Kuka auttaa uupunutta viljelijää? : tutkimus Maaseudun tukihenkilöverkon viljelijätaustaisista tukihenkilöistä
Authors
Date
2019Copyright
This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miksi Maaseudun tukihenkilöverkon viljelijätaustainen tukihenkilö toimii vapaaehtoisena ja millainen rooli vertaisella tukihenkilöllä on suhteessa viljelijään. Tutkimuksessa selvitetään myös, miten vertaiset jaksavat itse. Tutkimuksen tutkimustehtävänä oli tarkastella vertaisten ajatuksia viljelijöiden nykytilanteesta ja jaksamisesta.
Tutkimus toteutettiin laadullisten menetelmien avulla. Tutkimuksen aineisto koostui yhdeksästä Maaseudun tukihenkilöverkon viljelijätaustaisen tukihenkilön teemahaastattelusta sekä yhdestä kirjallisesta vastauksesta haastattelurungon kysymyksiin. Haastattelut tehtiin heinä–syyskuussa 2018 Länsi- ja Itä-Suomen alueella. Analyysimenetelmänä tutkimuksessa käytettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä.
Tutkimuksessa löydettiin viisi motiivia, joiden vuoksi vertainen toimii vapaaehtoisena. Motiivit olivat: yhteiskunnalliset syyt, altruismi ja halu auttaa, omakohtainen kokemus kriisistä selviämisestä, elämänasenne sekä tukihenkilöverkko ja toiset tukihenkilöt. Vertaisilla oli myös useita rooleja suhteessa tuettavaan viljelijään. Vertaisen rooleista tärkein oli toimiva kaksoisrooli, ja muita rooleja olivat vierellä kulkija, asiantuntija ja verkon jäsen.
Vertaiset tukihenkilöt kokevat voivansa hyvin. Vertaisten hyvinvointia tukevia seikkoja olivat perhe ja vapaa-aika, tukihenkilöverkko ja toiset tukihenkilöt sekä tukityö ja maataloustyö. Vaikka vertaiset kokivat oman jaksamisensa hyväksi, he tunnistivat myös lukuisia tekijöitä, jotka voivat olla riski vertaisen tukihenkilön hyvinvoinnille. Vertaiset olivat huolissaan ennen kaikkea yleisesti viljelijöiden jaksamisesta sekä viljelijäväestön yhteiskunnallisesta asemasta. Vertaisten mukaan viljelijät ovat yhteiskunnassamme syntipukin asemassa ja heitä syyllistetään esimerkiksi maataloustuilla elämisestä.
Tutkimus antaa arvokasta ja kokonaisvaltaista tietoa Maaseudun tukihenkilöverkon vertaisten tukihenkilöiden motiiveista, rooleista ja heidän jaksamisestaan ajanjaksona, kun maatalous kokee jälleen merkittävää rakennemuutosta ja myös kolmas sektori on murroksessa.
...
Keywords
Metadata
Show full item recordCollections
- Pro gradu -tutkielmat [29564]
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
Maahanmuuttajajärjestöt kolmannen sektorin muutoksessa
Pirkkalainen, Päivi (Kansalaisyhteiskunnan tutkimuksen seura, 2015) -
Parisuhdeväkivaltaa kokeneiden naisten auttamistyö ja tukihenkilötoiminta : ”Jos voi omalta osaltaan auttaa jonkun sen hetteikön ylitse.”
Tihveräinen, Sonja (2018)Tutkimuksen tehtävänä on selvittää Naisten Linja ry:n järjestämään MARAK-tukihenkilökoulutukseen osallistuneiden käsityksiä omasta toimijuudestaan parisuhdeväkivaltaa kokeneiden naisten auttamistyössä. MARAK eli moniammatillinen ... -
Case Forssan Suvi-ilta : cohesion as a key element in building a voluntary sport event organization
Hämäläinen, Hannele (2016)Yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa, Suomi on yksi kärkimaista, kun mitataan liikunnan harrastamisen säännöllisyyttä. Juoksu on harrastusmuotona tullut viime vuosina yhä suositummaksi. Samaan aikaan myös Suomessa järjestettävien ...