielmassa etsin ... -
Äitien voimaantuminen lasten huostaanoton jälkeen
Hiltunen, Tarja (2005) -
Kuinkas sitten kävikään? : elämää huostaanoton jälkeen
Grönholm, Maarit (2008)