Huostaanotto ja vanhemmuus : vanhempien kokemuksia vanhemmuudesta huostaanoton aikana
Tekijät
Päivämäärä
2020Tekijänoikeudet
Julkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.
Tämä kandidaatin tutkielma on kirjallisuuskatsaus, jonka tarkoituksena on selvittää huostaanoton vaikutuksia vanhemmuuteen. Huostaanottoa tarkastellaan tässä tutkielmassa kokemuksellisesta näkökulmasta. Tutkielmassa etsin vastausta seuraavaan kysymykseen: Miten vanhemmat kokevat vanhemmuutensa huostaanoton aikana? Tutkielman aineisto muodostuu yhteensä 11 lähteestä, joista kaksi on kansainvälisiä. Lähdeaineisto koostuu yhdestä tutkimusraportista, yhdestä väitöskirjasta, yhdestä teoksesta, kuudesta artikkelista, joista neljä on tieteellisiä artikkeleita, yhdestä kehittämishankkeen raportista sekä yhdestä työkirjasta. Aineiston hakuun olen käyttänyt JYKDOKia, ARTOA, Janusta, Google Scholaria sekä EEPOS-verkkokirjastoa. Olen rajannut tutkimuksen lähdeaineistoksi sukupuolineutraalia vanhemmuutta koskevaa aineistoa. Aineistosta olen etsinyt yhteneväisyyksiä ja olen kategorioinut aineiston niiden teemojen mukaan, jotka selkeästi nousivat esiin aineistoista. Näiden teemojen avulla olen muodostanut tutkielman tuloksia ja teoriaosuutta.
Tutkielman teoreettinen osuus koostuu vanhemmuudesta lastensuojelussa, vanhemmuusidentiteetistä ja kriisistä sekä traumasta lastensuojelussa. Tutkimustulokset on kategorisoitu neljän pääteeman mukaan joita ovat; vanhemmuusidentiteetin muuttuminen, huostaanoton aiheuttamat tunteet ja kriisi, vanhemmuus julkisen vallan alla sekä särkynyt vanhemmuus.
Tutkielman tulokset esittävät, että lapsen huostaanotto herättää vanhemmissa monenlaisia vahvoja tunteita ja koetaan usein vanhemmuutta särkevänä. Yhteiskunta määrittää vielä vahvasti sen, että vanhemmuudessa ei saisi epäonnistua, mikä lisää entisestään vanhempien kokemaa häpeää ja epäonnistumisen tunnetta. Huostaanoton aikana vanhemman rooli lapsen elämässä muuttuu, mikä muuttaa myös vanhemman kokemaa vanhemmuusidentiteettiä ja uuden roolin sisäistäminen voi olla vanhemmalle haastavaa. Vanhemmuuden siirtyminen sijaisvanhemmalle on emotionaalisesti raskas kokemus syntymävanhemmalle. Lapsen huostaanottoon liittyvät tunteet voivat olla niin suuria, että niiden käsitteleminen on vanhemmalle mahdotonta.
Lastensuojelutyön tulisi pystyä vastaamaa emotionaalisen tuen tarpeisiin lapsen huostaanoton aikana ja kriisityön merkitys on suuressa roolissa huostaanoton tapahtuessa. Vanhemmat kokevat myös julkisen vallan paineet suurina. Vanhemmat kokevat olevansa jatkuvan tarkkailun alla ja toivovat, että heidän mielipiteitään kuullaan ja arvostetaan enemmän. Vanhemmat kokevat jäävänsä yksin ilman tukea ja tietoa uuden ja vaikean elämäntilanteen kanssa ja tämän vuoksi aikaa työskentelylle vanhempien kanssa tulisi löytyä.
...
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Kandidaatintutkielmat [5324]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Huostaanotettujen lasten vanhempien kokemuksia ja odotuksia tuesta ja tuen tarpeista sijaishuollon aikana
Rajala, Kaisa (2022)Tutkimukseni tarkoituksena on kuvata, millaisia kokemuksia huostaanotettujen lasten vanhemmilla on tuesta ja tuen tarpeista lapsen sijaishuollon aikana. Kohdistan tarkasteluni erään valitun lastensuojelulaitoksen lasten ... -
Kertomuksia vanhempien ja sosiaalityöntekijöiden välisistä tunnustussuhteista huostaanottoprosessissa
Hiltunen, Satu (2017)Tarkastelen lastensuojelun sosiaalityöntekijän ja vanhemman vuorovaikutuksessa ilmeneviä tunnustussuhteita huostaanottoprosessissa vanhemman näkökulmasta. Tutkielmani teoriapohjana on Axel Honnethin tunnustusteoria, joka ... -
Hylätty perhesysteemi ja pysyvän huostaanoton hiljainen hyväksyntä
Welin, Laura (2024)Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena on selvittää, miten lapsen perhesysteemin kanssa työskenteleminen toteutuu lastensuojelun sosiaalityössä huostaanoton tapahduttua ja lapsen siirryttyä asumaan sijaishuoltopaikkaan. ... -
Osallisuus huostaanottoprosessissa : vanhempien näkökulma
Koivula, Satu (2022)Tämän tutkielma käsitteli vanhempien osallisuuden näyttäytymistä huostaanottoprosessissa. Lisäksi selvitettiin vanhempien toiveita sosiaalityöstä saatavasta tuesta osallisuuden vahvistamisen näkökulmasta. Tutkielman ... -
Äitien voimaantuminen lasten huostaanoton jälkeen
Hiltunen, Tarja (2005)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.