Suomalainen kansallinen identiteetti ja erilaisuus : diskurssianalyysi Helsingin Sanomien pääkirjoituksista
2018:123 | 2019:519 | 2020:601 | 2021:461 | 2022:295 | 2023:305 | 2024:398 | 2025:9
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää sitä, millä tavoin erilaisuus merkityksellistyy suomalaisen kansallisen identiteetin diskursseissa. Lähtökohtina on suomalaisuudesta käydyn keskustelun lisääntyminen ja aiheen ajankohtaisuus Suomen itsenäisyyden juhlavuonna. Suomalaisuus oli näkyvä teema pitkin vuotta ja Suomi 100 -teeman alle tehtiin runsaasti kirjoituksia suomalaisuudesta. Lisäksi tutkimuksessa pohditaan yleisemmin sitä, millä tavoin tulokset voivat mahdollisesti vaikuttaa kulttuurisesti monimuotoistuvaan maahan.
Tarkoituksena on tutkia, millaisia kansallisen identiteetin diskursseja aineistosta voidaan lukea, ja tämän lisäksi pohtia, kuinka diskursseissa puhutaan erilaisuudesta ja millaisia merkityksiä käsitteelle annetaan. Tutkimus pohjaa vahvasti sosiaalisen konstruktionismin perinteeseen, jolloin tutkimustuloksia voidaan peilata sosiaalisen todellisuuden muodostumiseen ja siihen, kuinka merkitykset muodostuvat muuttuvissa sosiaalisissa konteksteissa. Tutkimuksen analyysimenetelmänä on diskurssianalyysi, jolla jäsennetään kansallisen identiteetin puhetavat, mutta myös sisällönanalyysia hyödynnetään erilaisuuden merkitysten analysoinnissa. Aineiston muodostavat Helsingin Sanomien pääkirjoitukset vuodelta 2017, joista olen valinnut tutkimukseeni analysoitavaksi 22 kappaletta.
Tulokset osoittavat, että kansallista identiteettiä esitetään pääkirjoituksissa diskursiivisesti kolmella tavalla. Pysyvyyden ja muutoksen diskurssit ottavat kantaa identiteetin ajallisiin tai kontekstuaalisiin muutoksiin kun taas käsitteen kyseenalaistava diskurssi epäilee yhteisen kansallisen identiteetin mahdollisuutta. Erilaisuutta arvotetaan pysyvyyden diskurssissa kielteisesti, kun taas muutoksen ja kyseenalaistamisen diskursseissa se on joko positiivista tai neutraalia. Tutkimustulokset heijastelevat hyvin suomalaisuudesta viime vuosien aikana käydyn keskustelun ilmapiiriä.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29755]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Sote-uudistuksen uutisointi sosiaalialan näkökulmasta : diskurssianalyysi Helsingin Sanomien pääkirjoituksista
Heinonen, Tatu (2021)Pro gradu –tutkielmani tavoitteena oli selvittää, millaista sote-uudistukseen liittyvä uutisointi on ollut sosiaalialan näkökulmasta aihetta lähestyen. Sote-uudistus on jo pidemmän aikaa käynnissä ollut kansallinen projekti, ... -
Aktiivisen ikääntymisen diskurssi Helsingin Sanomien pääkirjoitusaukeamalla vuosina 2000-2015
Kiuru, Hilla (Kasvun ja vanhenemisen tutkijat, 2022)Aktiivisen ikääntymisen politiikkaa on pidetty ratkaisuna ikääntymisen haasteisiin. Tarkastelen artikkelissani, miten aktiivisen ikääntymisen diskurssi näkyy Helsingin Sanomien pääkirjoitusaukeaman teksteissä vuosina ... -
Suuri naapuri, raaka barbaari : Neuvostoliitto ja Venäjä toisena Helsingin Sanomissa 1947-2007
Numminen, Johanna (2008) -
Seniorit sivuilla : suomalainen vanhuus Helsingin Sanomien uutisteksteissä
Flygar, Mia (2006)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.