dc.contributor.author | Cavén, Anu | |
dc.date.accessioned | 2017-01-25T20:14:10Z | |
dc.date.available | 2017-01-25T20:14:10Z | |
dc.date.issued | 2016 | |
dc.identifier.other | oai:jykdok.linneanet.fi:1665683 | |
dc.identifier.uri | https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/52862 | |
dc.description.abstract | Tutkielmassani tarkastelen organisaation resilienssiä eli selviytymiskykyä normaaliolojen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Tutkimuskohteeksi olen valinnut Keski-Suomen alueella toimivan osuuskauppa Keskimaan, joka on osa S-ryhmää. Tutkimusaihe on kohdennettu koskemaan kaupan elintarvikehuoltoa, jota lähestyn huoltovarmuuden taustoittamisen kautta. Tehtävänä on selvittää kuinka keskeisen aseman saavuttanut kauppa varmistaa elintarviketoimintansa kokonaisuudessaan, mitä se tarkoittaa suhteessa muihin oman alueen toimijoiden, kuten kunnan, varautumiseen ja millaiset ovat siihen liittyvät sosiaaliset sekä taloudelliset vaikutukset.
Huoltovarmuuden historia on muodostunut sotien ja pulavuosien aikana, mikä on asettanut ruoan poikkeukselliseen asemaan ja luonut pohjan elintarvikehuollolle, joka tarkoittaa ruoan saamisen turvaamista ja sen turvallisuutta. Elintarvikehuollon merkitys muuttuu käyttötarkoituksen mukaan tarkoittaen valtakunnallisella tasolla ruoan saatavuuden varmistamista kaikille ja elintarvikealan organisaatiossa sen oman toiminnan jatkumista kaikissa olosuhteissa.
Tutkimukseni teoreettisena viitekehyksenä käytän resilienssin käsitettä ja tarkastelen sitä sen sosiologisen relevanssin kautta. Resilienssin avulla on mahdollista tarkastella selviytymisen ajallista jatkumoa, mutta myös organisaation kohtaamia riskejä ja siihen liittyvää varautumista. Kokonaisuutta tarkastellaan Hollnagelin (2008) nelijaon mukaisesti,jossa resilientissä organisaatiossa yhdistyy kauaskatseisuus, sopeutuvuus, kyky reagoida uhkiin ja kyky oppia.
Aineiston kuusi teemahaastattelua on kerätty alan asiantuntijoilta, jotka tulevat
osuuskauppa Keskimaasta, SOK:sta, Huoltovarmuusorganisaatiosta ja Jyväskylän
kaupungilta. Tutkimus on laadullinen sisällönanalyysi, jossa on käytetty apuna
teemoittelua. Analyysi osoitti, että resilienssin perusta on vahvoissa verkostoissa, joissa jokainen sidosryhmä toimii kriittisenä tekijänä kaupan elintarvikehuollon jatkuvuuden varmistamisessa. Kaupan resilientti toiminta mahdollistaa sisäisen selviytymisen lisäksi kaupan mahdollisen roolin kunnan huoltovarmuustoiminnassa. | fi |
dc.format.extent | 1 verkkoaineisto (80 sivua) | |
dc.format.mimetype | application/pdf | |
dc.language.iso | fin | |
dc.rights | In Copyright | en |
dc.subject.other | Osuuskauppa Keskimaa | |
dc.title | Organisaation resilienssi häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa : esimerkkinä osuuskauppa Keskimaan elintarvikehuolto | |
dc.type | master thesis | |
dc.identifier.urn | URN:NBN:fi:jyu-201701251270 | |
dc.type.ontasot | Pro gradu -tutkielma | fi |
dc.type.ontasot | Master’s thesis | en |
dc.contributor.tiedekunta | Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta | fi |
dc.contributor.tiedekunta | Faculty of Social Sciences | en |
dc.contributor.laitos | Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos | fi |
dc.contributor.laitos | Department of Social Sciences and Philosophy | en |
dc.contributor.yliopisto | University of Jyväskylä | en |
dc.contributor.yliopisto | Jyväskylän yliopisto | fi |
dc.contributor.oppiaine | Sosiologia | fi |
dc.contributor.oppiaine | Sociology | en |
dc.date.updated | 2017-01-25T20:14:11Z | |
dc.type.coar | http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc | |
dc.rights.accesslevel | restrictedAccess | fi |
dc.type.publication | masterThesis | |
dc.contributor.oppiainekoodi | 203 | |
dc.subject.yso | resilienssi | |
dc.subject.yso | huoltovarmuus | |
dc.subject.yso | elintarvikehuolto | |
dc.subject.yso | ruokahuolto | |
dc.subject.yso | osuusliikkeet | |
dc.subject.yso | organisaatio | |
dc.subject.yso | häiriöt | |
dc.subject.yso | poikkeusolot | |
dc.format.content | fulltext | |
dc.rights.url | https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/ | |
dc.rights.accessrights | Aineistoon pääsyä on rajoitettu tekijänoikeussyistä. Aineisto on luettavissa Jyväskylän yliopiston kirjaston arkistotyöasemalta. Ks. https://kirjasto.jyu.fi/fi/tyoskentelytilat/laitteet-ja-tilat. | fi |
dc.rights.accessrights | This material has a restricted access due to copyright reasons. It can be read at the workstation at Jyväskylä University Library reserved for the use of archival materials: https://kirjasto.jyu.fi/en/workspaces/facilities. | en |
dc.type.okm | G2 | |