Partitiiviobjektin semanttiset roolit : korpustutkimus
Tutkimus käsittelee partitiiviobjektin semanttisia rooleja. Partitiiviobjektien semanttisten roolien tutkimukselle on tarvetta, koska a) partitiivi on suomen kielen vaikeimpia sijoja suomi toisena kielenä -opiskelijoille, ja koska objektin sijan määräytyminen on myös haastavaa, on perusteltua pyrkiä kuvaamaan partitiiviobjektin mahdollistamat merkitykset b) semanttisia rooleja ei ole tutkittu Suomessa kattavasti. Tutkimuskysymykset ovat:
1. Mitkä semanttiset roolit ovat partitiiviobjektille mahdollisia ja tyypillisiä?
2. Kuinka paljon semanttinen rooli on riippuvainen sitä ympäröivästä lauseesta?
3. Onko olemassa lainalaisuuksia siitä, että tietyn semanttisen tyypin verbien partitiiviobjektit vastaavat tiettyjä semanttisia rooleja? Kuinka paljon yksittäisen verbin semantiikka vaikuttaa?
Tutkimus nivoutuu yhteen aiempaan tietoon partitiiviobjekteista, semanttisista rooleista ja korpustutkimuksesta olevaan tietoon. Partitiiviobjekti on sijaltaan partitiivimuotoinen verbin täydennys, joka useimmiten mielletään kohteeksi. Tutkielma esittelee partitiiviobjektille muitakin mahdollisia semanttisia rooleja kuin kohdetta. Korpus-tutkimus toteutuu tutkimuksessa laajasta elektronisesta tietokannasta kerätyn aineiston tutkimisena tietyn kielellisen piirteen kannalta. Korpusta on käytetty laajan autenttisen aineiston keräämisen vuoksi.
Aineisto on kerätty Kielipankista Lemmie-ohjelmalla. Korpuksen aineistona ovat vuoden 1995 Helsingin Sano-mat niiden yleiskielisyyden ja levikin vuoksi. Korpuksesta on etsitty 17 yleisimmän kriteerit täyttävän verbin partitiiviobjekteja systemaattista otantaa hyödyntäen. Verbit on jaettu semanttisiin luokkiin (tapa, liike, tila, psykologinen tila ja prosessi, perkeptio sekä puheakti ja kielellinen kommunikaatio) verbin semantiikan vertailun mahdollistamiseksi. Analyysi on laadullista, mutta siinä on korpuslingvistiikalle tyypillisiä määrällisen tutkimuksen piirteitä.
Partitiiviobjektille mahdollisia semanttisia rooleja ovat tyypillisyysjärjestyksessä patientti, kohde, tavoite, tulos, vastaanotettava, väline, laatu, määrä, reitti ja suunta, sijainti, tapa, yhteys, aika, kokija, hyötyjä, omistaja sekä muuttuja. Semanttisen roolin määräytyminen on paljon riippuvainen sitä ympäröivästä lauseesta, ja varsinkin verbisemantiikka vaikuttaa siihen.
Tutkimustuloksista voi päätellä, että muoto pitää sisällään merkityksiä, eikä niitä voi erottaa toisistaan. Tuloksia voi pitää semanttisten roolien jatkotutkimuksen pohjana tai suuntaviivana, mutta sellaisenaan sitä voi hyödyntää suomi toisena kielenä -opetuksessa partitiiviobjektin semantiikan käsittelyn yhteydessä.
...
Keywords
Metadata
Show full item recordCollections
- Kandidaatintutkielmat [5334]
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
L’autoreprésentation de l’entreprise Melvita : analyse sémantique des adjectifs
Ijäs, Salla (2020)Tämä työ tutkii ranskalaisen luonnonkosmetiikkayrityksen Melvitan esittelyä itsestään omilla verkkosivuillaan käyttämien adjektiivien semantiikan kautta. Tutkimuksen korpuksen muodostaa yrityksen verkkosivuilta valikoidut ... -
Semantic vector spaces : a Finnish perspective
Puuska, Samir (2019)Tässä tutkielmassa käsitellään semanttisia vektoriavaruuksia, sekä laskennallista kielitiedettä suomen kielen näkökulmasta. Tutkielmassa esitellään kielitieteellinen viitekehys, jonka puitteissa matemaattinen kielenmallinus ... -
U-verbit - suomalaista kohteliaisuutta parhaimmillaan? Kirsti Siitonen Agenttia etsimässä. U-verbijohdokset edistyneen suomen oppijan ongelmana.
Martin, Maisa (Kotikielen seura, 2000) -
”Olen aistivinani jotain sellaista”: kvasirakenteelle tyypillisimmät verbit Suomi24-keskusteluissa
Kumpulainen, Aaro (2019)Tutkimuksessa tarkasteltiin korpusmenetelmän avulla kvasirakenteen eli olla tekevinään -rakennetyypin vartaloverbejä. Tavoitteena oli selvittää, minkälaiset verbit ovat kvasirakenteelle tyypillisimpiä ja minkälaiset ... -
Ilmisubjektin esiintyvyys kirjoitetussa oppijansuomessa
Törö, Mikael (2017)Tämä maisterintutkielma selvittää ilmisubjektin esiintyvyyttä kirjoitetussa oppijansuomessa. Tutkimus on aihealueeltaan suomi toisena kielenä -tutkimusta. Ilmisubjektin käyttöä kirjoitetussa oppijansuomessa ei ole ...