Yrittäjyys maaseudulla : monimenetelmätutkimus suomalaisten nuorten unelmista ja maallemuuttajien kokemuksista
Tiivistelmä
Tässä tutkimuksessa on selvitetty tekijöitä, jotka vaikuttavat yrittäjien ja yrittäjyyttä harkitsevien ihmisten maalle muuttoon ja sen toteutumiseen. Tutkimus on toteutettu monimenetelmätutkimuksena. Ensimmäisessä määrällisessä osiossa on tutkittu nuorten (18-30 v.) unelmia maaseudusta yrittäjyys- ja asuinympäristönä. Toisessa laadullisessa osiossa on kartoitettu veto- ja työntötekijöitä, jotka vaikuttavat taloudellisella, henkilökohtaisella ja verkostojen tasolla yrittäjäperheen asuin- ja toimipaikan valintaan.
Kirjallisuuskatsauksessa perehdytään suomalaiseen tutkimukseen maaseudusta asumis- ja liiketoimintaympäristönä. Tutkimusta on taustoitettu myös yrittäjyyden teorioilla ja peilaamalla sitä Shanen (2003), Laukkasen (2006), Timmonsin ja Spinellin (2007) sekä Gibbin (1997) yrittäjyyden malleihin sekä yritysten sijaintiteorioihin. Yrittäjyys ja yrittäminen eivät ole yleensä oppikirjasta kopioitua elämää tai suorittamista. Prosessissa, jossa yhdistyvät yrittäjyys ja maaseudulle muutto, tarvitaan paljon luovuutta, intoa ja yrittäjämäistä mielenlaatua. Menestyäkseen maaseudulla toimijan tulee olla aidosti proaktiivinen ja innovatiivinen.
Maaseutualueet kiinnostavat nuoria aikuisia ja kiinnostus on luonteeltaan arvolatautunutta. Mitä syvemmälle maaseudulle edetään, niin sitä joustavampia vastaajat ovat hankkimaan ansaintansa useammasta eri lähteestä. Monet jo maalle muuttaneet yrittäjät ovat yllättyneet positiivisesti maaseudusta liiketoimintaympäristönä. Haastatellut yrittäjät olivat yllättyneitä siitä kuinka nopeasti ja helposti uudet liiketoimet olivat lähteneet käyntiin. Maaseudun liiketoiminnallisia vahvuuksia ovat muun muassa vähäinen kilpailu ja alhainen kustannustaso. Tämän tutkimuksen mukaan maaseudulla on paljon mahdollisuuksia kannattavaan liiketoimintaan, mutta kaikkia mahdollisuuksia ei ole kyetty toistaiseksi havaitsemaan. Laadullisen aineiston perusteella voidaan havaita, että henkilökohtaiset tekijät ja erilaiset verkostot ovat olleet keskeisessä roolissa yrittäjäperheiden muuttaessa maalle. Maaseudulle muuttaminen edellyttää kokonaisvaltaista ajattelua ja omatoimisuutta. Kaikille sopivia ratkaisuja ei ole valmiina tarjolla.
...
Abstract
Factors affecting entrepreneurship in rural areas are explored in this mixed-method study. Dreams relating to entrepreneurship and rural areas by the Finnish youth (18-30 years) are analysed on the basis of quantitative survey data. Experiences by entrepreneurship who have recently migrated to rural areas are analysed on the basis on qualitative interview data. In this section, various push and pull factors in the economic, personal and social (network) domain were investigated for the relevance and importance in the migration and entrepreneurship process.
The analysis is supported by a literature review of the Finnish research dealing with rural areas as a living and business environment. The analysis is framed by entrepreneurship theories and entrepreneurship models from several authors: Shane (2003), Laukkanen (2006), Timmons and Spinelli (2007) and Gibb (1997). The process, which combines migrating to a rural place and starting an enterprise, asks for creativity and entrepreneurial mind-set besides coping with the structural factors which are described in the models.
The youth is interested in the rural areas, partly based on values. The further one proceeds toward deep rural, the more common is pluriactivity in the intentions by the youth. Many new rural entrepreneurs were positively surprised by the success and ease of the business. Rural areas were observed to include several strengths as a business environment along, for example, limited competition and low costs. This study highlighted that rural areas have many business opportunities, which are not fully exploited. Based on the qualitative study, various personal and social factors (preferences, family, relatives, business networks) play a key role in the success of migrating entrepreneurs in rural areas. Moving into a rural area to run a business is not a walk in the park, but asks for holistic thinking and own initiative.
...
Muu nimeke
Monimenetelmätutkimus suomalaisten nuorten unelmista ja maallemuuttajien kokemuksistaAsiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29740]
Lisenssi
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Yrittäjien suhtautuminen epäonnistumiseen : tekijät epäonnistumiseen suhtautumisen taustalla
Salonen, Piia (2011)Tässä tutkimuksessa selvitettiin yrittäjien suhtautumista epäonnistumista kohtaan ja suhtautumiseen vaikuttavia tekijöitä. Ensimmäinen tutkimukselle asetettu tavoite ja pääkysymys oli selvittää, mitkä tekijät määrittävät ... -
Uudistuva yrittäjyys maaseudulla : esseitä resurssiviisaasta maaseudusta
Niemelä, Tarja (Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu, 2013) -
Verkostotalous ja luottamus
Ruuskanen, Petri (Jyväskylän yliopisto, 2003) -
Johdon laskentatoimi nuorten yrittäjien keskuudessa digi- ja sisältömarkkinoinnin toimialalla
Yrjänheikki, Ilkka (2021)Suomessa alle 30-vuotiaiden nuorten yrittäjien osuus kaikista yrittäjistä on pieni. Yrityksillä on merkittävä vastuu yhteiskunnassa sekä työpaikkojen luojina että talouskasvun mahdollistajina. Tässä tutkimuksessa selvitettiin ... -
Kokemukset ja opettajien väliset erot osaamisen tunnistamisen kehittämisessä : sisäisen yrittäjyyden, psykologisen omistajuuden ja työn ilon näkökulma
Niemelä, Raija-Helena (University of Jyväskylä, 2013)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.