Suomen luonnonvaraisten ruokakasvien käyttöperinne, viljelyhistoria ja elinkiertopiirteet
Authors
Date
2011Maailman ruoantuotanto on suurten haasteiden edessä. Ilmastonmuutos, väestönkasvu ja maaperän kasvukunnon heikentyminen saattavat lisätä kiinnostusta kestävämpiin ja sietokykyisempiin viljelyjärjestelmiin, joissa hyödynnetään myös paikallisia luonnonkasveja. Suomen merkityksen ruoantuotantoalueena ennakoidaan kasvavan, mutta paikallisten kasvilajien viljely on ollut täällä perinteisesti vähäistä. Halusin selvittää, mitä kaikkia Suomen luonnonvaraisia kasvilajeja on käytetty ihmisravinnoksi, mitä niistä on myös viljelty ja millainen tämä luonnonvaraisten ruokakasvien joukko on biologisilta piirteiltään verrattuna Suomessa nykyisin viljeltäviin ruokakasveihin. Ruokakäytöstä kertovia mainintoja kertyi peräti 434 lajista, ryhmälajista tai suvusta, jotka muodostavat monimuotoisen joukon niin taksonomisesti, ekologialtaan kuin käyttötavoiltaan. Ainakin puolet näyttäisi olleen joskus jossakin paikassa viljelyssä, mutta ei useinkaan ruokakäyttöä
varten. Luonnonvaraiset ruokakasvit osoittautuivat olevan viljeltäviä ruokakasveja useammin monivuotisia ja kasvullisesti lisääntyviä. Lisäksi luonnonvaraiset ruokakasvit saattavat olla useammin tuulipölytteisiä, itsesiittoisia tai siitoskatoisia. Sen sijaan esimerkiksi polyploidian tai typensidontakyvyn yleisyydessä en havainnut eroa. Viljelyssä olleiden luonnonvaraisten ruokakasvien suuresta määrästä on pääteltävissä, että
luonnonkasvin ottaminen viljelyyn ei ole erityisen vaikeaa eikä kasvin jalostamattomuus ole monissa tapauksissa ollut este kannattavalle viljelylle. Luonnonkasvit ovat usein hyvin sopeutuneita paikallisiin ympäristöoloihin, joten jalostuksessa voidaan keskittyä hyödynnettävien kasvinosien koon kasvattamiseen.
...
Keywords
Metadata
Show full item recordCollections
- Pro gradu -tutkielmat [28138]
Related items
Showing items with similar title or keywords.
-
Maallikot kieltä kuvaamassa : kielen muutoksen diskurssit ja kieli-ideologiat kielenkäyttäjien puheessa
Hämäläinen, Tytti (2017)Tutkielmassa tarkastellaan maallikoiden kielipuhetta eli puhetta kielestä. Kieli on puhututtanut ihmisiä aina, ja kielen kommentointi ja arvottaminen ovat kiinteä osa kielenkäyttöä. Viime vuosina julkisessa keskustelussa ... -
Glyphosate-based herbicide has soil-mediated effects on potato glycoalkaloids and oxidative status of a potato pest
Rainio, Miia J.; Margus, Aigi; Virtanen, Valtteri; Lindström, Leena; Salminen Juha-Pekka; Saikkonen, Kari; Helander, Marjo (Elsevier, 2020)Glyphosate is the most used herbicide worldwide, targeting physiological pathways in plants. Recent studies have shown that glyphosate can also cause toxic effects in animals. We investigated the glyphosate-based herbicide ... -
Millet-inspired systems metabolic engineering of NUE in crops
Babele, Piyoosh K.; Srivastava, Amit; Selim, Khaled A.; Kumar, Anil (Cell Press, 2023)The use of nitrogen (N) fertilizers in agriculture has a great ability to increase crop productivity. However, their excessive use has detrimental effects on the environment. Therefore, it is necessary to develop crop ... -
Hakkuutähteen vaikutus puiden kasvuun ja muiden kasvien peittävyyteen
Huusko, Henrik (2023)Metsänhoidossa on tärkeä huomioida metsien suuri merkitys niin luonnon monimuotoisuuden kuin talouden kannalta. Hakkuissa syntyviä hakkuutähteitä voidaan jättää metsään tai kerätä niitä biotalouden käyttöön. Metsäekosysteemissä ... -
Measuring, comparing and interpreting phenotypic selection on floral scent
Opedal, Øystein H.; Gross, Karin; Chapurlat, Elodie; Parachnowitsch, Amy; Joffard, Nina; Sletvold, Nina; Ovaskainen, Otso; Friberg, Magne (Wiley-Blackwell, 2022)Natural selection on floral scent composition is a key element of the hypothesis that pollinators and other floral visitors drive scent evolution. The measure of such selection is complicated by the high-dimensional nature ...