Liikkumista ohjaavat opasteet lentoasemalla
Tutkimus matkustajien liikkumista ohjaavista opasteista keskittyy Helsinki-Vantaan -lentoaseman sisäopasteisiin ja tekstimaisemaan. Opasteet ovat osa lentoaseman palvelua; hyvin suunnitellut ja toimivat opasteet vaikuttavat matkustajan kokemukseen lentoasemasta ja sen palvelujen toimivuudesta. Tarkoituksena on selvittää, miten matkustajien liikkumista ohjaavien opasteiden funktiot rakentuvat lentoasematerminaalissa, heidän palvelupolullaan lähtöselvityksen ja turvatarkastuksen kautta lähtöportille, miten opasteiden infor-matiivisuus ja ohjaavuus on toteutettu ja miten lentoasematerminaali tilana rakentuu semioottisten merkkien kautta. Tähän sisältyy myös universaaliuden näkökulma. Lisäksi on tarkasteltu millä tavalla kulttuuriset ja ideologiset ilmentymät tulevat esille em. opasteissa.
Tutkimusaineisto on hankittu kuvaamalla kohteen opasteita palvelupolulla, jonka lennolle lähtevä matkustaja tyypillisesti kulkee saavuttuaan lentoterminaaliin. Tutkimusmetodeina on käytetty systemaattista havainnointia ja diskurssianalyysia.
Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että Helsinki-Vantaan sisäopasteiden yleisilme välittää myönteistä mielikuvaa Finaviasta, joka organisaationa vastaa opasteista. Vaikka lentoaseman tekstimaisema on runsas, yhdenmukaiset, selkeät ja toimivat opasteet luovat kuvaa suunnitelmallisuudesta, järjestyksestä ja ylläpidosta. Universaaliuden näkökulma Helsinki-Vantaalla korostuu lentoaseman eurooppalaisena tyylinä, jossa englanti on hallitsevana kielenä, myös opasteissa. Lisääntyvän kansainvälisyyden myötä englannin ohella myös venäjän ja kiinan käyttö on lisääntynyt. Kotimaisissa yhteyksissä suomi ja ruotsi ovat luonnollinen ja tarkoituksenmukainen kielivalinta. Englannilla on vahva asema kansainvälisenä kielenä, mutta sen ohella kansainvälistyneessä maailmassamme kielten rinnakkaiselo on mahdollista ja välttämätöntä. Kielen lisäksi opasteissa käytetyt piktogrammit ovat tulkinnaltaan yleismaailmallisia, mikä parantaa opasteiden ymmärrettävyyttä.
Aineiston perusteella tulee ilmi neuvonta- ja ohjausdiskurssi, jotka ohjaavat matkustajaa tilaan ja sijainteihin liittyen. Lisäksi aineistosta erottuu ideologinen näkökulma eri kansallisuuksien matkustusoikeuksissa. Kutsun tätä näkökulmaa vallan diskurssiksi.
...
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Kandidaatintutkielmat [5362]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Interpretation of journalistic photographs as an instrument of visual literacy education
Kędra, Joanna (University of Jyväskylä, 2016)Images are produced, used and distributed on an enormous scale. However, the skills of understanding, interpreting and using images as well as thinking and learning in terms of images are taken for granted, and thus, ... -
The Smoking Image : Persuasion in Western Cigarette Advertising
Ohtonen, Juuso (2021)Savukemainoksilla on ollut kiistelty maine koskien tupakoinnin vaaroihin liittyviä väittämiä ja niiden kommunikointia julkisuudessa sekä terveysviranomaisten että tupakkayhtiöiden omalta osalta. 2000-luvun vaihteessa ... -
Kieli, diskurssi & yhteisö
Sajavaara, Kari; Piirainen-Marsh, Arja (Jyväskylän yliopisto, soveltavan kielentutkimuksen keskus, 2008) -
Rhetoric of the visual : metaphor in a still image
Lehtonen, Kimmo E. (University of Jyväskylä, 2011) -
Yhteiskunnallisen mainonnan merkitykset osana postmodernia kulutuskulttuuria
Krogerus, Nora (2008)Tässä tutkimuksessa analysoidaan yhteiskunnallisia mainoskuvia, ja kysytään miten niiden käsittelemät ilmiöt merkityksellistyvät mainonnan kontekstissa. Tutkimuksessa keskitytään tarkastelemaan hyväntekeväisyyden ja ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.