University of Jyväskylä | JYX Digital Repository

  • English  | Give feedback |
    • suomi
    • English
 
  • Login
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
View Item 
  • JYX
  • Opinnäytteet
  • Pro gradu -tutkielmat
  • View Item
JYX > Opinnäytteet > Pro gradu -tutkielmat > View Item

Keskisuomalaisen ravintola-alan yrityksen työhyvinvoinnin seurantatutkimus 2014 : työhyvinvoinnin kartoittaminen ja seuranta voimavaralähtöisesti

Thumbnail
View/Open
1.7 Mb

Downloads:  
Show download detailsHide download details  
Authors
Palin, Niina
Date
2016
Discipline
JohtaminenManagement and Leadership

 
Tutkimuksessa selvitettiin ravintola-, kahvila- ja juhlapalveluja tarjoavan organisaation työhyvinvoinnin tilannetta syksyllä 2014. Tavoitteena oli kartoittaa kohdeorganisaation työhyvinvoinnin nykytilanne, ja tehdä seurantaa vuoden 2012 tuloksiin verraten, sekä esittää kehittämistoimenpiteitä työhyvinvoinnin edistämiseksi. Case tutkimuksen aineisto kerättiin vuonna 2012 tehdyn kyselylomakkeen avulla, joka muokattiin vastaamaan nykytilannetta. Aineisto analysoitiin summamuuttujien avulla, joita muodostettiin yhdeksän kappaletta. Summamuuttujat mahdollistivat aineiston laajemman sekä tarkemman analysoinnin, koska jokaista kyselyn väittämää ei tarvinnut tällöin käsitellä erikseen. Työn teoreettisena viitekehyksenä käytettiin positiivisen psykologian alle kuuluvaa työn voimavarojen ja vaatimusten mallia. Mallin avulla kartoitettiin kohdeorganisaation voimavaroja ja tuotiin esille myös vaatimuksia. Saatujen tutkimustulosten mukaan tulokset ovat laskeneet kahden vuoden jälkeen lähes kaikkien osa-alueiden kohdalla. Kohdeorganisaation työhyvinvointi on kuitenkin syksyllä 2014 kokonaisuudessaan hyvällä tasolla. Kehittämistoimenpiteet voivat olla paikallaan joidenkin osa-alueiden kohdalla, jotta voimavaroja saadaan vahvistettua ja vaatimusten vaikutuksia vähennettyä. Tutkimuksessa nousseita vahvoja voimavaroja olivat mm. henkilöstön hyvä fyysinen työkyky ja työtyytyväisyyden kokemukset työn imun tulosten perusteella. Työn vaatimuksina nousi esiin mm. tiedonkulkuun ja esimiestyöskentelyyn liittyviä asioita. Tutkimuksessa esille tulleita tuloksia voidaan hyödyntää kohdeorganisaatiossa tehtävässä työhyvinvoinnin kehittämistyössä. Työn lopussa pohditaan mm. johtamis- ja esimiestyöskentelyn kehittämistä ja viemistä ihmisten johtamisen suuntaan, sekä tiedonkulun kehittämistä selkeämmäksi. Lisäksi toimenpiteiksi ehdotetaan mentorointia, työnkiertoa ja bensmarkkausta, sekä nostetaan esiin työyhteisötaitojen merkitys työyhteisössä. ...
 
The work well-being status of a restaurant, café and catering services business was surveyed during the fall of 2014. The goal was to explore the current state of the target organization's work well-being and do a follow-up compared to year 2012's results. Additionally, suggestions for improvement would be offered. The material for this case survey was gathered using the updated version of the questionnaire form from 2012. A total of nine variables were formed and used to analyze the material. The sum of the variables made it possible to analyze everything more broadly and extensively because each statement did not have to be evaluated individually. The 'positive psychology, work capabilities and requirements model' was used as the theoretical framework. The model was used to identify the needs and survey the resources of the target organization. Based on the research, the positive outcomes have dropped between 2012 and 2014 in almost every sector. In its entirety, the target organization's work well-being is still at a good level in fall, 2014, however. In some sectors, the development measures might be in place to strengthen resources and reduce effects of demands. Based on the work engagement results, the survey pointed out that participants are in good physical condition and workplace satisfaction was good. At the same time, the survey pointed out some challenges with managerial work and the flow of information. The survey results can be capitalized upon to develop the work well-being in the target organization. The survey results offer up the following topics for discussion: how to develop leadership and management work; how to use the survey results for management of employees; how to make the flow of information more explicit within the organization. Mentoring, job rotation and benchmarking are suggested as possible tactics. The value of work community skills also arises as a concept. ...
 
Keywords
Työhyvinvointi positiivinen psykologia työn vaatimukset ja voimavarat ravintola-ala yritykset työhyvinvointi työ vaatimukset resurssit
URI

http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201605162573

Metadata
Show full item record
Collections
  • Pro gradu -tutkielmat [24518]

Related items

Showing items with similar title or keywords.

  • Keskisuomalaisen ravintola-alan yrityksen työhyvinvoinnin seurantatutkimus 

    Hulkkonen, Päivi (2013)
  • Työn vaatimus- ja voimavaratekijöiden, työhyvinvoinnin ja työmotivaation muutokset ja keskinäiset yhteydet Jyväskylän yliopiston työntekijöillä : vuoden seurantatutkimus 

    Seikkula, Hanna (2010)
  • “Aiemmin sen näki suoraan naamasta” : työhyvinvoinnin tiedolla johtamisen tapaustutkimus 

    Kojo, Anna (2021)
    Työ ja työelämä ovat murroksessa. Työtavat, liiketoimintaympäristöt ja työntekijöiden odotukset muuttuvat nopeassa tahdissa. Muutos aiheuttaa paineita myös yritysten työhyvinvoinnin johtamiselle varsinkin tietointensiivisessä ...
  • Työyhteisöjen onnistumisen keinot : ratkaisukeskeisyyden mahdollisuudet onnistumisen vahvistajana 

    Paananen, Peppi (2018)
    Tämä tutkielma käsittelee työyhteisöjen onnistumisen keinoja ja ratkaisukeskeisyyden mahdollisuuksia onnistumisen vahvistamisessa. Tutkielma tarkastelee sitä, millaisia erilaisia keinoja työyhteisöjen onnistumisen ...
  • Korkeakouluopiskelijoiden kokemuksia työhyvinvoinnin ja opintojen suhteesta 

    Trast, Emilia (2019)
    Tässä työssä käsitellään ravintola-alalla työskentelevien korkeakouluopiskelijoiden kokemuksia työhyvinvoinnista ja sen vaikutuksesta opintoihin. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaisia kokemuksia haastateltavilta ...
  • Browse materials
  • Browse materials
  • Articles
  • Conferences and seminars
  • Electronic books
  • Historical maps
  • Journals
  • Tunes and musical notes
  • Photographs
  • Presentations and posters
  • Publication series
  • Research reports
  • Research data
  • Study materials
  • Theses

Browse

All of JYXCollection listBy Issue DateAuthorsSubjectsPublished inDepartmentDiscipline

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics
  • How to publish in JYX?
  • Self-archiving
  • Publish Your Thesis Online
  • Publishing Your Dissertation
  • Publication services

Open Science at the JYU
 
Data Protection Description

Accessibility Statement

Unless otherwise specified, publicly available JYX metadata (excluding abstracts) may be freely reused under the CC0 waiver.
Open Science Centre