Ideoiden jalostaminen työryhmän vuorovaikutuksessa
Tässä Pro gradu -työssä tutkittiin luovien ideoiden tuottamista ryhmän vuorovaikutuksessa. Tavoitteena oli kuvata, millaisia ovat puheenvuorot ehdotusten jalostamisprosessissa ja millaisiin vaiheisiin prosessin voi jakaa. Luovuutta käsiteltiin vaiheittaisena ilmiönä ja funktionaalisesta näkökulmasta, jolloin ryhmällä on vuorovaikutuksen tuotoksiin liittyvä tavoite. Luova idea käsitettiin uutena ja uniikkina, tehtävän kannalta käyttökelpoisena ehdotuksena. Ryhmän luovuus nähtiin yksilön luovuudesta poikkeavana ilmiönä, koska ideoiden oletettiin muodostuvan ryhmän vuorovaikutuksen myötä ryhmän yhteisiksi käsityksiksi ja jalostuneiksi ideoiksi. Ryhmän luovaa prosessia on tutkittu runsaasti, mutta tarkkaa tietoa vuorovaikutuksesta vaiheessa, jossa ryhmä tekee ehdotusten jalostamista, ei ole, tai tutkimustieto on hajanaista.
Tutkimuksen aineisto kerättiin havainnoimalla neljä autenttisten työryhmien kokousta, joiden tavoitteena oli ideoiden tuottaminen. Aineisto jaettiin vuorovaikutuksen funktioiden mukaisiin kategorioihin vuorovaikutuksen prosessianalyysia (IPA) mukaillen, mutta aineistolähtöisesti. Aineistoa analysoitiin myös aineistolähtöisen sisällönanalyysin periaatteita noudattaen.
Ryhmän luovaan prosessiin liittyvä vuorovaikutus on ymmärryksen ja ystävällisyyden osoittamista, ideoiden tuottamista, mielipiteen ilmaisua, ehdotusten antamista, myötämielisyyden osoittamista, tiedon jakamista, ehdotuksen tuottamisen aktivointia ja idean jalostamista, eikä ideoiden jalostamisvaiheeseen liity suoraa ideoiden valintaa tai päätöksentekoa. Kokouksissa ilmeni myös työryhmän tehtävään liittymätöntä keskustelua. Eri vaiheissa ilmeni kaikkia puheenvuorojen funktioita, mutta vuorovaikutuksessa ilmeni yhdessä tai peräkkäin ilmeneviä puheenvuorojen funktioita. Kahdenkeskeisiä kokouksia leimasi ideoinnin vuoropuhelumaisuus.
Ryhmän luovassa prosessissa ilmenee paljon muutakin kuin vain ehdotusten antamiseen liittyvää keskustelua. Ideoiden tuottamisen aktivointi tuottaa ehdotuksia. Kuitenkin, jotta ehdotusten pyytäminen tuotti ehdotuksia runsaasti, oli sen oltava suunnitelmallista ja toistuvaa. Ehdotuksia syntyi myös mielipiteiden ilmaisun ja tiedon jakamisen myötä. Kokous voi olla tuloksellinen ilman vuorovaikutusta koordinoivaa puheenjohtajan roolia, kun tuloksellisuuden mittarina on ideoiden jalostuneisuus.
...
Asiasanat
Metadata
Näytä kaikki kuvailutiedotKokoelmat
- Pro gradu -tutkielmat [29561]
Samankaltainen aineisto
Näytetään aineistoja, joilla on samankaltainen nimeke tai asiasanat.
-
Ideointi ryhmässä luovan alan työyhteisössä
Paaso, Juha (2014)Tässä pro gradu -työssä tutkimuskohteena olivat työssään ideoivien henkilöiden käsitykset ryhmän ideointiprosessista sen vuorovaikutuksen näkökulmasta. Näitä käsityksiä lähestyttiin fenomenografisin ... -
Korkeakouluopiskelijoiden vuorovaikutusosaaminen kollaboratiivisessa ryhmässä case Demola
Kaakkolammi, Sari (2009) -
Johtoryhmän jäsenten osallistuminen ja roolit
Pennanen, Eveliina (2010)Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena oli kuvata, miten johtoryhmän jäsenet osallistuvat johtoryhmäkokouksissa ja millaisia rooleja jäsenille osallistumisen kautta rakentuu. Tutkielmassa tarkasteltiin erään suomalaisen ... -
Ryhmien vuorovaikutus ja päätöksenteko verkkopelissä
Kaisto, Jenni (2010)Tämän tutkimuksen tavoitteena oli analysoida ryhmien vuorovaikutusta ja päätöksentekoa verkkopelissä. Tutkimuksessa selvitettiin, millaista ryhmien vuorovaikutus ja päätöksenteko oli sekä millaisia eroja ryhmien ... -
Ryhmän vuorovaikutusprosessit sairaalaosaston yhteisökokouksissa
Raunio, Irene (2005)
Ellei toisin mainittu, julkisesti saatavilla olevia JYX-metatietoja (poislukien tiivistelmät) saa vapaasti uudelleenkäyttää CC0-lisenssillä.