Korkeakouluopiskelijoiden kokemuksia työhyvinvoinnin ja opintojen suhteesta
Authors
Date
2019Copyright
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Tässä työssä käsitellään ravintola-alalla työskentelevien korkeakouluopiskelijoiden kokemuksia työhyvinvoinnista ja sen vaikutuksesta opintoihin. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaisia kokemuksia haastateltavilta nousee esille
työhyvinvoinnista, ja sitä millä tavalla nämä vaikuttavat opinnoissa etenemiseen.
Tutkimuksen taustalla käytettiin Päivi Rauramon ”Työhyvinvoinnin portaat” – mallia, joka pohjautuu Abraham Maslow’n (1908-1970) tarvehierarkiateoriaan. Tutkimuksessa painotettiin Rauramon työhyvinvoinnin portaat -mallista
johtamisen sijaan ”portaiden” sisältöä ja työntekijän eri tarpeita. Näitä ovat esimerkiksi ihmisen fysiologiset tarpeet sekä turvallisuuden tarpeet.
Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena, puolistrukturoidulla teemahaastattelulla ja tutkittavina olivat erilaisissa ravintola-alan tehtävissä työskentelevät korkeakouluopiskelijat. Analyysimenetelmänä on käytetty teoriaohjautuvaa sisällönanalyysiä, jolloin teoriataustan pohjalta on aineistosta etsitty samankaltaisuuksia.
Tutkimuksen mukaan haastateltavat kokivat työhyvinvoinnilla olevan vaikutusta opinnoissa etenemiseen. Alaa opiskelevat kokivat työnteon motivoivan
nopeampaan valmistumiseen. Taloudellisen hyödyn takia työskentelevät kokivat työt stressitekijänä ja hidastavan opintoja
Tutkimuksen mukaan toimiva työhyvinvointi ja avoin ilmapiiri edesauttavat haastateltavien mielestä opintoja ja niissä etenemistä vähentämällä muita elämän stressitekijöitä. Toisaalta esille nousi myös muun elämän vaikutukset hidastavana tekijänä opintoihin. Työhyvinvoinnilla ja organisaatiolla on siis iso vaikutus haastateltavien mielestä opintoihin ja niissä etenemiseen.
...


Keywords
Metadata
Show full item recordCollections
- Pro gradu -tutkielmat [25559]
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
Keskisuomalaisen ravintola-alan yrityksen työhyvinvoinnin seurantatutkimus 2014 : työhyvinvoinnin kartoittaminen ja seuranta voimavaralähtöisesti
Palin, Niina (2016)Tutkimuksessa selvitettiin ravintola-, kahvila- ja juhlapalveluja tarjoavan organisaation työhyvinvoinnin tilannetta syksyllä 2014. Tavoitteena oli kartoittaa kohdeorganisaation työhyvinvoinnin nykytilanne, ja tehdä ... -
Keskisuomalaisen ravintola-alan yrityksen työhyvinvoinnin seurantatutkimus
Hulkkonen, Päivi (2013) -
Opettajan työhyvinvoinnin muutos : opettajien kokemuksia väistöolosuhteiden työhyvinvoinnista
Ratia, Katja (2017)TIIVISTELMÄ Ratia, Katja. 2017. Opettajan työhyvinvoinnin muutos: opettajien kokemuksia väistöolosuhteiden työhyvinvoinnista. Kasvatustieteen pro gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopisto. Opettajankoulutuslaitos. 66 ... -
Yliopiston generalistiopiskelijoiden asiantuntijuuden rakentuminen
Ollila, Tapio (2021)Tutkimuksessa tarkastellaan 11 yliopiston generalistiopiskelijan asiantuntijuuden rakentumiseen vaikuttavia tekijöitä. Generalistialalla tarkoitetaan alaa, joka ei suoraan johda mihinkään tiettyyn ammattiin, vaan antaa ... -
Kielenoppimisen paikkoja ravintola-alalla : työpaikkaohjaajien kokemuksia maahanmuuttotaustaisten opiskelijoiden ohjaamisesta
Kuorelahti, Sannamaari (2022)Tutkielmassani keskityn ammatilliseen koulutukseen ravintola- ja catering-alalla maahanmuuttotaustaisten opiskelijoiden perustutkinto-opinnoissa. Koulutusuudistuksen, reformin, jälkeen oppiminen siirtyi yhä enemmän ...