Näytä suppeat kuvailutiedot

dc.contributor.authorEkoluoma, Henna
dc.date.accessioned2017-05-11T07:22:11Z
dc.date.available2017-05-11T07:22:11Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/53886
dc.description.abstractLasten lihavuus ja epäterveelliset ruokailutottumukset ovat nousseet huolen ai- heeksi niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti, minkä vuoksi tässä tutkimuk- sessa selvitettiin varhaiskasvattajien näkemyksien avulla päiväkotiruokailua ja sen merkitystä lapsen hyvinvoinnille. Lisäksi tutkittiin kasvattajien omaa syömistä työpäivän aikana sekä kasvattajien näkemyksiä varhaiskasvatuksessa tar- jottavasta ravinnosta. Tutkimusaineisto kerättiin keväällä 2017 Suomessa työskenteleviltä var- haiskasvattajilta (N = 501), internetissä täytettävällä kyselylomakkeella. Aineisto analysoitiin käyttäen määrällisen tutkimuksen menetelmiä. Havaittiin, että vastaajien näkemykset yksiköissä tarjottavien ruokien laa- dusta vaihtelivat niin alueittain kuin yksiköittäin. Myös aterioiden välillä koettiin laadullisia eroja, välipalojen olleen vähiten terveellisiä ja ravinteikkaita. Eroja kasvattajien omassa syömisessä havaittiin myös alueittain sekä yksiköittäin. Perhepäivähoitajat söivät päiväkodeissa ja muualla työskenteleviä useammin yksiköissä tarjottavia aterioita. Noin 60 % vastaajista hyödynsi tarjottavan lounaan yksiköstä ja alueesta huolimatta. Vastaajista 89 % koki päiväkotiruokailun tukevan lapsen hyvinvointia ja vastaajista 91 % edistävän myönteisesti lapsen suhdetta ruokaan ja syömiseen, kun taas 76 % koki päiväkotiruokailun tukevan monipuolisia ja terveellisiä ruokailutottumuksia. Varhaislapsuusvuodet ovat kriittisiä kasvun ja kehityksen kannalta, joten päiväkotiruokailun merkitystä lapsen hyvinvoinnille ja ruokailutottumuksille olisi tärkeä tutkia vielä syvällisemmin.fi
dc.format.extent54
dc.language.isofin
dc.rightsJulkaisu on tekijänoikeussäännösten alainen. Teosta voi lukea ja tulostaa henkilökohtaista käyttöä varten. Käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty.fi
dc.rightsThis publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.en
dc.subject.otherravitsemus
dc.subject.othervarhaiskasvatus
dc.subject.otherhyvinvointi
dc.subject.otherpäiväkotiruokailu
dc.titleLaadukasta ravintoa varhaiskasvatuksessa? : kasvattajien näkemyksiä päiväkotiruokailusta ja sen merkityksestä lapsen hyvinvoinnille
dc.identifier.urnURN:NBN:fi:jyu-201705112281
dc.type.dcmitypeTexten
dc.type.ontasotKandidaatintutkielmafi
dc.type.ontasotBachelor's thesisen
dc.contributor.tiedekuntaKasvatustieteiden ja psykologian tiedekuntafi
dc.contributor.tiedekuntaFaculty of Education and Psychologyen
dc.contributor.laitosKasvatustieteiden laitosfi
dc.contributor.laitosDepartment of Educationen
dc.contributor.yliopistoUniversity of Jyväskyläen
dc.contributor.yliopistoJyväskylän yliopistofi
dc.contributor.oppiaineVarhaiskasvatusfi
dc.date.updated2017-05-11T07:22:11Z
dc.rights.accesslevelopenAccessfi


Aineistoon kuuluvat tiedostot

Thumbnail

Aineisto kuuluu seuraaviin kokoelmiin

Näytä suppeat kuvailutiedot