Kuudesluokkalaisten oppilaiden käsityksiä menestyksestä
Miettinen, I. 2014. Kuudesluokkalaisten oppilaiden käsityksiä menestyksestä. Jyväskylän yliopisto. Opettajankoulutuslaitos. Kasvatustieteen pro gradu -tutkielma. 89 sivua.
Tutkimuksessa tutkittiin kuudesluokkalaisten oppilaiden menestys-käsityksiä. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää mitä menestys on oppilaille, miten sitä voi saavuttaa sekä kuinka koulu voi tukea oppilaiden menestystä ja onnellista elämää. Menestys on keskeisessä osassa länsimaisessa kulttuurissa. Oppilaiden menestys-käsityksiä ei kuitenkaan ole aikaisemmin tutkittu, joten se oli tärkeä tutkimuskohde.
Tutkin oppilaiden menestys-käsityksiä puolistrukturoidulla haastattelulla. Haastattelin yksilöllisesti erään kuudennen luokan kymmentä oppilasta. Aineisto analysoitiin aineistolähtöisesti, tutkimalla oppilaiden puheiden ilmaisemia merkityksiä. Käsitykset on jäsennelty sisällön perusteella niitä kuvaaviin teemoihin ja luokkiin. Teemojen ja luokittelun kautta on muodostettu tuloskokonaisuus, joka kuvaa ja selittää oppilaiden menestys-käsityksiä.
Tutkimustulosten perusteella suurin osa oppilaista käsitti menestyksenä taitavuuden ja paremmaksi kehittymisen sekä haluttuun päämäärään pyrkimisen ja sen saavuttamisen. Menestyksen osa-alueena arvostettiin pääasiassa taitoa ja lahjakkuutta koulun oppiaineissa, harrastuksissa ja työssä. Pojat arvostivat myös sosiaalisia taitoja. Oppilaiden käsitykset heijastivat vahvasti oppilaiden arvomaailmaa, jossa korostui yksilökeskeisyys ja oma rooli keskeisenä menestyksen rakentajana. Menestystä voi saavuttaa ennen kaikkea oman ahkeruuden, sinnikkyyden ja määrätietoisuuden kautta. Menestys käsitettiin pääasiassa asiana, joka rakentuu suhteessa muihin ihmisiin. Yksilön oma menestys on siis henkilön itsensä lisäksi myös muiden arvioitavissa.
Koulu voi edistää oppilaan menestystä ja hyvää elämää auttamalla oppilasta löytämään ja tiedostamaan yksilökohtaiset vahvuudet, taidot ja niihin yhdistyvän mielenkiintoisen tekemisen. Omat kykynsä tiedostava yksilö löytää todennäköisesti myöhemmin myös paikkansa työelämässä. Opetustyössä tulee korostaa oppilaan kohtaamista, oppilaan uteliaisuuden herättämistä oppimiseen ja oppilaan aktiivista roolia oppimisessa. Tällaista lähestymistapaa tarjoaa esimerkiksi tutkiva oppiminen.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29533]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
"Välillä on vähän tylsää, kun ne on silleen aika helppoja" : lahjakkaiden kuudesluokkalaisten oppilaiden opetus ja oppiminen: opettajien ja oppilaiden käsityksiä
Jaskari, Nelli; Karvonen, Leila (2014)Jaskari, N., Karvonen, L. 2014. ”Välillä on vähän tylsää, kun ne on silleen aika helppo- ja” Lahjakkaiden kuudesluokkalaisten oppilaiden opetus ja oppiminen: opettajien ja op- pilaiden käsityksiä. Jyväskylän yliopisto. ... -
Viides- ja kuudesluokkalaisten oppilaiden käsityksiä kouluun kiinnittymiseen vaikuttavista tekijöistä
Korpio-Mäkelä, Liisa; Sandberg , Susanne (2022)Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää 5.–6. luokan oppilaiden käsityksiä kouluun kiinnittymistä edistävistä ja haittaavista tekijöistä. Lapsilähtöinen tutkimus korostui kaikissa tutkimuksen vaiheissa. Tutkimuksen ...
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.